Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Edsbacka Wärdshus– en fallen stjärna

Röding dopad med orimliga mängder fett och salt.
Röding dopad med orimliga mängder fett och salt.

Testat: Edsbacka Wärdshus

— anrik krog som en gång hade två Michelinstjärnor
Sollentunavägen 220, Sollentuna
Betyg 2/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

Edsbacka wärdhus var en gång Sveriges första restaurang att få två Michelin-stjärnor. Men när toppen är brant, blir fallet långt.
Det är med växande besvikelse som vi smakar på den ena mediokra rätten efter den andra.

ANNONS

År 2000 blev Edsbacka wärdhus först i Sverige med att föräras två stjärnor i Guide Michelin. Efter nio galna år som herre på täppan kastade krögaren Christer Lingström in handduken och startade sedan en ny krog tvärs över vägen, Edsbacka bistro.

Det var med växande
besvikelse som vi
smakade på den
ena mediokra rätten
efter den andra.

I dag ägs Edsbacka wärdhus av Melanders, fiskdelin som blev krogkoncern, och sedan februari är krogen öppen för allmänheten igen. Därför är det med stor förväntan som vi sätter oss till bords. Men det är med växande besvikelse som vi smakar på den ena mediokra rätten efter den andra.

Men allt är inte dåligt.

Edsbacka krogs Toast Skagen är till exempel lyxig, med massor av stora nypillade räkor, lagom mycket majonnäs­ och en klick löjrom som kröner verket.­ Crème brûléen är också fin, med krämigt innanmäte med smak av äkta vanilj och ett knaprigt lock av karamelliserat socker.

Toast Skagen är en av få rätter som imponerar. Krogtest: Edbacka wärdshus

Toast Skagen är en av få rätter som imponerar.

Stumma, torra och tråkiga köttbullar. Krogtest: Edbacka wärdshus

Stumma, torra och tråkiga köttbullar.

ANNONS

Men allt däremellan kändes halv­dant: Köttbullarna var torra och kompakta, vi åt inte ens upp hälften.

Mälargösen kom med en kraftig skysås, tärningar av rökt sidfläsk och en oststinn potatispuré. Det kan bli för mycket av det goda. Här känns det som att kocken har dopat maten. Fett och salt så det förslår.

Bra vinlista och
trevliga ölsorter.

Vego: Som så ofta när kocken upptäcker ”Just det, vi måste ha något vegetariskt också”  finns en enda rätt, en risotto. Dinkelrisotto med havre­fraiche, parmesan och rödbetspesto.

Dryck: Bra vinlista och trevliga ölsorter.

Pris: Medel. 185–335 kronor för en huvudrätt.

En lax som är så milt gravad att den försvinner bakom den kraftiga hovmästarsåsen. Krogtest: Edbacka wärdshus

En lax som är så milt gravad att den försvinner bakom den kraftiga hovmästarsåsen.

MILJÖ

Edsbacka wärdshus har varit restaurang sedan 1626. Krogen består av en äldre byggnad med knarrande brädgolv och små prång där man kan sitta avskilt, samt en nyare tillbyggnad i form av en stor sal med fin stämning om än lite högre ljudnivå.

Krogen klarar sällskap
på upp till 100 personer!

Gäster: En blandning av tillresta krogätare, företagsgrupper och föräldrar med vuxna barn.

Stora sällskap: Krogen klarar sällskap på upp till 100 personer!

Barnvänligt: Ingen barnhörna, men på menyn finns köttbullar.

Toaletter: I behov av renovering, men rena.

Edsbackas crème Brûlée får godkänt. Krogtest: Edbacka wärdshus

Edsbackas crème Brûlée får godkänt.

SERVICE

Personalen är trevlig och uppmärksam. Väntetiderna på maten är föredömligt korta.

Sollentunavägen 220, Sollentuna, Sweden