Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Franskt med lyckad twist på Allegrine

Hjälmargösen. Och mustigt lamm
Hjälmargösen är något mastig. Lammet bjuder på mustiga smaker utan att bli övermäktigt.

Testat: Allegrine

— modern fransk matlagning i lyxig miljö
Kammakargatan 22, Norrmalm
Betyg 4/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

Säsongen och menyn hinner skifta, men den höga nivån på maten är konstant. Fullträffar som grillad bläckfisk och sommarsvamp på brioche, ­ett höstlamm och en baba ­au rhum får smaklökarna att dansa ­menuett på Danyel Couets franska krog.

MENY

Kök: Allegrine är den erfarne krögaren Danyel Couets skapelse. Restaurangen som döpts efter hans franska farmor serverar fransk mat med modern touch och vid krogtestarnas första besök i början av sommaren blir vi mäkta imponerade av vad som bjuds.

Bläckfisken, som
serveras med ostron,
gurka, koriander och
majonnäs, överraskar
positivt.

Överlag märks det att att man ­jobbar med bra råvaror, kvällens côte de ­boeuf är en riktig höjdare. Inte heller­ den romindränkta saftiga socker­kakan, baba au rhum, gör oss besvikna.

Bläckfisk utan gummiliknande konsistens

Bläckfisken har tuggmotstånd utan tendens till gummiliknande konsistens och sältan är perfekt.

När vi återvänder efter sommaren har menyn till viss del bytts ut. Men den höga nivån kvarstår. Bläckfisken, som serveras med ostron, gurka, koriander och majonnäs, överraskar positivt. Här finns tuggmotstånd utan tendens till gummiliknande konsistens och s­ältan är perfekt. En annan riktig fullträff bland de mindre rätterna är sommarsvampen, det vill säga smörstekta kantareller, svampkräm och ­riven trumpetsvamp på en briocheplätt.

Hjälmargösen som serveras med skinnet kvar är fint tillagad. Men med potatiskräm, rostad potatis, stenbitsrom, gräddfil, brynt smör och dill, är den mastigare än man tror.  

Entrecôten med parmesansås, rödvinsås, krispig potatis och tomatssallad

Entrecôten tillsammans med parmesansås, rödvinsås, krispig potatis och en fräsch tomatssallad är en riktig höjdare.

Kvällens favorit, lamm, bjuder i sin tur på kraftiga och mustiga smaker. En perfekt rätt att avnjuta när höstmörkret faller på.

Till sist en chokladsorbet, med kristalliserad choklad, för den som gillar desserter som går mer åt det bittra hållet. Om inte, är mandelkakan med krämig gräddglass, söt maräng och syrliga blåbär ett säkert kort.

En ­perfekt rätt att
avnjuta när höst-
mörkret faller på.

Vego: Någon enstaka förrätt.

Dryck: Varierad vinlista med många vin på glas.

Pris: Medel. Förrätter 110–235 kronor, huvudrätter från 265 kronor, dessert 70–125 kronor.

Chokladsorbet med kristalliserad choklad

Chokladsorbeten, med kristalliserad choklad, har en kraftig chokladsmak och går åt det bittrare hållet.

MILJÖ

Lokal: Stor lokal med insyn i köket.

Ljudnivå: Lugn musik blandas med stimmigt sorl från gästerna.

Gäster: Par såväl som större kompisgäng, i medelåldern och uppåt.

Stora sällskap: Bord går att boka online för upp till åtta personer. Större sällskap på 10–12 personer kan ­dessutom boka köksbordet med fast meny.

Barnvänligt: Nja.

Toaletter: Fräscha!

Allegrine, Danyel Couets krog på Kammakargatan 22

En vardagskväll på Allegrine är restaurangen nästan fullsatt.

SERVICE

Bemötande: Trevlig och hjälpsam servis.

Väntetid: Trots att det är vardag är restaurangen relativt fullsatt, vänte­tiden mellan rätterna är ­något i det längsta laget.

Prisklass medel