Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Fröjdas är himmelriket för veganer – men servicen är något dimmig

Lampor och grönska skapar känslan av att du sitter på en mysig innergård, snarare än en krog i Hammarby Sjöstad intill en trafikerad väg.
Lampor och grönska skapar känslan av att du sitter på en mysig innergård.

Testat: Fröjdas

— vegansk restaurang med kvarterskrogskänsla
Skeppsmäklargatan 7, Hammarby Sjöstad
Betyg 3/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

Zucchinipasta med champinjonsås, rödbetscarpaccio med cashewostcreme och rostade valnötter och vårrullar med sojadipp.
Sjöstadskrogen Fröjdas serverar kreativ vegansk mat värd en omväg, men servicen drar ner betyget.

ANNONS

Fröjdas öppnade i Hammarby Sjöstad för cirka ett och ett halvt år sedan. Än så länge är de relativt ensamma om konceptet ­”veganskt, glutenfritt och ekologiskt” och lockar därför gäster från hela Stockholm.

Ett gott betyg är hur
lite vi reflekterar över
att det faktiskt är
veganskt.

Det är lätt att förstå varför. Veganpizza med pesto, bruschetta med tomat och solrosbröd, blinier med tångkaviar och gräslök, såväl som pumpagnocchi med en utsökt sötpotatiscrème är några av rätterna vi provar och allt är verkligen gott, bortsett från gnocchin vars konsistens är något gummiaktig.

Vegansk och glutenfri pizza med pesto.

Vegansk och glutenfri pizza med pesto.

Svampburgaren med saltgurka och picklad lök har en rökig smak. Den vinbakade svartroten med smörcrumblor, hyvlad mandel och dillmajjo påminner om fisk. Saltpotatis med mojo rojo är ett säkert kort.

Svampburgaren har en rökig smak. Den vinbakade svartroten med smörcrumblor, hyvlad mandel och dillmajjo påminner om fisk. Saltpotatis med mojo rojo är ett säkert kort.

Till nästa besök har de hunnit byta ut delar av menyn. Den här gången har de flera fullträffar: Den saltbakade rödbetscarpaccion med cashewostcrème är en perfekt avvägning mellan sötma och sälta, zucchinipastan med lök och champinjonsås med mild god vitlökssmak samt den krispiga panerade vårrullen som serveras med en fräsch kimchisallad.

Ett sämre betyg får
dessvärre serverings-
personalen.

ANNONS

Möjligen är en del av sidorätterna väl enkla och menyn med smårätter (95 kr/st) något spretig, men å andra sidan finns det något att välja för alla.

Efterrätterna är förhållandevis dyra (120 kr/st) men goda. Chokladtryffeltårtan med kokosgrädde, som verkar vara stående på efterrättsmenyn, smälter i munnen. Likaså chokladglassen (gjord på sojagrädde) med jordnötskola och chokladbräck. Även bananpannkakan och det kanelbakade äpplet med pecanmousse  sitter riktigt fint.

Ett gott betyg är hur lite vi reflekterar över att det faktiskt är veganskt. Ett sämre betyg får dessvärre serveringspersonalen. De har igen aning om hur maten är gjord, vad som egentligen ligger på tallriken eller hur kockarna arbetat. En riktig plump i protokollet.

Pumpagnocchin med sötpotatismos har god smak, men konsistensen på gnocchin är alltför hård.

Pumpagnocchin med sötpotatismos smakar gott, men konsistensen på gnocchin är alltför hård.

Kronärtskockan med "smör" med smak av persilja är mest intetsägande, men sötpotatispommesen med vegansk majo är krispiga och goda. Likaså vårrullarna som serveras med en sesamsmakande kimchisallad och sojadipp.

Kronärtskockan med ”smör” med smak av persilja är mest intetsägande, men sötpotatispommesen med vegansk majo är krispiga och goda. Likaså vårrullarna som serveras med en sesamsmakande kimchisallad och sojadipp.

Vego: Allt är veganskt.

Dryck: Många roliga alkoholfria drinkar (95–105 kr), muster och öl. Samt ett brett urval ekologiska viner och ­naturviner till bra priser.

Pris: Smårätter 95 kr, sidorätter 65 kr, efterrätter 120 kr.

Zucchinipastan kommer med en champinjonsås med en mild smak av vitlök och krispiga smulor av cashewnötter.

Zucchinipastan kommer med en champinjonsås med en mild smak av vitlök och krispiga smulor av cashewnötter.

Rödbetscarpaccion med cashewostcréme är utsökt.

Rödbetscarpaccion med cashewostcréme är utsökt.

MILJÖ

Lokalen är mysig med inredning i trä. Här får du känslan av att sitta på en innergård, med vimplar och små lampor som hänger från taket, samt träd inomhus. Dessutom är sofforna riktigt bekväma att sjunka ner i.

Gäster: Blandade sällskap, unga som gamla, både par och större grupper.

Stora sällskap: Absolut. Det går att boka för 10 personer online.

Ljudnivå: Lagom ljudnivå.

Barnvänligt: Ja, här finns plats för både barn och hundar.

Toalett: Mysiga toaletter med guldspeglar och porträtt på kungligheter.

Chokladtryffeltårtan med kokosgrädde smälter i munnen. Den är en klar favorit bland efterrätterna, som alla är till belåtenhet.

Chokladtryffeltårtan med kokosgrädde smälter i munnen. Den är en klar favorit bland efterrätterna, som alla är till belåtenhet.

SERVICE

Det är här upplevelsen brister. En krog med ett så tydligt koncept borde presentera maten bättre. Och servisen borde bättre kunna svara på frågor kring matens innehåll.

Väntetid: Maten skulle må bättre av att serveras med lite mer eftertanke, i stället för att allt kommer in på en gång.

Prisklass medel

Skeppsmäklargatan 7, Stockholm, Sverige