Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Den Gyldene Freden smörar förgäves

Zorns köttbullar som alltid ska finnas på Gyldene Freden.
Zorns köttbullar som alltid ska finnas på Gyldene Freden.

Testat: Den Gyldene freden

— husman på en av Stockholms äldsta och mest mytomspunna krogar
Österlånggatan 51, Gamla stan
Betyg 2/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

Stämningen och servicen är det inget fel på. Men de höga priserna i kombination med de svaga smakerna och de feta rätterna får oss att undra om kockarna Gyldene Freden lutar sig för mycket på krogens goda rykte.

ANNONS

KÖK

I ungefär hundra år har Svenska Akademien ägt huset där restaurangen Gyldene freden ligger. Den 1700-talsinredda krogen lockar till sig turister, folk klädda i höga stövlar och cape, samt sällskap som vi förmodar vill känna historiens vingslag. Vi är där av samma anledning, hitskickade av en krogredaktör som undrar hur klassikerna klarar sig i Stockholms snabba restaurangvärld och om ”Freden” håller ihop när resten av Akademien skurit sig som dåligt vispad majonnäs.

Landgång på Gyllene Freden. Perfekt storlek. Snygg design. Lite tråkig smak.

Landgång på Gyldene Freden. Perfekt storlek. Snygg design. Lite tråkig smak.

Och det börjar bra: Sill och strömmingstallriken med fyra olika smaker lirar med inredningen och idén om vanlig husman. Landgången i miniatyrformat som bland annat innehåller kungskrabba är perfekt i storlek men lite vek i smakerna – visst ska råvarorna tala för sig själva men här hade de behövt en axel att luta sig mot. Det samma gäller för ställets mest populära rätt, Zorns köttbullar. De diskret, nästan blyga smakerna gömmer sig bland de stora mängder smör som får bre ut sig.

Ett rotmos sötare
än coca cola

Fläsksidan är mör så att det förslår och den krispiga svålen sprakar till i munnen. Dessvärre sänker kocken sitt eget hantverk med ett rotmos sötare än coca cola och friterade lökringar med ost ovanpå som tillbehör. Hur ska någon få plats med efterrätt nu? Vi provar ändå både kladdkaka och clafoutis och där är det svårare att hitta något att anmärka på.

Mört och krispigt, men även sött och fett.

Mört och krispigt fläsk, med söta friterade lökringar.

Vegetariskt: Det finns alternativ bland både förrätter och varmrätter.

ANNONS

Dryck: Klassiskt även här. Lite roligt är att de serverar både Björntass och Björksav som fördrink. Dessutom har de en rysligt trevlig lingondricka på flaska.

Pris: ”Freden” lär få en del gäster tack vare sin historik, men köket levererar inte mat i samma klass som priserna. En varmrätt kostar i snitt 280 kronor.

MILJÖ

Lokal: Vackra trämöbler och en mörkgrön nyans sätter stämningen på första våningen. Det finns även källarvalv i som ger krogen en air av lyxigt medeltidsgille.

En air av lyxigt
medeltidsgille

Ljudnivå: Respektfull samtalston råder.

Gäster: Turister, större sällskap, restaurangrävar och akademiledamöter. Medelåldern ser ut att vara högre än normalt.

Barnvänligt: Barn gillar ju köttbullar och det finns många skrymslen och vrår att undersöka. Hur populärt det är att ungar springer runt i lokalerna är en annan fråga.

Toaletter: Avskilda nere i källaren och utan mobiltäckning.

I källaren på Gyldene Freden.

I källaren på Gyldene Freden.

SERVICE

Bemötande: Trevligt och artigt med rutinerad personal som syns till sådär lagom mycket.

Väntetid: Vi väntar cirka en kvart på förrätten. När den är bortdukad tar det 20 minuter för varmrätten – klanderfri väntetid helt enkelt.

Österlånggatan 51, Stockholm, Sverige