Björn Frantzén levererar magi på Klara Norra kyrkogata
Björn Frantzén
Björn Frantzén lägger en sista hand på den bakade piggvaren med rom.

Frantzéns magiska värld glömmer du aldrig

Krogtest 

Det är lite Harry Potter-känsla att gå på nya Frantzén. Fast här är det oansenliga Klara Norra kyrkogata och inte Diagongränd som står för trolleriet. Ring på rätt dörr och en magisk värld öppnar sig.
Här väntar en välregisserad föreställning som du – och din plånbok – aldrig glömmer.

ANNONS

Testat: Frantzén

— Avsmakningsmeny till fast pris, fine dining på lyxiga råvaror i säsong av hög internationell klass. (Norra Klara kyrkogata 26)
Betyg 5/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

MENY

Kök: Hela upplägget med den nya krogen är att få de två Michelin-stjärnor förra Frantzén hade – och gärna en till.

Rätt efter rätt (totalt 14), vackert arrangerade dukas fram. Från kallt, rått till varmt, rökigt över till det söta. Den råa pilgrimsmusslan och de florstunna skivorna av syrad majrova är formade som en ros du äter blad för blad. Perfekt bakade piggvar med en generös ranson störrom och härligt fett brynt smör serveras av Björn Frantzén i hög person.

Perfekt bakade
piggvar med en
generös ranson
störrom och
härligt fett brynt
smör serveras
av Björn Frantzén

En ros av rå pilgrimsmussla

En ros av rå pilgrimsmussla. Ett konstverk för öga och gom.

Smörstekta fattiga riddare

Smörstekta fattiga riddare med 100-årig vinäger och generösa drivor av finriven tryffel.

Att äta på det här fokuserade sättet, en avancerad och uppfinningsrik avsmakningsmeny är en fysisk upplevelse där syn, doft och smakintryck är lika viktiga. Som den lakritsglaserade kalvbrässen där citronzest finrivs precis vid serveringen. Ren poesi.

Undvik: Inget, det är bara att ge sig hän. Men när vi bjuds in att avsluta kvällen uppe i loungen med kaffe och konfektyr (på blod, lingon, brunost och miso!) är det nästan bortkastat. Vi är fullmatade med intryck. 



Vego: Anmäls i förväg. 

Dryck: Dryckesmeny med eller utan alkohol lyfter avsmakningsmenyn ytterligare ett snäpp. 

Prisnivå: Fast meny 3000 kronor. Dryckesmeny 1650 kr (alkohol) eller 900 kronor (alkoholfri).

MILJÖ

Lokalen: Det smala 1800-talshuset har fått en fasad i lackat trä och de 500 kvadratmetrarna är specialinredda. En liten hiss klädd i konjaksfärgat läder tar dig upp till loungen där champagnen väntar och brasan knastrar i den tegelmurade öppna spisen.

Lätt att missa

Lätt att missa, men det här är ingången till Sveriges just nu dyraste mattempel, Frantzén. Högst upp i huset ligger sällskapsrummet, här inleds och avslutas kvällen.

När det är dags för matsalen en trappa ned börjar föreställningen på allvar. Alla sittplatser vid det höga L-formade bordet är vända mot Frantzén och hans gäng. Deras vita arbetskläder lyser där de står vid spishällar, beredningsbord och den öppna elden vid grillen.

Ljudnivå: Glöm finmat i tyst andakt, här äter du till Clash och Patti Smith.

Gäster: Unga matbloggare i röda sneakers och medelålders reklamare med aningen för långt nackhår.

Stora sällskap: Största bordet tar fyra, annars är det långbordet som gäller.

Barnvänligt: Nej.

Toaletter: Mörkgrön marmor och japanska toaletter med fjärrkontroll. 

Satio tempestas, grönt i säsong

Signaturrätt satio tempestas, grönt i säsong, har följt med från gamla Frantzén.

Sechuanglaserade smultron med maräng

Sechuanglaserade smultron med maräng, nordiskt och östasiatiskt i skön förening.



SERVICE

Bemötande: Hela iden med nya Frantzén är att det ska vara avslappnat exklusivt. Gästerna anländer en kvart efter varandra för känslan att vara utvald. När vi träder in i det allra heligaste, själva köksdelen, har vi skakat hand med entrévärd, restaurangchef, sommelier och till sist Björn Frantzén.

Det du får är en
helafton du aldrig
glömmer

Upplevelsen är fantastisk, även om inte allas roller sitter än. Som gäst känner du bitvis av allvaret och hur viktigt det är att lyckas, det blir lite för angeläget. 

Det du får är en helafton du aldrig glömmer. Notan för två slutade på 10 715 kronor. Varför tar man då 50 spänn för en kopp kaffe?

Väntetid: De 23 platserna går att boka första måndagen i varje månad.

 

Våra bästa helgtips direkt 
i mejlen – varje fredag!

Läs fler krogrecensioner

Ankbröstet är fantastiskt mört
Krogtest

Stimmigt men avspänt på nya bistron

Parmesankroketter
Krogtest

Centan kan sätta Bagis på krogkartan

Vietnamesiska soppan pho
Krogtest

Bra kvarterskäk – om du väljer rätt rätt

Köttmacka
Krogtest

I köket käkar du finfint till fyndpris

Het paella med bläckfisk
Krogtest

Spanjorskan kan konsten att grilla bläckfisk

Moules marinère
Krogtest

Bra men ojämnt på frankofilernas vattenhål