Krogrecension Ibu: Pigg meny – men trött service
Tonfisktartar. Och alla rätterrna på bordet.
Tonfisktartar­. Till höger: Alla rätter hamnar på bordet sam­tidigt.

Pigg och fräsch meny – men trött service

Krogtest 

Den balinesiska maten är lika god som vacker och menyn är både pigg och prisvärd. Men restaurang Ibu har ett stort problem...

ANNONS

Ibu

Adress: Mäster Samuelsgatan 19
Kök: Asiatiskt
Miljö: Svarta bord och dova färger ger en modern och ombonad känsla.
Vegetariskt: Ja, i princip halva menyn.
Pris: Mellanrätter, 95–135 kr.
Gourmé:
Gourmé 3/5 poäng Gourmé 3/5 poäng Gourmé 3/5 poäng Gourmé 3/5 poäng Gourmé 3/5 poäng
Gourmand:
Gourmand 3/5 poäng Gourmand 3/5 poäng Gourmand 3/5 poäng Gourmand 3/5 poäng Gourmand 3/5 poäng
Betygskala:
1. Uselt 2. Håller inte måttet 3. Bra 4. Mycket bra 5. Högsta klass
Gourmé gillar lyx och trendig inredning, men är konservativ när det gäller mat och service. Priset spelar ingen roll.
Gourmand vill bli mätt till ett rimligt pris. Är öppen för nyheter och störs inte av stimmiga miljöer.

– Det kom väldigt mycket folk på samma­ gång, säger servitören, som ändå är väldigt lugn, när han kommer bort till Gourmé och Gourmands runda bord. Där har de suttit och rullat tummarna i 30 minuter. Om det är stressigt så syns det inte på servitören.

En kvart senare har fortfarande ingen dricka kommit. Precis innan ­bägaren rinner över för Gourmé rasslar det till. De tio rätterna som vännerna­ beställt in på krogprofilen Damon Rastis nya ställe Ibu kommer till bordet samtidigt.


Krogkartan: Så bra är Stockholms krogar


”Maten som gjord för Instagram”

– Storleken, färgerna och kompositionen är som gjord för att plåta och lägga ut på Instagram, säger Gourmé med ett leende som kan tolkas både som överlägset och glatt.

Han fiskar upp en kub med kammussla som marinerats med ingefära, lime och chili (135 kr) och sätter mellan tänderna. Sen blir det tyst. Han är helt knockad. Maten hämtar inspiration från Bali och på Ibu serveras den i halvportioner som det är meningen att gästerna ska dela. Men musslan lämnar inte Gourmés sida. Vattenmelon och tonfisktartar (130 kr), sesamlax med mango (125 kr) och kvällens bästa rätt; en oxrygg med päron (130 kr) som suddar ut all artighet duon emellan.

– Jag tar sista biten, säger Gourmand, utan att tveka.

Donald Duck. Och banana fritters.

Två riktiga succéer: Den alkoholfria drinken Donald Duck – och banana fritters med passionsfrukt.

Det är frukt i nästan varje rätt som tillsammans med sataysås (inte tjock och stabbig som på många thairestauranger), mynta och hackade jordnötter bildar en röd tråd i en fräsch, stark och färgglad meny.

Pigg och prisvärd meny

Både vegetarianer och köttätare får en rad olika valmöjligheter. Enda missen är när de färska frukterna är omogna; efterrätten Mango med rom (65 kr), blir sträv i  stället för söt. Tur då att både crème brûlée på kokos (75kr) och banana fritters (60 kr) är söta så att det räcker och blir över.

Menyn är ovanligt pigg och dessutom prisvärd. Mättnaden efteråt är behaglig och visst går det att förlåta viss fördröjning i servicen ibland. Men att det tar 30 minuter innan de får beställa dricka i en halvfull restaurang är svårt att förstå.

Paret vid bordet bredvid är inte lika förlåtande. Efter 45 minuter utan service reser de sig och går. Det kan man verkligen förstå.

Läs fler krogrecensioner

Kockarna som gör sushi står för showen på Imouto
Krogtest

Stor konst på Stockholms bästa sushi

Saké och uer
Krogtest

Vi önskar mer smak på hajpad takkrog

Gourmé och Gourmand på restaurang Vina, vinbar på Södermalm
Krogtest

Avslappnad vinbar med hög stämning

Svensk buffelmozzarella. Och vit sparris
Krogtest

Rutabaga är dyrt men oväntat och omsorgsfullt

Förrätt och grillad kyckling
Krogtest

En kryddstark utflykt till Georgien

Salsiccia. Och hasselnöt
Krogtest

Genuin storytelling som smakar mumma