Gamla stans krogkvarter har fått en ny pärla

Testat: Flickan
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt
I Omakase köttslöjds gamla lokaler vill Daniel Crespi bjuda på en matresa fri från konventioner. Resultatet är Flickan – en japansk-nordisk smakfest med utsökta råvaror.
Här råder dock fortsatt köttdominans – efterrätterna är det enda vegetariska på menyn i dagsläge.
MENY
Kök: På Flickan serveras omakase (smårätter på japanska) med en fast meny på 13 rätter, som varieras med några månaders mellanrum. Menyn serveras i ett stundtals svindlande tempo och beskrivs som ”befriad från konservatism och gastronomiska konventioner”. Här hämtar man influenser från i stort sett hela världen, från Jämtland till Chile. Konventionellt är det inte, men menyn bjuder ändå på flera klassiska smaker – om än i nytt format.
Menyn presenteras i form av små illustrationer. Smått förvirrande – men kul.
Chorizo med bränd grädde och variation på jordärtskocka är kvällens höjdpunkt.
Rekommenderas: Det går inte att välja bort något, menyn är fast, men det finns några guldkorn som förtjänar lite extra uppmärksamhet. Som den rökta chorizon som serveras med bränd grädde och variation på jordärtskocka. Eller en liten fläsktaco med dragonkräm, gurka och grillad minitortilla. Utsökt och lekfullt.
Vego: Daniel Crespi ville bryta med köttdominansen när han öppnade Flickan i Omakase köttslöjds gamla lokaler på Yxsmedsgränd 12 i Gamla stan. Men än lyser kärleken till det animaliska igenom. Det blir en hel del kött, helt enkelt. Efterrätterna är det enda vegetariska på menyn.
Dryckeslistan är
kort men superb
med flera viner
och öl på glas
Dryck: Dryckespaketet, som går att beställa i en halverad version, är en spännande blandning av vin, bubbel och saké. Dryckeslistan är kort men superb med flera viner och öl på glas.
Pris: Menyn kostar 850 kronor och det gör även det tillhörande dryckespaketet. Inte billigt, men för 13 rätter är det definitivt prisvärt. För de som vill undvika en obehaglig överraskning på notan kan det vara värt att hålla igen på vattendrickandet. Här kostar en flaska bubbelvatten 90 kronor styck.
Dumpling med rivet renhjärta och Flickans egen soja.
Miljö
Lokal: Intim, fönsterlös och svår att hitta till.
Ljudnivå: Musikvalen är okonventionella, milt uttryckt. När Nellys ”Hot in Herre” drar igång blir vi lika upprymda som förbryllade. Vem har valt musiken? Kockarna själv, visar det sig. Om det är ett försök att få gästerna att slappna av eller ett desperat knep för att sticka ut i mängden, får vi inte veta.
Det öppna köket
öppnar upp för
samtal med kock-
arna – som mer
än gärna samtalar
med gästerna
Gäster: Förfestande foodies blandas med pensionärer på date.
Stora sällskap: Nja, i lokalen finns bara plats för 16 personer. De största borden har plats för fyra personer.
Barnvänligt: Nej.
Toaletter: Finns i syskonbaren Tweed.
Service
Bemötande: Personligt vänligt och kunnigt. Det öppna köket öppnar upp för samtal med kockarna – som mer än gärna samtalar med gästerna.
Väntetid: Här måste du boka bord, men än så länge räcker det att vara ute en vecka i förväg. Krogtestarna spår dock en framtida rusning till den här lilla pärlan i Gamla Stan.
En perfekt kokt hälleflundra med miso och svamp tillhör också en av höjdpunkterna.