Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Hallmans – en liten bit Barcelona på Södermalm

Paradrätten smörstekt brioche med anklever. Serveras med tryffel när det är i säsong. Hallmans. Timmermansgatan 39, Södermalm.
Paradrätten smörstekt brioche med anklever på Hallmans, Timmermansgatan 39.

Testat: Hallmans

— personlig spanskinspirerad deli med höga ambitioner
Timmermansgatan 39, Södermalm
Betyg 4/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

Hallmans är en ögonblicklig förälskelse som man nästan vill behålla för sig själv.
Till hörnet på Timmermansgatan borde fler hitta för att få ta del av de finurliga smaksensationer med spanska förtecken som den ambitiösa trojkan bjuder på.

ANNONS

Gänget från Matkonsulatet på Kungsholmen huserar sedan ett drygt halvår tillbaka i ny lokal på Södermalm. Hallmans är en matbar med tapas och mellanstora rätter.

Inspirationen hämtas från främst Barcelona där kocken Pablo Perez Sköldin har sitt ursprung, men med egen tvist och fokus på råvaror i säsong.

De häftiga, och ibland
oväntat lyckade smak-
kombinationerna, hittar
du i stället i mellan-
rätterna.

Snacksen och charkuterierna som fungerar som aptitretare och förrätter känner man igen som klassiskt spanska. De häftiga, och ibland oväntat lyckade smakkombinationerna, hittar du i stället i mellanrätterna. Som den rökta torsken på en bädd av strimlad zucchini toppat med färska hallon. Vi gnuggar händer av förtjusning och får anledning att göra det flera gånger igen.

Lättrökt nötkött toppat med rostade mandlar och pepparrotskräm. Hallmans. Timmermansgatan 39, Södermalm.

Lättrökt nötkött toppat med rostade mandlar och pepparrotskräm.

Comfort food på hög nivå: Kyckling och sojamajjonäs på knaprigt kristallbröd. Och Rätt i säsong: Sallad på marinerade jordgubbar och parmesan. Hallmans. Timmermansgatan 39, Södermalm.

Comfort food på hög nivå: Kyckling och sojamajjonäs på knaprigt kristallbröd. Och Rätt i säsong: Sallad på marinerade jordgubbar och parmesan.

Toast med rostad majskyckling är ren lycka i en tugga. Kristallbrödet från Barcelona är knastrigt knaprigt och den rostade milda majskycklingen och sojamajonnäsen krämigt mjäll. Till det picklad rödlök för att addera lite syra.

ANNONS

Den enda matiga
vegetariska rätten
är sparrisen.

Ytterligare en höjdarrätt är den smörstekta briochen med anklever och äggula som äts med andakt. Efter­som det inte är tryffelsäsong under vårt besök är det ibericoskinka som får toppa rätten och eftersom vi behöver lite till tar vi in stekt sobrassada, korv på nöt och paprika, serverad i liten gjutjärnspanna med grovt bröd och honung som är både smakrik och mustig.

Fem rätter för två att dela på rekommenderas. Men då ska du inte komma vrålhungrig.

Rökt torsk med färska hallon. Ett bra exempel på Hallmans oväntade smakkombinationer. Hallmans. Timmermansgatan 39, Södermalm.

Rökt torsk med färska hallon. Ett bra exempel på Hallmans oväntade smakkombinationer.

Vego: Mest sallad och snacks. Den enda matiga vegetariska rätten är sparrisen. Den tillagas i sous vide med lite socker och salt och är, när den doppas i rökt aioli, en rätt man aldrig vill ska ta slut.

Dryck: Ambitiös och spännande dryckesmeny med egen import av vin – de allra flesta på glas.

Pris: Medel. Snacks från 35, mellanrätter från 75 upp till anklevern som ligger på 110 kronor.

MILJÖ

Matbaren är uppkallad efter arkitekten Per Olof Hallman som ritade huset på Timmermansgatan 39 år 1906.

Huset ligger nära Södra stations-området i en del av Södermalm som nästan känns sömnig. Entrén på hörnet är diskret, och lokalen inte mycket mer än ett hål i väggen med plats för ett 15-tal gäster, de allra flesta kring den långa breda marmorklädda baren som fungerar både som bord och beredningsyta för kocken.

Ambitiös och spännande
dryckesmeny med egen
import av vin.

Färgsättningen ser du på flera nyöppnade ställen just nu: väggar klädda i dovt mossgrönt med höga barstolar i ljust böjträ. Intimt och rogivande.

Gäster: Par, vänninor och barnfamiljer från grannskapet.

Stora sällskap: Nej.

Ljudnivå: Musik på lagom nivå i högtalarna.

Barnvänligt: Hyfsat.

Toalett: En fräsch men liten.

Hallmans är litet och personligt, och fungerar både som krog och deli – med egen import av charkuterier och ost. Hallmans. Timmermansgatan 39, Södermalm.

Hallmans är litet och personligt, och fungerar både som krog och deli – med egen import av charkuterier och ost.

Slät ostkaka från San Sebastian. Körsbären är kokta i vermouth. Hallmans. Timmermansgatan 39, Södermalm.

Slät ostkaka från San Sebastian. Körsbären är kokta i vermouth.

SERVICE

Utmärkt och personlig. Det är restaurangchefen Linnea Thomasson som kunnigt berättar om både mat och dryck – och serverar. Vill du diskutera tillagningen bjussar kocken gärna på sina bästa tips.

Prisklass medel

Timmermansgatan 39, Stockholm, Sverige