Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Desserterna räddar Boketto från ett bottennapp

Den bästa huvudrätten är de bakade betorna med stekt gemsallad, rödbetshummus och friterade kikärtor. Boketto, Gävlegatan 18, Vasastan.
Den bästa huvudrätten är de bakade betorna med stekt gemsallad, rödbetshummus och friterade kikärtor.

Testat: Boketto

— ny hotellrestaurang med ambitioner
Gävlegatan 18, Vasastan
Betyg 2/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

Nya hotellet Blique by Nobis vill satsa på yngre och hippare besökare. De ambitionerna når inte fram i restaurangen.
Rätterna på deras euro-asiatiska fusionskrog Boketto smakar förvånansvärt lite – skjuter man för brett finns risken att man missar målet helt och hållet.

ANNONS

De raffigt klädda sällskapen som synts vid de mörklagda gymlokalerna på Gävlegatan de senaste månaderna kommer inte från aw på Sats eller från andra kontorsfester, utan är på väg till det nya hotellet Blique by Nobis som i sina ombyggda industrilokaler lyckats dra folk till den här delen av Vasastan. Inte minst för sin numera världskända takterrass.

Blandar europeiska
rätter med asiatiska
på nordiska råvaror.

Själva är vi där för att testa maten på hotellets krog Boketto som blandar europeiska rätter med asiatiska på nordiska råvaror.

Efter att ha provat oss igenom förrätterna kan vi konstatera att den friterade mjuka krabban i ångat bröd med grön chilimajonnäs helt klart är bäst. Det är en genomtänkt färgbomb som fungerar smakmässigt.

Kantarellerna med friterad jordärtskocka är också fina – en perfekt ton av sötma och sälta.

Tv: Kantarellerna med friterad jordärtskocka är en av de bästa förrätterna. En perfekt blandning av sötma och sälta. Th: Blåmusslorna (”Tom Kha”) är förvisso vackert presenterade men saknar smak. Boketto, Gävlegatan 18, Vasastan.

Tv: Kantarellerna med friterad jordärtskocka är en av de bästa förrätterna. En perfekt blandning av sötma och sälta. Th: Blåmusslorna (”Tom Kha”) är förvisso vackert presenterade men saknar smak.

Den koreanska råbiffen är för mycket köttklump av rå biff och för lite finess. Boketto, Gävlegatan 18, Vasastan.

Den koreanska råbiffen är för mycket köttklump av rå biff och för lite finess.

Något förvånande misslyckas man dock med säkra kort som löjromspizza och den koreanska råbiffen. Båda får underkänt – den sistnämnda är mer en köttklump, helt utan finess.

ANNONS

Och det blir inte bättre. Lokalerna må vara tjusiga. Stilrena. Men speglar dessvärre inte alls vad som händer på talriken. Den svenska entrecoten (dyrast på menyn) exempelvis, med stekt shiitake, rocotosalsa och pommes, är senig och presentationen är ärligt talat riktigt svag – återigen utan finess.

Dessvärre blir det
varken hackat eller
malet från ett kök
som inte riktigt vågar
visa framfötterna.

Blåmusslorna (”Tom Kha”) med ­jasminris och kaffir-lime är vackra och det är inte alls dumt att doppa riset i musselsoppan, men musslorna i sig smakar inget. Misotorsken tycks ha fått samma behandling: Vacker att se på men den lyckas inte få igång smaklökarna som vid de här laget är rätt svältfödda. Dessvärre blir det varken hackat eller malet från ett kök som inte riktigt vågar visa framfötterna.

Som tur är så avslutar Boketto lite bättre. Desserten bakad chokladkräm med chokladsorbet är smått fantastisk och ostbrickan på pecorino, gorgonzola och taleggio är väl tilltagen och fin i smaken.

Misotorsken smakar knappt något alls. Boketto, Gävlegatan 18, Vasastan.

Misotorsken smakar knappt något alls.

Den svenska entrecoten, med stekt shiitake, rocotosalsa och pommes, presenteras på ett väldigt tråkigt sätt. Boketto, Gävlegatan 18, Vasastan.

Den svenska entrecoten, med stekt shiitake, rocotosalsa och pommes, presenteras på ett väldigt tråkigt sätt.

Vego: Kantareller med friterad jordärtskocka. Samt  bakade betor med stekt gemsallad, rödbetshummus och friterade kikärtor – kvällens bästa rätt.

Dryck: Bra utbud av vita viner, bland annat från Sicilien, och här finns såklart även en del premium-vin (Alsace bland annat). Två lager och en ipa på fat samt sju olika öl på flaska, däremot är ölpriserna något för höga.

Pris: Medel. Huvudrätter 175–330 kr.

MILJÖ

Blique by Nobis ligger i de gamla lager­lokalerna på anonyma Gävlegatan. Huset ritades på 1930-talet av välkände Sigurd Lewerentz åt Philips. Hotellet håller låg profil ut mot gatan men vill skapa ett ”levande community” med två restauranger, maffiga takterrassen Arc och levande musik därinne.

Bra utbud av vita
viner, bland annat från
Sicilien, och här finns
såklart även en del
premium-vin.

Gäster: Uppklädda sällskap i 25–30- årsåldern förutom hotellgästerna.

Stora sällskap: Ja, gott om plats.

Barnvänligt: Njae.

Toalett: Fräscha och lättillgängliga.

Desserterna – ostbricka, blåbärspaj och bakad chokladkräm – håller alla god kvalitet. Boketto, Gävlegatan 18, Vasastan.

Desserterna – ostbricka, blåbärspaj och bakad chokladkräm – håller alla god kvalitet.

SERVICE

Trots rätt få restaurangbesökare tar det lite väl lång tid att få vattenkaraffen påfylld.

Prisklass medel

Gävlegatan 18, Stockholm, Sverige