Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

En fyratimmarsshow för smaksinnena

Juice på spenat och citrongräs i kålrot.
Juice på spenat och citrongräs i en kålrabbi.

Testat: Restaurant Etoile

— Experimentell avsmakning i liten restauranglokal
Norra Stationsgatan 51, Vasastan
Betyg 4/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

Hitta den blå dörren bland de grådassiga fasaderna – och gör dig redo för en fyra­timmarsshow där inget är vad det ser ut att vara!

MENY

Kök: Humor och oväntade kombos och texturer som lurar både öga och gom, det är Etoiles grej. Det brinner och ryker och på en meny med kryptiska ord som ”balloon” och ”minus 8” kan man försöka gissa vad som ska ske på den nystartade krogen längst bort i Vasastan.

Vit choklad på utsidan,
fermenterad peppar
på toppen, bloody
mary inuti.

Spexigt, ja, men lika ofta sagolikt gott.

”Briketterna” med tempurafriterad kalvbräss som färgats med kokosnöt. Och Maki med gravad gös toppas med frystorkad soja.

”Briketterna” med tempurafriterad kalvbräss som färgats med kokosnöt. Och Maki med gravad gös toppas med frystorkad soja.

En inledande trio med snacks sätter tonen för kvällen: En spröd selleriblomma tittar fram ur en låda med gräs. En ljuvligt djup, syrlig buljong i tekopp och en söt, porös kaka, där frystorkad lök, ätbar blomma och anklever gör jobbet.

Sedan väntar 18 nya rätter. Dim sum kommer i en rykande bambukorg. Dimman lättar och – tada! – praliner. Vit choklad på utsidan, fermenterad peppar på toppen, bloody mary inuti. Sött och hett i en otippad liten smakexplosion.

Så fortsätter kvällen
och ibland tar effekt-
sökeriet dock över-
handen.

En bit gravad gös får sin finish vid bordet när kocken sätter eld på rullen av bananblad och cederträ – snart i ett instagramflöde nära dig.

Så fortsätter kvällen och ibland tar effektsökeriet dock överhanden.

”Fresh air” – frystorkad, rykande körsbärssorbet som ”poffar” i munnen.

”Fresh air” – frystorkad, rykande körsbärssorbet som ”poffar” i munnen.

Mozzarellaballong med 50-årig balsamvinäger­ är kul men osten blir mastig och tillbehören, tomat och fänkål, är väl enkla. Grillkol med kalvbräss är mest frityrsmet, om än i festlig form.

Naturviner, betong-
lagrat och ofiltrerat,­
många spännande
matchningar till
maten.

Dessertsidan bjuder dock på revansch direkt: glasspinne på mango och ingefära, noblesse med kaffe­glass, mandel och havtorn är ett par söta skäl till namnet Etoile: Stjärna.

Vego: Vegetarisk meny finns.

Pris: Lyx. Fast meny 1200 kronor.

Dryck: Vinpaket för 1000 kronor (går sympatiskt nog att beställa ett halvt). Naturviner, betonglagrat och ofiltrerat,­ många spännande matchningar till maten. Enstaka glas går att få. Missa inte alkoholfria listan med havtornsmartini och frukt- och grönsaksjuicer.

Etoile har cirka 20 sittplatser, borden släpps för två månader i taget.

Etoile har cirka 20 sittplatser, borden släpps för två månader i taget.

MILJÖ

Lokal: Industriromantik deluxe. Gardiner mot trafikångesten utanför och dämpat ljus från kopparrör på betongväggarna gör miljön mörk och elegant.

Ljudnivå: Popmusik på lagom nivå.

Stora sällskap: Bord för 10–12 pers kan ställas ihop. Borden släpps för två månader i taget.

Barnvänligt: Nej.

Toaletter: Liten och fräsch.

SERVICE

Bemötande: Personligt och proffsigt. Kockarna är nyfikna på vad gästerna tycker och tar sig tid att prata.

Väntetid: Rätterna kommer i rask takt med längre paus i halvlek.

Prisklass lyx

Norra Stationsgatan 51, Stockholm, Sverige