Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

Öl, men inget annat, funkar på Tullen

Tullens plock funkar fint som förrätt för tre
Tullens plock funkar fint som förrätt för tre.

Testat: Ölstugan Tullen Hornstull

— modern ölstuga á la Göteborg med tillhörande gubbig meny
Hornsgatan 143, Södermalm
Betyg 2/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

Södermalms stökigaste ­korsning har en fått en riktigt bra ölstuga. Om du bara är här för att dricka öl. Maten är förvisso väldigt billig – men smakar tyvärr därefter.

MENY

Kök: Göteborg har sju Tullenkrogar. Nu har Stockholm fått sin första men garanterat inte sista. De första ­månaderna har det varit mycket folk nästan varje dag. Tullen är nämligen ett perfekt ställe för ”en öl med grabbarna”. Här finns både hyfsat billig stor stark (40 kronor) och en rad roliga gästöl.

Ölen är huvudsaken på Göteborgskedjans pubar

Ölen är huvudsaken på Göteborgskedjans pubar. I filialen på Hornsgatan finns en rad roliga sorter på fat.

Ölen står förstås i centrum, men med tanke på att de flesta rätter inte kostar mer än en hunka är det lätt att plötsligt bli hungrig. Menyn är i gubbigaste laget med kallskuret, sill, schnitzel och köttfärslimpa, eller det kanske är så enkelt att man känner sin målgrupp.

Menyn är i gubbigaste
laget med kallskuret,
sill, schnitzel och
köttfärslimpa

Schnitzeln är något bränd och skolbespisningstorr. Även kummeln har gått för länge. Den panerade osten tycks ha exakt samma form på alla tallrikar. Ena gången het och frasig, nästa halvvarm och med sömniga rostade rotfrukter till.

Tullens plock är bättre. Kanske inte så fantasi­full (soltorkad tomatröra?!) men god, fräsch och väl tilltagen. Perfekt som förrätt att dela på för tre eller till och med fyra.

Desto skojigare
är det att botanisera
bland gästölen.

De båda desserterna ser trevliga ut men är svajigt komponerade och den veganska (!) marängsvissen består av en halv banan med knäckigt täcke, chokladsås, vinbär och hallonsorbet. Goda ingredienser var för sig men som skär sig med varandra. Tre svenska ­ostar är ett bättre val.

Vego: En vegetarisk huvudrätt (panerad ost) och en vegansk (kikärts­biffar). Dessutom en vegansk efterrätt.

Dryck: Här finns det numera nästan obligatoriska Spendrups-utbudet, inklusive några öl från Gotlands bryggeri. Desto skojigare är det att botanisera bland gästölen. Flera av dem med härligt somrig frukttouch. Sigtunas Rajraj med en hint av mango, till exempel, är lika kul som det låter.

Pris: Huvudrätter 100–185 kr och ­efterrätter 75–110 kr.

Schnitzeln är knallhård och lätt vidbränd

Schnitzeln är knallhård och lätt vidbränd.

Den panerade osten är knappt ljummen och rotfrukterna slokar

Den panerade osten är knappt ljummen och rotfrukterna slokar.

Miljö

Lokal: Avskalat och ljust för att vara ölhall. Uteserveringen är stor och solig. Obs! Tullen har ingen bordsbokning.

Gäster: Killar, snubbar och gubbar mellan 25 och 50. Enstaka kvinnor.

Toalett: På herrarnas har man plockat­ bort sittringarna på båda toaletterna. Lite märkligt med tanke på att det är ett städat ställe.

Tullens lokal på Hornsgatan 143 är ljus och luftig och atmosfären avspänd.

Tullens lokal på Hornsgatan 143 är ljus och luftig och atmosfären avspänd.

Service

Bemötande: Mycket trevligt och avslappnat. Goda kunskaper om öl. När det gäller maten är det värre. Samma rökta skinka fick heta både lufttorkad och salami. Vårt råd: Satsa på ölen och ät någon annanstans.

Medel

Hornsgatan 143, Stockholm, Sverige