Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Dramatens bakficka har fått ett lyft

Porträtten finns kvar, medan inredningen blivit mer modern.
Porträtten finns kvar, medan inredningen blivit mer modern på Frippe.

Testat: Frippe

— kvarterskrog med teatertema och fransksvenska smaker
Nybrogatan 5, Östermalm
Betyg 3/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

Frippe, Dramatens bakficka, har haft det svajigt. Men renoveringen och den senaste duon att leda krogen har blivit ett lyft.
Här är lätt trivas. Och med lite tur sitter någon av Dramatens tungviktare vid bordet intill.

Namnet Frippe är en hyllning till skådespelaren och Dramatenchefen Gustaf ”Frippe” Fredriksson som verkade i början av förra sekelskiftet. Och Frippe, som vill bli Östermalms kvarterskrog nummer ett, leker fint med teatertemat. Den korta menyn är uppdelad i tre akter, med tonvikt på fisk, gröna tillbehör och svenskfranska smaker.

Mycket på glas, och
servis som gärna
ger kunniga råd.

Bland första aktens rätter finns den ena av kvällens vegetariska rätter, krämig och fin burrata som serveras på tomat. Bara en aningen för kylskåps­kall för att vara en fullträff. Samma sak med kammusslan på avakadokräm, en kul rätt som ändå blir harmlös utan sitt frityrskal.

Spännande brysselkål där den skarpa ursprungssmaken trollats bort. Och en rejäl ryggbiff på broccolikräm.

Spännande brysselkål där den skarpa ursprungssmaken trollats bort. Till höger: Rejäl ryggbiff på broccolikräm.

Föreställningen fortsätter med en torsk. Till den serveras smörbönor i  stället för potatis, och harrisa, en nordafrikansk sås på chilli och vitlök. Det är klipp i såsen, men torsken blir ändå bara en bit vit fisk.

Efterrätten chokladmousse är stilig att skåda, men mandelkakan den vilar på är torr och menlös och för att sumera upplevelsen: Allt är snyggt upplagt och tillbehören spännande – men smakexplosionerna uteblir.

Friterad kammussla där avakadokrämen, som är godast, tar över.

Friterad kammussla där avakadokrämen, som är godast, tar över.

Trevlig råbiff på rökt äggkräm och friterad lök.

Trevlig råbiff på rökt äggkräm och friterad lök.

Vego: En förrätt och en varmrätt. Varmrätten som är brysselkål vid ena tillfället bjuder på bra tuggmotstånd och överraskar med sin milda smak.

Dryck: Mycket på glas, och servis som gärna ger kunniga råd.

Pris: Medel. Varmrätter mellan 165–295, dessert runt 95.

MILJÖ

Frippe leds av en ny duo bara tio månader efter att den förra köksledningen presenterades. Rasta group, där bland annat Skansen och diverse vägkrogar ingår, har haft en skakig start. Koncept och ledning har bytts ut både på Frippe och intilliggande Dramatenbaren efter hårda recensioner.

Numera går Frippe i sobert grått med mässingdetaljer och mönstrade golv. Det öppna köket är kvar och hjärtat i restaurangen, baren, ger en u-formad matsal som bidrar till en intim känsla.

Det är servisen som
gör Frippe. Du känner
dig välkommen, och
det går fort att få första
drinken och beställa.

Ljudnivå: Behagligt dämpad. Här förs stilla samtal när kvällen är ung. Tio i sju är det helt tomt och tyst, då sitter alla gäster i teatersalongen.

Gäster: Här får du din dos av kulturtanter – och för den delen kulturmän. Krister Henriksson åt middag här vid ena tillfället.

Stora sällskap: Sällskap över tio personer ombeds förbeställa sin mat.

Barnvänligt: Nja, både meny och miljö känns vuxen. Men hundar, som snabbt får egna vattenskålar, trivs bra.

Toalett: Det spelas musik och bjuds på väldoftande  handkräm.

Frippe, Dramatens bakficka, har fått ett ansiktslyft. Sobert grått med mässingsdetaljer.

Frippe, Dramatens bakficka, har fått ett ansiktslyft. Sobert grått med mässingsdetaljer.

Stilig chokladmousse. Och habilt päron på plommonkompott.

Stilig chokladmousse, men för mycket mandelkaka. Bättre dela med sällskapet. Till höger: Habilt päron på plommonkompott med mycket kardemummasmak.

SERVICE

Det är servisen som gör Frippe. Du känner dig välkommen, och det går fort att få första drinken och beställa. Men både hovmästaren och servitören får jobba hårt för att hinna med innan alla ska på föreställning.

Prisklass medel

Nybrogatan 5, Stockholm, Sverige