Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Pigg och fräsch meny – men trött service

Tonfisktartar. Och alla rätterrna på bordet.
Tonfisktartar­. Till höger: Alla rätter hamnar på bordet sam­tidigt.

Testat: Ibu

— Gott och vackert balinesiskt kök – men väntan blir lång
Mäster Samuelsgatan 19, Norrmalm
Betyg 3/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

Den balinesiska maten på Ibu inne i restaurang Mothers lokaler är lika god som vacker och menyn är både pigg och prisvärd. Men restaurangen har ett stort problem...

– Det kom väldigt mycket folk på samma­ gång, säger servitören, som ändå är väldigt lugn, när han kommer bort till Gourmé och Gourmands runda bord. Där har de suttit och rullat tummarna i 30 minuter. Om det är stressigt så syns det inte på servitören.

En kvart senare har fortfarande ingen dricka kommit. Precis innan ­bägaren rinner över för Gourmé rasslar det till. De tio rätterna som vännerna­ beställt in på krogprofilen Damon Rastis nya ställe Ibu kommer till bordet samtidigt.”Maten som gjord för Instagram”

– Storleken, färgerna och kompositionen är som gjord för att plåta och lägga ut på Instagram, säger Gourmé med ett leende som kan tolkas både som överlägset och glatt.

Han fiskar upp en kub med kammussla som marinerats med ingefära, lime och chili (135 kr) och sätter mellan tänderna. Sen blir det tyst. Han är helt knockad. Maten hämtar inspiration från Bali och på Ibu serveras den i halvportioner som det är meningen att gästerna ska dela. Men musslan lämnar inte Gourmés sida. Vattenmelon och tonfisktartar (130 kr), sesamlax med mango (125 kr) och kvällens bästa rätt; en oxrygg med päron (130 kr) som suddar ut all artighet duon emellan.

– Jag tar sista biten, säger Gourmand, utan att tveka.

Donald Duck. Och banana fritters.

Två riktiga succéer: Den alkoholfria drinken Donald Duck – och banana fritters med passionsfrukt.

Det är frukt i nästan varje rätt som tillsammans med sataysås (inte tjock och stabbig som på många thairestauranger), mynta och hackade jordnötter bildar en röd tråd i en fräsch, stark och färgglad meny.

Pigg och prisvärd meny

Både vegetarianer och köttätare får en rad olika valmöjligheter. Enda missen är när de färska frukterna är omogna; efterrätten Mango med rom (65 kr), blir sträv i  stället för söt. Tur då att både crème brûlée på kokos (75kr) och banana fritters (60 kr) är söta så att det räcker och blir över.

Menyn är ovanligt pigg och dessutom prisvärd. Mättnaden efteråt är behaglig och visst går det att förlåta viss fördröjning i servicen ibland. Men att det tar 30 minuter innan de får beställa dricka i en halvfull restaurang är svårt att förstå.

Paret vid bordet bredvid är inte lika förlåtande. Efter 45 minuter utan service reser de sig och går. Det kan man verkligen förstå.

Mäster Samuelsgatan 19, Stockholm, Sverige