Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Japan och Peru i skön förening vid Stureplan

Färgglada smårätter som är trevliga att dela på.
Färgglada smårätter som är trevliga att dela på.

Testat: Videgård

— nikkei, crossover mellan det japanska köket och det peruanska
Humlegårdsgatan 17, Östermalm
Betyg 4/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

Nikkei är aktieindexet på Tokyo­börsen, men också ­mötet mellan det japanska och det peruanska köket. Erik Videgårds senaste ställe är en lyckoträff!
Här samsas sashimi och ­ceviche på menyn: Fisk och skaldjur med härligt heta sötsyrliga smaker.

MENY

Det var kocken Erik Videgård som introducerade Sishuanköket för stockholmarna och lyfte fram det asiatiska köket på krogarna East och Halv trappa plus gård. Nu gör han en fri tolkning av nikkei, mötet mellan det japanska och det peruanska köket.

Piggvaren, precis
som uern, smälter
på tungan. ­

För den som är förtjust i fisk och skaldjur och i sötsyrliga smaker är det här mumma. Sashimin serveras i en skål, vacker som en blombukett. När vi beställer sushi moriawase får vi bland annat piggvar, som serveras med en knivsudd riven pepparrot. Piggvaren, precis som uern, smälter på tungan. ­

Cevichen på hälleflundra och sötpotatis har perfekt syra. Och Sashimi Moriawase är lika vacker för ögat som ljuv för gommen.

Cevichen på hälleflundra och sötpotatis har perfekt syra. Och Sashimi Moriawase är lika vacker för ögat som ljuv för gommen.

Vill du ta upplevelsen ända in i kaklet finns en avsmakningsmeny bestående av 14 rätter eller ”penseldrag” för 725 kronor.

I övrigt finns en meny av varma och kalla smårätter som gästerna kan kombinera och dela efter behag. 3–4 rätter per person är lagom.

Det är gott om
vegetariska rätter
hos Videgård.

Efter alla fräscha rätter sitter banan- och nutellagyoza som en smäck. Som en crêpes på asiatiskt vis – barnsligt gott.

Nikkei rolls serveras på ett palmblad.

Nikkei rolls serveras på ett palmblad.

Vego: Det är gott om vegetariska rätter hos Videgård. Ljummen silkestofu är verkligen len som silke och serveras i en het röd olja med jordnötter. Den gröna mangon är syrlig så att tungan nästan krullar sig och serveras med rättika och jordnötssås. Utsökt.

Dryck: Servitrisens rekommendationer på reisling och alvarinho funkar utmärkt. Dessutom finns japank öl och sake på listan.

Pris: Mellan. Rätterna har ett prisspann från 75 kr till 375 kr. De flesta rätterna ligger på mellan 125–175 kr.

Rotisserigrillad kyckling i het piri-piri-sås.

Rotisserigrillad kyckling i het piri-piri-sås.

MILJÖ

Gäster: I Grand Escaliers gamla lokaler sitter du i gammelrosa soffor oavsett om det är ett bord för två eller för fler och krogen passar både par och kompisgäng.

Stora sällskap: Finns stora soffor.

Vid ett av våra besök
gick Erik Videgård själv
runt och socialiserade
med gästerna.

Barnvänligt: Nej. Om ungarna inte har avancerade smaklökar.

Toalett: Toaletterna finns i en lång rad bås och handfaten utanför är på en balkong med utsikt över Sturegallerian.

Sobert, snyggt och trivsamt på Videgård, i Grand Escaliers gamla lokaler på Humlegårdsgatan.

Sobert, snyggt och trivsamt på Videgård, i Grand Escaliers gamla lokaler på Humlegårdsgatan.

SERVICE

Trevlig och alert serveringspersonal. Vid ett av våra besök gick Erik Videgård själv runt och socialiserade med gästerna. Vi för ändå upp en del på minuskontot: Vid ett besök serveras vi de varma rätterna före de kalla.

Dessutom skulle vi uppskatta nya tallrikar mellan serveringarna. Restaurangen inbjuder till att gästerna delar på rätterna, vilket innebär att man tar från serveringsfatet och lägger på sin egen tallrik. Men att äta kyckling piri-piri efter ceviche gör att det blir en sörja på tall­riken och smakerna blandas ihop.

Prisklass medel

Humlegårdsgatan 17, Stockholm, Sverige