Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

Rutabaga är dyrt men oväntat och omsorgsfullt

Svensk buffelmozzarella. Och vit sparris.
Mango och svensk buffelmozzarella. Och vit sparris,­ ­tryffel och ­murklor.

Testat: Rutabaga

— Helvegetarisk fine dining med utmärkt hantverk men ojämn meny.
Södra Blasieholmshamnen 8, Norrmalm
Betyg 4/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

Ja, Rutabaga är dyrt. Men det är inte vilken restaurang som helst. Gourmé och Gourmand blir överrumplade av hantverket, men smått besvikna på den ojämna menyn.

Nyheten att stjärnkocken Mathias Dahlgren öppnar en vegetarisk finkrog på Grand orsakade en liten storm i restaurangvärlden. Växtätarna jublade, karnivorerna sörjde.

Med det sagt: Förväntningarna är skyhöga när Gourmé och Gourmand anländer till restaurangen på Blasie­holmen.

Serveringen sker i tre omgångar. Först endivesallad med fetaost, rostad paprika och atsinakrasse (165 kr),­ ceviche på avokado och jalapeno (165 kr) och mango, koriander, chili och svensk buffelmozzarella (260 kr). Endivesalladen är uppfriskande och somrig. Avokadon är kaxigt syrlig, men inget utöver det vanliga. Kombinationen mango och mozzarella, däremot. Ljuvlig.Perfekt chimichurri

Vi beställer in jospergrillade moröt­ter (165 kr), friterad aubergine med ingefära och rättika (185 kr) och hjärt­sallad med grillad majonnäs och chimichurri (135 kr). Den sista blir en av kvällens favoriter. Chimichurrin är ­perfekt i sin hetta och smaken av ­öppen eld passar fantastiskt bra med den späda salladen.

När vi är framme vid den sista serveringen drar Dahlgren fram det tunga artilleriet. Vit sparris, tryffel och murk­lor (395 kr) är kvällens överlägset ­dyraste rätt. Inte undra på.

– Det måste vara en av de första sparrisskördarna, säger Gourmé.

– Och hur får man tag på murklor så här års?

Sparrisen är varsamt tillagad och perfekt knaprig. Tryffeln är mild och murklorna syndigt salta.

– Nästan världsklass, säger Gourmé.

Hjärtsallad. Och vaniljglass.

Hjärtsallad­ med grillad ­majonnäs och chimichurri. Och vaniljglass med rabarber och batakpeppar.

Gnudi med förädlad brysselkål och tryffel (295 kr) och friterad kronärtskocka med brynt smör och citron (165 kr) är också riktigt bra.

Efter en avslutning med en fräsch olivoljesorbet, mynta och gurka (105 kr) och vaniljglass med rabarber och batakpeppar (135 kr) är vi beredda att sälla oss till jubelkören.

Servicen är oklanderlig

Ja, Rutabaga är dyrt. Men det är inte vilken restaurang som helst. Det är kul, oväntat och omsorgsfullt. Dessutom är servicen oklanderlig.

Tyvärr dras betyget ned något av den ojämna menyn.

Friterade kikärtor med grönärts­guacamole (150 kr) till exempel, påminner om pubmat. Grillad sparris­ med romesco-salsa lyfter inte heller. Men ­Mathias Dahlgren har gott om tid på sig att rätta till de små missarna. Då kommer vi gärna tillbaka.

Södra Blasieholmshamnen 8, Stockholm, Sverige