Dahlgrens nya bistro är bättre på pappret än på tallriken

Testat: The Sparrow
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt
Hotell Drottning Kristina har blivit ett boutiquehotell och i botten ligger en fransk bistro i regi av Mathias Dahlgren och Staffan Naess.
På en meny kryddad med dragon hittar Krogtestarna både glädje- och sorgeämnen – men det samlade intrycket är att stjärnkocken och hans partner kan bättre än såhär.
The Sparrow har högre ambitioner än en traditionell fransk bistro. Förutom en meny som är nytänkande har krogen valt en hög etisk svansföring, ingen foie gras här inte, och fisken är närfiskad på hållbart sätt, vilket är lugnande för gäster som tänker på planeten.
Patén är magrare
än foie gras men har
i gengäld mer smak.
Vi börjar med det bästa – en förrätt med kycklingleverpaté, stekt silverlök, tryffel och hasselnötter. Patén är magrare än foie gras men har i gengäld mer smak. Den stekta löken har en fin syra och hasselnötterna knastrar gott. Allting hålls ihop av en härlig tryffelsmak. Full pott.
Tartaren är fin i smaken med friterad kapris som bryter av mot det lena, men konsistensen är för nära smet får vår smak.
Oeuf cocotte finns också på förrättslistan; ett ägg som bakats i en liten form med nässlor, hönsbuljong och knaperstekt hönsskinn. Den låter spännande, men på skeden är det mest en formlös gegga.
Då är tomates et chèvre en trevligare förrätt – bakade tomater, getostkräm, oliver och massor av dragon. Just dragonen återkommer i flera rätter – och i höga doser. Kocken måste vara kär.
Bland huvudrätterna är det inget som riktigt lyfter. Pepparsteken kommer uppskuren i tunna skivor i en grönpepparsås med blommig smak, men pepparn tar över. Pommes frites är krispiga men någon har gott loss med ett zestjärn och dränkt dem i citronskal. Det är oklart varför.
Läckra smaker som
lirar fint tillsammans
– en av stans roligaste
desserter just nu.ANNONS
Inte heller den gräddbrässerade kycklingen klarar av att imponera. Den serveras med stekt svamp och tryffel och en fin skysås, men på en bädd av tråkigt jasminris.
Efterrätten pain perdu ger nytt hopp. Det är stekt brioche som närmast påminner om french toast med en kula nygjord pistageglass och kolasås till. Läckra smaker som lirar fint tillsammans – en av stans roligaste desserter just nu.
Äppelpajen tarte tatin där sockret, smöret och äpplet smälter samman brukar vara svår att motstå men på The Sparrow är pajskalet för hårt och torrt och det samlade intrycket gör att vi landar i betyget en svag trea. För att klara konkurrensen i kvarteret måste de höja sig ett snäpp eller två.
Vego: Inte mycket på menyn för den som varken äter kött eller fisk.
Dryck: Främst franskt på vinlistan. Ganska saftiga priser. The Sparrow har också en egen vinbar.
Pris: Medel. Varmrätter 275–325 kr.
Den klassiska pepparsteken är lite väl pepprig i såsen. Vi saknar sötman från madeiran.
Stekt brioche med pistageglass och kola. En av stans roligaste desserter just nu vågar vi påstå!
MILJÖ
Av en lokal med ganska dåliga grundförutsättningar (lågt i tak och få fönster) har de nya ägarna lyckats skapa en härlig bistrokänsla.
Ljudnivå: Behaglig.
Gäster: Matintresserade stockholmare och hotellets gäster.
Stora sällskap: Funkar med lite ommöblering.
Barnvänligt: Ganska.
Toalett: Två rymliga, fräscha toaletter.
Härlig bistrokänsla på The Sparrow med vit marmor, skinn och mossgröna väggar.
SERVICE
Personalen är pigg och trevlig. Vår servitör var ovan men låtsades inte något annat. Det vägdes upp av charm och genom att fråga köket om det han inte kände till.