Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Kockarna kan hantverket – men behöver trimma smaklökarna

Den ser inte mycket ut för världen, men ankleverterrinen är bland det godaste på menyn.
Den ser inte mycket ut för världen, men ankleverterrinen är bland det godaste på menyn.

Testat: Voisine

— trivsam fransk bistro med ambitioner, men som har en liten bit kvar för att nå höjderna
Erstagatan 21, Södermalm
Betyg 3/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

Plötsligt öppnar den ena franska bistron efter den andra och det vispas hollandaise och kokas kalv enligt kökskonstens grundregler.
Voisine gör sitt för att skapa ­bistrotrivsel och atmosfär. Men även om maten är bra och kökstekniken sitter, fattas ännu det där lilla extra som behövs för ett riktigt högt betyg.

Det våras för små franska bistroer i Stockholm just nu. Överallt poppar­ de upp. Ett av de senare tillskotten är Voisine som satsar på klassiskt franskt med nordisk touch. Det klassiska ligger i hantverket, själva basen för fransk kokkonst. Voisines kockar vet hur man slår en bra hollandaise, hur man får petit chouxsmet att höja sig precis lagom och hur en terrine ska bakas för att få fram den rätta len­heten.

Det enda som fattas
är den där sista
lilla touchen.

Det enda som fattas är den där sista lilla touchen i form av erfaren och enträgen avsmakning.

Ibland funkar det perfekt, smörsåsen till torsken balanseras fint med syran i dressingen.

Ibland funkar det perfekt, smörsåsen till torsken balanseras fint med syran i dressingen.

Puylinser med fransk lantlig korv. Här fattas djupet. Till höger: Perfekt tillagad sparris med ramslök.

Puylinser med fransk lantlig korv är okej och mättande, inte mer. Här fattas djupet. Till höger: Perfekt tillagad sparris med ramslök, men boveterisotton är för tam.

En mjäll, vit grillad sparris serveras på boveterisotto som saknar rätta djupet och blir tråkig, när lite mer parmesan och kanske en skvätt vermouth hade gett ett så enkelt lyft.

Den gröna salladen till brunchen på helger är byggd av romansallad och ångat grönt i lite olja. Det är vackert, men några droppar citron hade gjort underverk.

Morteaukorv med puylinser, sidfläsk och körvel är just en så rejäl rätt som menyn utlovar, men även här saknas det där lilla extra djupet för att allt ska smaka så där himmelskt gott som det kan på en urfransk bistro.

Menyn läggs ut på
Instagram varje onsdag
och ändras utifrån
tillgång och säsong.

Det är brister i de små detaljerna som drar ner betyget till en trea. Men eftersom ambitionsnivån är hög hoppas vi innerligt att köket plockar fram två–tre avsmakningsskedar extra till varje rätt under några veckor, för att träna smaklökarna i tillagningens slutfas. Det är den här trevliga kvartersbistron värd.

Menyn läggs ut på Instagram varje onsdag och ändras utifrån tillgång och säsong. Här finns också mycket som är verkligt gott: Som de varma ostbollarna tänkta till fördrinken, små delikatesser fyllda med gruyere. Ankleverterrinen med clementinmarmelad är ett måste om den finns på menyn. Chokladkakan är en av de bästa vi smakat, med tydlig ren kakaosmak av god kvalitet.

Vego: Åtminstone en förrätt och varmrätt är alltid vegetarisk.

Dryck: Inte lika stort utbud som på systervinbaren Folii, men ett sympatiskt urval viner på glas.

Pris: Medel. Förrätter mellan 120–185 kronor, varmrätter 175–225 kronor.

En chokladkaka att dö för, med klassisk vaniljsås.

En chokladkaka att dö för, med klassisk vaniljsås.

MILJÖ

Ljudnivå: Här väljs musiken av några med god och bred smak, det spelas en hel skiva eller en hel Spotifylista av en artist/grupp åt gången. Allt från Lou Reed till Supertramp. Trivsamt sorl i övrigt, bra pratnivå.

Gäster: Blandad matintresserad medelklass, allt från förälskade par och väninnor till små och stora familjer.

Stora sällskap: Det går att ställa ihop bord till lite större sällskap.

Barnvänligt: Hyfsat.

Toalett: En, liten, men med bokhylla!

Gästvänligt och trivsam bistro med bra musik och högt i tak på Erstagatan.

Gästvänligt och trivsam bistro med bra musik och högt i tak på Erstagatan.

SERVICE

Mycket trevlig och engagerad personal som verkligen månar om gästerna. Voisine har rätta, vänliga kvarterbistrokänslan och personalen har en stor del i det.

Prisklass medel

Erstagatan 21, Stockholm, Sverige