Bångstyrigt och charmigt på Kagges – Allt om Stockholm
Hälleflundra
Hälleflundra med hollandaise och confiterad potatis är en smakmässig fullträff.

Bångstyrigt och charmigt på Kagges

Krogtest 

De har mycket att leva upp till, kockduon på nystartade Kagges. Restaurangen ligger i stjärnbeströdda Frantzén och Mistrals tidigare lokaler, men det verkar inte påverka kockarna Kalle Lindborg och Dogge Tjärnhammar-Alm.
Det är kaxigt, avspänt och med mycket finess.

ANNONS

Testat: Kagges

— fine dining i avslappnad miljö
Betyg 4/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

MENY

Kök: Inriktningen på Kagges i Gamla Stan är avslappnad fine dining. Tryffelrivjärnet går varmt, kålen är sotad, grishalsen krispig och menyn presenteras i formen ”lök, sherry och malt”.

Matlagningen
präglas av
experimentlusta
och ett visst mått
av våghalsighet

Matlagningen präglas av experimentlusta och ett visst mått av våghalsighet. Att servera rimmad grishals med enbart tre tillbehör – morot, björkolja och forellrom – är vågat, men lyckat. Kombinationen ostsås och forell, ­däremot, gör oss tyvärr något besvikna. Den perfekt tillagade fisken för­tjänar en bättre kumpan.

Vid sidan av dessa få snedsteg håller maten på Kagges en väldigt hög nivå.

Löksoppa

Löksoppa med citrus, sherry och malt är en avskalad rätt, men avancerad i sina smaker.

Marulk

Marulken serveras med svartkål, långmarinerad rödbeta och en rejäl hög med tryffel.

Rekommenderas: Lätt rökt hälleflundra med hollandaise är elegant och överdådig på samma gång. Den vegetariska rätten med kantarell, ägg, maltbröd och brysselkål smakar subtilt av skog och får oss att vilja slicka faten.

Vego: Tre av nio rätter är vegetariska.

Dryck: Vinlistan är kort men vald med omsorg. Vin serveras i karaff, på glas eller flaska. Köket samarbetar med ett lokalt ölbryggeri och på drinklistan erbjuds ”en löjligt billig grogg”.

Pris: Mellanrätter för 105–155 kronor.

Grishals

Grishals, björkolja, forellrom och morot. Vågat – och lyckat.

MILJÖ

Lokalen: På sätt och vis liknar Kagges många andra moderna Stockholmskrogar med ambition. Nakna glödlampor, öppet kök och Frank Ocean­ i högtalarna. Men det är något­ som får det här stället att sticka ut.

Den personliga servicen och de muntra tonerna från köket får det att kännas både opolerat, raffinerat och inbjudande på samma gång.

Ljudnivå: Svag musik ackompanjerat av kock-snack från köket.

Kagges serverings-
personal lyckas med
den svåra konsten
att blanda kunnighet
med avslappnat
tjena tjena-manér

Gäster: Skräddarsydda kostymer, Gudrun Sjödén-koftor och mönstrade hipster-skjortor. Här möts (nästan) alla.

Stora sällskap: Största bordet tar sju eller åtta personer.

Barnvänligt: Nej, här är lite för trångt.

Toalett: Det här hör faktiskt till ett av Kagges mest charmiga inslag. Här spelas soul/pop/powerballader på hög volym och på dörren hänger en penna som uppmanar till toa-klotter.

Lokalen är avskalad

Lokalen är avskalad, men inbjudande. I fokus står det öppna köket.

SERVICE

Bemötande: Kagges serveringspersonal lyckas med den svåra konsten att blanda kunnighet med avslappnat tjena tjena-manér. När vi lämnat restaurangen har vi skakat hand med serveringspersonalen, hälsat på kockarna och fått höra hemligheter om hur den populära ankan dödas innan tillagning.

När de hälsar välkomna tillbaka är vi säkra på att de vill träffa just oss igen.

Väntetid: Lätt att få bord. Än så länge.

Våra bästa helgtips direkt 
i mejlen – varje fredag!

Läs fler krogrecensioner

Tong ligger på Hornsgatan 66
Krogtest

Raka smaker på Söders nya kinahak

Krogtest

Sötsur upplevelse på nya trendkrogen

Entrecôte med pommes
Krogtest

Matboden värd en omväg för sina pommes

Ankbröstet är fantastiskt mört
Krogtest

Stimmigt men avspänt på La Colline

Björn Frantzén
Krogtest

Frantzéns magiska värld glömmer du aldrig

Parmesankroketter
Krogtest

Centan kan sätta Bagis på krogkartan