Genuin storytelling som smakar mumma – Allt om Stockholm
Salsiccia. Och hasselnöt.
Salsiccia med honungspotatis och lök. Och variation på hasselnöt.

Genuin storytelling som smakar mumma

Krogtest 

Familjerna flockas på italienska Adria som lyckas med konststycket att skapa en äkta känsla. Väljer du rätt från menyn väntar en trevlig middag med rustik, italiensk husmanskost.

ANNONS

Adria Ristorante & Bar

Adress: Tulegatan 10
Kök: Italienskt
Miljö: Familjärt, enkelt och trevligt
Vegetariskt: Ja, vegopasta och ­enstaka förrätter
Pris: 185–355 kr
Gourmé:
Gourmé 3/5 poäng Gourmé 3/5 poäng Gourmé 3/5 poäng Gourmé 3/5 poäng Gourmé 3/5 poäng
Gourmand:
Gourmand 4/5 poäng Gourmand 4/5 poäng Gourmand 4/5 poäng Gourmand 4/5 poäng Gourmand 4/5 poäng
Betygskala:
1. Uselt 2. Håller inte måttet 3. Bra 4. Mycket bra 5. Högsta klass
Gourmé gillar lyx och trendig inredning, men är konservativ när det gäller mat och service. Priset spelar ingen roll.
Gourmand vill bli mätt till ett rimligt pris. Är öppen för nyheter och störs inte av stimmiga miljöer.

Stockholmares lockelse till Italien tycks evig. Vad söker vi? Risken är stor att svaret formuleras i klyschor: Mat lagad med kärlek, gärna efter gamla släkt­recept.

Men jakten på det ljuva livet i stans ibland sanka italienska krogmarker kan lämna kvar smärtsamma minnen. Kolhydrattunga menyer, torr parma­skinka och trist ripasso har plågat Gourmé och Gourmand under åren.

Bakom de skira gardinerna på Tule­gatan finns dock ett matarv att förvalta. Familjedrivna Adria är ett nytt kapitel i en kroghistoria som började på 70-talet då krögaren Sergio Montanari tog Italien till Stockholm. Familjen har under åren drivit flera restauranger här.

 

Farmor Adria håller uppsikt.

Farmor Adria håller uppsikt. Panerad rökt buffelmozzarella med tomater.

Äkta känsla

På Adria infinner sig just en (ursäkta klyschan) äkta känsla. Inredningen är tämligen enkel, borden fullsatta av ­familjer. Från väggen blickar nonna Adria själv ned på gästerna. Jo då, ­hennes recept används i köket.

– Öppnade de verkligen i höstas? Det känns som stället funnits i 20 år, säger Gourmé och tar in ett bräde ­sardeller på bröd (129 kr).

Firrarna får frisk skjuts av citron­vinägrett. Ett bastant men likväl prima val är rökt panerad buffelmozzarella (135 kr) där krämig, välrökt ost får sött sällskap av konfiterade tomater, salvia och basilika.

 

”Enkelt och urgott”

Samma rödgröna trio gör comeback flera gånger, bland annat i den gyllen­gula vildsvinsraviolin (199 kr). Tydlig viltsmak – enkelt och urgott.

Omsorg har också den hemstoppade­ salsiccian fått (239 kr). Korven smakar massvis med tryffel, är saftigt köttig­ och badar i fontinaost. Söt lök och ­potatis till det.
– Rejäl italiensk husmanskost, säger Gourmand.

De mer exklusiva inslagen imponerar inte. Oxfilé med levermousse och marsalasås är inte värd sina 355 kronor. Köttet saknar stekyta, såsen smakar syltigt.

Pilgrimsmusslan (139 kr) i förrättsmenyn är en vattnig, intetsägande historia.

Öppnade de verkligen
i höstas? Det känns
som stället funnits
i 20 år

Gourmé

Bäst är Adria i sin enkelhet. Historian och passionen finns här. Vännerna får veta allt om italiensk vildbroccoli, om farmor Adrias magi i köket, om råvaror på menyn vars namn inte låter sig översättas till svenska. Genuin storytelling som smakar mumma.

Godast av allt är kanske ändå hassel­nötsdesserten le nocciole (140 kr). Supersöt gelato, nötkräm, saftig kaka och rostade nötter är la dolce vita på ett bräde.


Krogkartan: Så bra är Stockholms krogar

Läs fler krogrecensioner

Krogtest

Milda smaker på minirestaurangen vid Nytorget

Oxtartar med picklade betor
Krogtest

Gott men spretigt på ambitiös bistro

Krogrecension. Restaurang Matilde
Krogtest

Prydligt och rustikt – men vad vill Matilde?

Kockarna som gör sushi står för showen på Imouto
Krogtest

Stor konst på Stockholms bästa sushi

Friterad svartrot. Och pannkaka
Krogtest

Vi önskar mer smak på hajpad takkrog

Donald Duck. Och banana fritters
Krogtest

Pigg och fräsch meny – men trött service