Lux dag för dag – en opretentiös finkrog
Kotlett och abborre
Murriga höstsmaker med kotletten från Domta. Och abborre med cevichekänsla.

Elegant och självklart på Lux dag för dag

Krogtest 

Lux dag för dag på Lilla ­Essingen är värd en liten omväg. Maten du får är tillagad med känslighet och kompetens, kvaliteten på råvarorna är hög och smakerna är rena och välavvägda. Inte är det överdrivet dyrt heller.

ANNONS

Testat: Lux dag för dag

— Opretentiös finkrog med fokus på säsongens råvaror
Betyg 4/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

MENY

Kök: Tidigare finkrogen Lux bytte för några år sedan koncept och blev Lux dag för dag. Det var ett bra drag. Här kan man numera få en fin gastronomisk upplevelse utan att det kostar skjortan och utan att det är så där pretentiöst som det kan vara på lyxigare ställen.

Maten är elegant och samtidigt självklar med mycket väl balanserade smaker och konsistenser. Råvarorna väljs efter säsong och leverantörerna är svenska. Det riktigt innovativa hittar man inte på menyn och det är faktiskt ganska skönt.

Gösen är fulländat
tillredd fiskfilé
i kräft- och dill-
smakande sås

Krogtestarna

Rekommenderas: Hängmörad biff till förrätt är djupröd i färgen och smälter som smör i gommen. En liten, men overkligt god portion riktigt ädelt kött.

Lika god är kotletten av domtagris med rejäl fettkappa, örtig smak och höstiga tillbehör av lök och svamp.

Gösen är fulländat tillredd fiskfilé i kräft- och dillsmakande sås med spänstiga kantareller och pigga bondbönor. Rena smaker, vacker presentation och inte en onödig ingrediens.

Sparrisbroccoli och zucchini

Den enda vegetariska varmrätten – tempurafriterad sparrisbroccoli och zucchini.

Undvik: Att gå hit om du har bråttom. Det tar 20 minuter med buss från Fridhemsplan och servicen är inte jätte­snabb.

Vego: Ja, men bara en förrätt och en huvudrätt, varav den senare (just nu tempurafriterad sparrisbroccoli och zucchini) är god men inte riktigt mättande.

Dryck: Mycket fin vinlista, prisvärd för sin kvalité, med väl genomtänkta rekommendationer till maten.

Prisnivå: Förrätter 90–205 kr, varmrätter 230–395 kr, desserter 110–130 kr.

Perfekt tillredd gös med gräddskummig kräftsås, kantareller och bondbönor.

Perfekt tillredd gös med gräddskummig kräftsås, kantareller och bondbönor.

Miljö:

Lokalen: Stor, luftig men ombonad matsal med en del oförtjänt tomma stolar. Karaktär av vardagsrum med bokhyllor och små skulpturer i fönstren.

Ljudnivå: Oftast mycket behaglig, men nära baren ibland för hög musik.

Gäster: Par, familjemiddagar och kompisträffar. Hit går man lika gärna i jeans som klänning och kavaj.

Stora sällskap: Flera stora bord finns.

Barnvänligt: Inget ställe för småttingar om de inte får medhavd mat.

Toaletter: Tre, fräscha.

Hösthallon med vaniljmjölk

Hösthallon med vaniljmjölk, hallonglass och hasselnötter.

SERVICE

Bemötande: Vid första besöket sattes vi vid ett uselt bord vid köksingången trots att matsalen var halvtom. Vi sa ifrån och fick bättre placering, men ingen ursäkt. Under nästa besök var servicen enbart lättsam, kunnig och lyhörd.

Väntetid: Ja, upp till en halvtimme per rätt.

Våra bästa helgtips direkt 
i mejlen – varje fredag!

Läs fler krogrecensioner

Tong ligger på Hornsgatan 66
Krogtest

Raka smaker på Söders nya kinahak

Krogtest

Sötsur upplevelse på nya trendkrogen

Entrecôte med pommes
Krogtest

Matboden värd en omväg för sina pommes

Hälleflundra
Krogtest

Bångstyrigt och charmigt på Kagges

Ankbröstet är fantastiskt mört
Krogtest

Stimmigt men avspänt på La Colline

Björn Frantzén
Krogtest

Frantzéns magiska värld glömmer du aldrig