Gott från grillen i Berges vardagsrum

Testat: La Bergerie
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt
Ett ”bergerie” är ett fähus för får. Eller så är det kusinerna Berges hak i Hornsberg.
Restaurang La Bergerie är billigt, rejält och köttigt – ett vardagsrum för frankofiler, och för alla andra som gillar fransk mat. Vegetarianer får gå någon annanstans.
MENY
Kök: Det kan vara hur det vill med översättningen – franska och engelska är det som gäller på kusinerna Dieudonné och Florent Berges franska ficka i det annars så sterila Hornsberg. För några månader sedan öppnade de sitt rotisserie där en roterande grill sätter standarden.
Menyn finns på
en griffeltavla över
den disk där dagens
käk ligger framme
till beskådan.
Menyn finns på en griffeltavla över den disk där dagens käk ligger framme till beskådan: Majskyckling, korv, ribs, fläsksida. Till det serveras ratatouille, potatisgratäng och morot vichy. Ett annat alternativ är ”kvällsgryta”, denna kväll pot-au-feu, fransmännens motsvarighet till vår köttgryta. Där kan allt möjligt puttra, kött och potatis förstås, bönor – den här innehåller även pinjenötter. Den är mild och fin i smaken, inte nedsaltad utan råvarorna får tala. Bara rosmarin och vitlök förstärker.
Kvällens utbud: pot-au-feu, majskyckling, ribs, fläsksida, korvar – och tillbehör.
Rekommenderas: Rotissörsgrytan! En, två eller alla sorters kött för 180, 200, respektive 220 kronor. Då ingår soppa som förrätt, och tillbehören.
Ratatouillen går till allt med sin djupa smak av lök, zucchini och tomat. Missa inte potatis stekt i ankfett om det finns på menyn vid ditt besök.
Den enda plumpen
i protokollet var att
kycklingen och fläsk-
sidan hade hunnit
bli lite torra.
Bästa köttet var denna kväll de gnagvänliga ribsen med het bbq-topping och ett par av de franska importerade korvarna. Den enda plumpen i protokollet var att kycklingen och fläsksidan hade hunnit bli lite torra.
Vego: Vegetarianer får förse sig av tillbehören.
Dryck: Husets Côtes-du-Rhône hälls upp i karaffer, ett enkelt lite stalldoftande vin i små glas. Helt rätt
i sammanhanget.
Pris: Budget. Köttälskaren får en brakmiddag för 220 kronor. En halv majskyckling för 150 kronor är heller inget att bråka om, eller fisksoppa för 120 kronor.
Pot-au-feu, mild och rosmarindoftande.
MILJÖ
Lokal: Liten men hemtrevlig lokal.
Gäster: Vänner till krögarna som myser i soffan, sällskap och par.
Ljudnivå: Dämpad jazz i högtalarna, pratvänligt.
Menyn borde gå
hem även hos
barnen.
Stora sällskap: Plats för ett stort sällskap finns.
Barnvänligt: Inte så stora ytor att röra sig på, men menyn borde gå hem även hos barnen.
Toaletter: Fräsch, med skötbord.
Hornsberg känns lite mindre sterilt efter ett besök på La Bergerie.
Tarte tatin är inget dumt dessertval om man är sugen på något sött.
SERVICE
Bemötande: Charmigt fransk – pratar med kärlek om maten (på engelska om man nu inte själv pratar franska) men lite slängig och inte alltid så uppmärksam.
Väntetid: Ingen, maten är i princip klar, så det är bara att hugga in.