Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Biosuccé – men ingen Oscar för maten

Absolut bäst på menyn, torsk med brynt hollandaise.
Absolut bäst på menyn, torsk med brynt hollandaise – så god att man vill äta med sked!

Testat: Bistro Capitol

— biobistro som satsar på mellanrätter
Sankt Eriksgatan 82, Vasastan
Betyg 3/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

Med Capitol fick stockhol­marna en bio för vuxna, där det går att både äta och ­drinka till filmen.
De som vill börja biokvällen med en hel måltid slinker in i bistron, men det genom­tänkta och kreativa film­utbudet får betydligt fler Oscars än bistromenyn.

ANNONS

Bio Capitol är en succé. Vissa filmer är fullbokade veckor i förväg och hos biogästerna finns en uppsluppen glädje över att kunna ta sig ett glas eller några pinxtos till filmen. Den som vill hänga lite längre kan äta en hel måltid i Bistro Capitol, ett krypin med runt tjugo platser intill foajén.

Något otippat i dessa
tider har köttätare
betydligt mer att välja
mellan än de som bara
äter fisk och/eller
grönsaker.

Men medan bion sticker ut med sin kreativa repertoar och sin breda mix av allt från nysläpp till klassiker, är det mer förutsägbart på matfronten.

Här har man satsat på mellanrätter som alla andra numera och precis som alla andra sägs råvaran vara i centrum.

Köttsmocka nummer ett, terrin på oxkött och fläsk.

Köttsmocka nummer ett, terrin på oxkött och fläsk.

Enda vegomellanrätten: Friterade zucchiniknyten med getost och vallmofrön.

Enda vegomellanrätten: Friterade zucchiniknyten med getost och vallmofrön smakar mums.

Menyn är bistrokort: Sju mellanrätter samsas med tre varmrätter, varav en är dagens pizza. Något otippat i dessa tider har köttätare betydligt mer att välja mellan än de som bara äter fisk och/eller grönsaker.

ANNONS

En terrin på oxkött och fläsk kommer med spänstig rotselleriremoulad, en pastej på anka och kyckling serveras med bröd och inlagd gurka. Båda är vällagade köttsmockor.

Det blir tyvärr lite väl mycket råvara över morötterna med crème fraîche och stenbitsrom. Här hade den utlovade­ dillen behövts för att ge åtminstone någon krydda.

Den enda vego-
mellanrätten, friterad
zucchini, är å andra
sidan fantastisk.

Bäst är varmrätten torskrygg, perfekt tillagad med en underbar hollandaise gjord på brynt smör och med fina svartrötter som tillbehör.

Efterrättsmenyn innehåller botten­napp som en urtrist pavlova. Men också läcker kaffeglass, kanske godast i stan.

Vego: Förvånansvärt dåligt utbud, den enda vegomellanrätten, friterad zucchini, är å andra sidan fantastisk.

Dryck: Ett litet men bra urval av öl och vin, vissa viner på glas. Dock är prisnivån väl hög.

Pris: Medel. Mellanrätter 65–160 kr, varmrätter 268–295 kr, dagens pizza för 162 kr.

Här betalar man för bröd och smör. Men sicket bröd och sådant smör!

Här betalar man för bröd och smör. Men sicket bröd och sådant smör!

MILJÖ

Trivsam och intim lokal med snygga, gamla bioannonser. Det kan dock bli lite osigt från pizzaugnen.

Gäster: Som biopubliken, hyfsat kultiverad medelklass i blandade åldrar.

Stora sällskap: Nej, stället är för litet.

Ljudnivå: Går att snacka utan problem över musiken.

Barnvänligt: Inte den mest barn­anpassade menyn, men stället är chose­fritt, flexibla familjer lär trivas.

Toaletter: Fräscha i bions foajé.

Riktigt trist pavlova. Smakar som hos mammas tantkompis när man var liten.

Riktigt trist pavlova. Smakar som hos mammas tantkompis när man var liten.

Chokladtarte med mycket djup, men utan en gnutta socker i den syrade grädden.

Chokladtarte med mycket djup, men utan en gnutta socker i den syrade grädden.

SERVICE

Omtänksam personal som vill att man ska trivas.

Prisklass medel

Sankt Eriksgatan 82, Stockholm, Sverige