Krogrecension: Vina, avslappnad vinbar med hög stämning
Gourmé och Gourmand på restaurang Vina, vinbar på Södermalm.
Bläckfisk med chorizo – en höjdare på Vina på Södermalm. Stämningen på vinbaren är hög.

Avslappnad vinbar med hög stämning

Krogtest 

Perfekt för ett glas och en liten bit mat, snarare än en trerätters brakmiddag.
Den goda stämningen är det bästa med Vina på östra Söder.

ANNONS

Vina

Adress: Sofiagatan 1
Kök: Franskt, Nordiskt modernt, Spanskt
Miljö: Stimmigt och familjärt
Vegetariskt: Ja, ett par stycken
Pris: 135–225 kr för helrätter, går också att få som halvrätter
Gourmé:
Gourmé 3/5 poäng Gourmé 3/5 poäng Gourmé 3/5 poäng Gourmé 3/5 poäng Gourmé 3/5 poäng
Gourmand:
Gourmand 4/5 poäng Gourmand 4/5 poäng Gourmand 4/5 poäng Gourmand 4/5 poäng Gourmand 4/5 poäng
Betygskala:
1. Uselt 2. Håller inte måttet 3. Bra 4. Mycket bra 5. Högsta klass
Gourmé gillar lyx och trendig inredning, men är konservativ när det gäller mat och service. Priset spelar ingen roll.
Gourmand vill bli mätt till ett rimligt pris. Är öppen för nyheter och störs inte av stimmiga miljöer.

– Vill du smaka? Tryffelmajonnäsen är grym!

Grannen vid det stora bordet med obokningsbara platser där vännerna fått plats upptäcker Gourmands lystna blickar på trälådan med ost och chark.


Läs om fler vinbarer i Stockholm:

Udda drycker på Niklas Ekstedts nya vincafé

Bästa italienska vinbaren i Stockholm utsedd

De lämnade Paris för en krog i Vasastan


Par i blandade åldrar

Det är lördagskväll och den lilla vinbaren är full med par i blandade åldrar. Det är stimmigt och avslappnat.

Ett annat sällskap vid bordet lovordar fiskgrytan och Gourmand slår till. Men först sobrasada (85 kr) från ­delen av menyn med rubriken ”På grillat bröd”. Den syrliga spanska korven har fint sting och flottet smälter ner
i brödet.

Menyn är kort. Vinlistan är desto längre och ser olika ut varje kväll. De lägger vinvalet i personalens händer och ångrar sig inte.

Gourmé och Gourmand på restaurang Vina, vinbar på Södermalm.

Sardiner direkt i burken och fräsch vintersallad. Gourmé och Gourmand är på restaurang Vina, vinbar på Södermalm.

Rejält med mat

Fiskgrytan med saffran, räkor, potatis och aioli (195 kr) gör inte Gourmand besviken trots något överkokt fisk. Det är rejält med mat.

– Och riktigt prisvärt, tycker Gourmand.

Vintersallad med blodapelsin, svartkål och pecorino (175 kr) är fräsch men ändå mättande.

– Den kombinationen hade jag aldrig kommit på själv, konstaterar Gourmé nöjt.



Blir lite bortglömd

När vännerna är tillbaka en vardag några dagar senare får de bord på den mysiga övervåningen. Stämningen är mindre stimmig men långt ifrån stillsam. De får varsitt glas av den trevlige servitörens favoritvin men sedan händer inte så mycket.

– Man blir mer bortglömd här uppe, säger Gourmé.

Till slut får de ändå in maten. Gourmand börjar med sardiner i olja (72 kr), serverade direkt i burken. Rustikt och med gott bröd till. Sedan följer dagens soppa (135 kr), på kronärtsskockor, mild och krämig av riven ost.

Varför kapris på allt?

Gourmé som satsar på halvrätter gillar att råbiffen(135 kr) kommer med hasselnötter och rödbetor. Bläckfisken med chorizo och grillad paprika (145 kr) är en riktig hit. Fint tuggmotstånd, korven ger mustighet och chilin i en skål ger frivilligt sting.

– Mums! Men varför ska de ha kapris på precis alla rätter?

De avslutar med en sked fin choklad­tryffel (26 kr) som är mer som kompakt mousse samt maräng med jordgubbar och grädde (75 kr). Gott men inte något särskilt.

Trerätters är nog inte grejen här, konstaterar de. Till Vina går man för en halvrätt och ett glas efter jobbet, innan en konsert eller efter en föreställning.

Läs fler krogrecensioner

Krogtest

Milda smaker på minirestaurangen vid Nytorget

Oxtartar med picklade betor
Krogtest

Gott men spretigt på ambitiös bistro

Krogrecension. Restaurang Matilde
Krogtest

Prydligt och rustikt – men vad vill Matilde?

Kockarna som gör sushi står för showen på Imouto
Krogtest

Stor konst på Stockholms bästa sushi

Friterad svartrot. Och pannkaka
Krogtest

Vi önskar mer smak på hajpad takkrog

Donald Duck. Och banana fritters
Krogtest

Pigg och fräsch meny – men trött service