Från Karlavägen till Japanska havet – och tillbaks igen

Testat: Sushi Oi
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt
Ett hål i väggen på Karlavägen är en av Stockholms bästa sushikrogar. Menyn varierar beroende på vad som fiskhandlaren fått tag i och i köket står en minst sagt erfaren kock.
Den finns sex platser runt baren på Sushi Oi, den minimala sushirestaurangen på Karlavägen strax före Humlegården.
På krogen jobbar två anställda och varje sittning pågår i ungefär två timmar – så det blir rätt intimt vare sig man vill eller inte när du sätter dig för att beställa det enda som finns: En fast meny till ett mycket överkomligt pris. Välj mellan en handfull olika japanska ölsorter (som i ärlighetens namn är rätt lika varandra) och lite saké.
Menyn är som en
resa på de sju haven,
från Nordsjön till
Japanska havet.
Med andra ord är det enkelt att välja som gäst, men maten är allt annat än enkel.
Sushi Oi ligger på Karlavägen 36. Foto: Pekka Pääkkö
Menyn är som en resa på de sju haven, från Nordsjön till Japanska havet. Beroende på vad fiskhandlaren har att erbjuda fixar kocken en meny som är kreativ och varsamt tillagad. De knappa 120 minuterna du äter runt baren är en lågmäld föreställning.
Maten får precis den uppmärksamhet den förtjänar, både från gäster och från köket. Det är sashimi på bonito och hamaci, nigiri på makrill och något som nästan ser ut som en tonfisktaco med färserad fisk.
Vi får en mustigare variant på misosoppa, marulkslever, ostron och spansk pulpo – det är bara att sätta sig i båten och åka med.
En fast meny för
595 kronor som
i sammanhanget
känns mycket
prisvärd.
Efterrätten efter en måltid som denna måste vara lätt – och det är den. Shaved ice, är precis som det låter, smaksatt is toppad med passionsfrukt.
Vego: Nej. Fisken är i fokus.
Dryck: Saképaket finns. Eller olika japanska öl som serveras i kylskåpskalla glas.
Pris: Medel. En fast meny för 595 kr som i sammanhanget känns mycket prisvärd. Det är snäppet billigare än på både Sushi Sho och Soyokaze.
Suverän sashimi som smälter på tungan. Foto: Krogtestarna
Spansk pulpo med japansk teknik serveras med gurka och sesam. Foto: Krogtestarna
MILJÖ
Enkelt är ledordet. Det handlar om sex platser runt en bardisk i trä och råa väggar och golv.
Du kan boka
hela krogen!
Då får ni plats
8 personer.
Gäster: Grannar från kvarteret och tillresta entusiaster.
Stora Sällskap: Du kan boka hela krogen! Då får ni plats 8 personer. Annars är det 6 personer per sittning, så man gör klokt i att boka i förväg.
Ljudvolym: Folk lyssnar på kocken, eller snackar om maten.
Barnvänligt: Nja. Eller om dina barn kan sitta still och vara relativt tysta i två timmar medan de äter ostron, rom och sashimi så funkar Sushi Oi bra för barnen också.
Toaletten: Var inte blyg, toaletten ligger i det minimala prepp-köket bakom en skjutdörr i plywood.
SERVICE
Kocken som serverar dig maten, bit för bit, håller ett rimligt tempo med tanke på vad han gör. Hur mycket du vill veta om maten bestämmer du själv. Frågar du får du svar.