Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Botkyrka och Söder möts i hamnen

En favorit är rostade jordärtskockor med marchésallad, hemgjord ricotta och salta mandlar.
En favorit är rostade jordärtskockor med marchésallad, hemgjord ricotta och salta mandlar.

Testat: Farm

— ekologiskt och närodlat med eget mikrobryggeri
Frihamnsgatan 26, Gärdet
Betyg 3/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

Hippa Södermalm och ­bonniga Botkyrka har stämt träff i ett magasin i Frihamnen. Och det är en lyckad dejt.
Restaurang Farm ­är värd en resa oavsett om man är ute efter närodlad mat eller härbryggd öl.

På Farm i Frihamnen är honnörs­orden ekologiskt och cirkulärt. Grundtanken är att det mesta på borden ska komma från Karshamra gård i Botkyrka. Det gäller även lamm och nötkött – gårdens kor föds upp på restprodukter från öltillverkningen vid Värtan.

Här i den rymliga
lokalen i Frihamnen
ser gästerna rätt in
i bryggeridelen.

För allt började just med öl – bakom Farm ligger Stockholm Brewing som växte ur sin källare på Södermanna­gatan. Här i den rymliga lokalen i Frihamnen ser gästerna rätt in i bryggeridelen, där man knåpar ihop sorter som ”Hop Hound Session IPA” och 8,4-procentiga ”Stockholm Is Where The Tart Is Sour”. Och de är inte så dumma som det låter.

Göscarpaccio på en bädd av spenat med korianderfrön och fermenterad chili.

Göscarpaccio på en bädd av spenat med korianderfrön och fermenterad chili.

Menyn ändras efter säsong och tillgång – räkna med att många rätter på Farm baseras på rustika rotfrukter och trendiga grönsaker som svartrot, spetskål, pumpa och rotselleri, även om du också hittar både gös, ­räkor och Linderödsgris här.

Kombinationerna är oftast enkla, men välkomponerade. Till de smakrika hör friterad grönkål med kimchi­majonnäs och flatbrödspizza med salvia, pecorino och päron. Rostade jordärtskockor med marchésallad är en hit, men de råstekta oskalade räkorna är ganska svårhanterliga.

Alla sorter serveras
sympatiskt nog även
i 20 cl-glas, så man kan
testa många utan att
börja sluddra.

De flesta rätter är små eller mellanstora, och två–tre per person är lagom. Den som slår till på den hemliga menyn ­”kökets val” får ett halvdussin rätter och blir garanterat mätt.

Vego: Mycket vegetariskt. Även veganska alternativ, som rökt aubergine med picklad lök.

Dryck: Vin finns, men här gäller öl på fat. Alla sorter serveras sympatiskt nog även i 20 cl-glas, så man kan testa många utan att börja sluddra. 40–50 kr för småglasen.

Pris: Medel. Mellanrätter 90–155 kr. Menyer: 495–595 kr.

Sluträtten i kökets val denna kväll är generös: Liderödsgris med pumpakräm och sötpotatis.

Sluträtten i kökets val denna kväll är generös: Liderödsgris med pumpakräm och sötpotatis.

Gott i all enkelhet: flatbrödspizza med salvia, pecorino och päron.

Gott i all enkelhet: flatbrödspizza med salvia, pecorino och päron.

MILJÖ

Betonggolv, vita väggar och ljust trä i ett hamnmagasin. Inredningen i Värtahamnens nya vardagsrum är tidstypisk, även om få moderna Stockholmskrogar kan skryta med 8 meter i tak och ett mikrobryggeri bakom stora glasfönster.

Gäster: Par, jobb- och kompisgäng.

Stora sällskap: Funkar finfint.

Ljudnivå: Oftast lagom slamrigt, inte den bästa akustiken.

Barnvänligt: Jodå. Kapprum rymmer både barnvagnar och lekhörna.

Toalett: Tre stycken – utrustade med bland annat tandpetare och tamponger.

Efter sex smakrika smårätter är det gott med hallonglass.

Efter sex smakrika smårätter är det gott med hallonglass.

SERVICE

Personalen är vänlig, uppmärksam och inte påträngande. Men de gör förvånansvärt lite reklam för krogens jordnära kretsloppskoncept.

Prisklass medel

Frihamnsgatan 26, Stockholm, Sverige