Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Fräsch men lite för tam gatumat från Vietnam

Stora väggmålningar pryder krogen. Än så länge har få hittat hit, så lätt att få bord. Saigon Stories, PK-huset, Hamngatan 10–14, City (Vasastan).
Stora väggmålningar pryder krogen. Än så länge har få hittat hit, så lätt att få bord.

Testat: Saigon Stories

— vietnamesisk street food med mycket örter och dipsåser
PK-huset, Hamngatan 10–14
Betyg 3/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

Örter, krispiga grönsaker, dipssåser och vårrullar – stockholmarnas vurm för vietnamesiskt käk växer sig allt starkare. Men även kraven.
Trots att Saigon Stories lyckas suveränt med vissa av de där aromatiska, heta och syrliga rätterna, som gjort att vi ofta är sugna på vietnamesiskt, uteblir den där riktiga wowkänslan.

ANNONS

I en snygg och modern lokal som andas designhotell i Sydostasien öppnade Saigon Stories tidigare i höst. Fastighetsägarnas ambition är att det lilla torget bakom PK-huset ska bil en samlingsplats för matintresserade stockholmare och Mr Voon och Barrels Burgers & beer ligger också där. Vid båda våra besök såg de krogarna ut att ha lockat betydligt fler människor än de som syns på Saigon Stories. Och det är lite synd.

Att doppa vingarna
i majonnässåsen som
ackompanjerar är
finger-slickande gott.

Krogens  Pho-soppa, Vietnams nationalrätt, är väl värd ett besök. Buljongen har nästan lite svensk julkänsla för vi anar en lätt smak av stjärn­anis. Nudlar, shiitake, böngroddar, pak choi och tofu simmar i den lätta soppan.

Pho-soppan som vi själva får krydda med söt hoisinsås och en bisarrt stark chilipasta. Saigon Stories, PK-huset, Hamngatan 10–14, City (Vasastan).

Pho-soppan som vi själva får krydda med söt hoisinsås och en bisarrt stark chilipasta. Foto: Krogtestarna

Chicken Wings Delish – fem riktigt saftiga kycklingvingar. Och Wrap-it-up – gemensam plocktallrik med salladsblad som fylls av grönsaker, örter och valfritt protein. Saigon Stories, PK-huset, Hamngatan 10–14, City (Vasastan).

Chicken Wings Delish – fem riktigt saftiga kycklingvingar. Och Wrap-it-up – gemensam plocktallrik med salladsblad som fylls av grönsaker, örter och valfritt protein. Foto: Krogtestarna

Även Chicken wings delish är en rätt att återvända till. Fem saftiga kycklingvingar som har marinerats till en ganska försiktig bbq-smak. Att doppa vingarna i majonnässåsen som ackompanjerar är finger-slickande gott.

Mangosalladen med biff är också en höjdare – sprängfylld av härliga smaker,syrlig och riktigt fräsch. Och vill du försätta med krispigt fräscha rätter är salladswrapsen (som du får plocka ihop själv med ditt middagssällskap) trevliga. De serveras med mycket örter, pigga grönsaker och flera dipsåser.

ANNONS

Kvällens riktiga botten-
napp är dock ett annat
– straight up pork belly.

Men att välja rätter här visar sig vara lite oförutsägbart.

Vi ger oss på Rice pork love feast som är tre ångade bollar av rispapper fyllda med fläskfärs, svamp och morötter, som doppas i Nuoc cham – den vietnamesiska såsen av lime, chili och fisksås. Men bollarna är tyvärr tamt smaksatta.

Straight up pork belly är enda bottennappet. I en foliekorg kommer ett berg av strimlad grå fläsksida. Saigon Stories, PK-huset, Hamngatan 10–14, City (Vasastan).

Straight up pork belly är enda bottennappet. I en foliekorg kommer ett berg av strimlad grå fläsksida. Saigon Stories, PK-huset, Hamngatan 10–14, City (Vasastan). Foto: Krogtestarna

Kvällens riktiga bottennapp är dock ett annat – straight up pork belly, ett berg av strimlad grå fläsksida i en foliekorg. Måhända genuin gatumat. Men nu är vi mitt i Stockholm city och rätterna måste ha lite mer wow-känsla när man kör på en såpass enkel rätt. Nu finns ingen knaprig svål och köttet är tamt kryddat.

Efter att vi har doppat några strimlor i Nuoc cham-såsen, ställer vi fläsket åt sidan och tar upp våra våtservetter – här slickas inga fingrar.

Att det inte finns
öl från Vietnam
är ett minus.

Gatumatskänslan förstärks av att det bara finns ett efterrättsalternativ – färsk frukt. Vi får in ananas med havssalt och chiliflakes. Det är en enkel men förvånansvärd god och fräsch avslutning.

Vego: Till många av rätterna går det att välja tofu som protein i stället för kött. Några mindre rätter är veganska.

Dryck: Öl, vin och en cocktail-lista. Att det inte finns bärs från Vietnam är ett minus.

Pris: Medel. Smårätter för 89–109 kr. Större rätter för 159–259. Det går att bli riktigt mätt för 300 kronor!

Saigon Stories ligger lite undangömt, på det lilla torget bakom PK-huset. Saigon Stories, PK-huset, Hamngatan 10–14, City (Vasastan).

Saigon Stories ligger lite undangömt, på det lilla torget bakom PK-huset. Saigon Stories, PK-huset, Hamngatan 10–14, City (Vasastan). Foto: Pekka Pääkkö

MILJÖ

Rött kakel, kopparkannor och stora väggmålningar.

Gäster: Yngre publik i 30-årsåldern, men det är tyvärr rätt tomt i lokalerna vid båda våra besök.

Stora Sällskap: Ingen bordsbokning, men finns möjlighet att slå ihop bord.

Ljudnivå: Få gäster betyder mindre sorl, men soul- och hip-hopmusiken är på rätt hög volym.

Barnvänligt: Hyfsade priser och det finns köttbullar och vårrullar, men barnfamiljerna lyser med sin frånvaro.

Toalett: Modern och lite kitschig mugg med en kastrull som handfat.

SERVICE

Trevlig och uppmärksam personal som har hyfsad koll på käket som serveras.

Prisklass medel

Hamngatan 10, Stockholm, Sverige