Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Konservativ krog med känsla för smak och form

Bakad fjällröding med grillad hummer gör både magen och ögonen glada.
Bakad fjällröding med grillad hummer gör både magen och ögonen glada.

Testat: Eriks Basar

— klassiskt svenskt finkök med tonvikt på fisk
Hantverkargatan 71, Kungsholmen
Betyg 4/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

Eriks Basar är ett lyft för västra Kungsholmen. Både restaurangen och maten är vacker. Hit tar du mamma när det det ska firas.

MENY

Erik Lallerstedt är en pionjär inom svenskt krogliv. Sedan några år tillbaka är det dottern Anna som rattar imperiet, där Gondolen fortsatt är juvelen i kronan. Eriks Basar (en hommage till pappan) är hennes första egna restaurangkoncept.

Här äter du i klassiskt
och konservativt format.

Glöm mellanrätter och matinnovationer och tänk i stället fina råvaror, precist handlag och vackra matkompositioner. Här äter du i klassiskt och konservativt format.

Lägg till Lallerstedts känsla för vin – allt på glas – och generöst serverat.

Ljuvligt lättrökt röding med grillad zucchini och potatiskrisp. Och kalvtartar med löjrom och inkokta morötter.

Ljuvligt lättrökt röding med grillad zucchini och potatiskrisp. Och kalvtartar med löjrom och inkokta morötter.

Kryddstekt ankbröst på bädd av fänkålscrème.

Kryddstekt ankbröst på bädd av fänkålscrème.

Menyn är kompakt, en sida, med särskild tonvikt på fisk.

Ett par stunsiga pilgrimsmusslor i kittlande champagnesskum på en bädd av gröna bönor får inleda kvällen. Kalvtartaren med riven pepparrot och inkokta morötter, också en förrätt, är generös men serveras en aning för kall för att de finstämda smakerna ska komma helt till sin rätt.

Fint vinutbud, många
på glas och till bra
priser. Till exempel
Lallerstedts egna
skumpa.

På huvudrättssidan hittar vi en stadig bit fjällröding nedsänkt i romstinn och gräslöksströsslad smörsås toppat med en grillad hummerklo. Lite massiv men mest ljuvlig och härligt mättande.  Om du vill upp på land är det kryddstekta ankbröstet utmärkt; mört och smakrikt med grillad persika som oväntad smakaccessoar.

Chokladkaka med espressoglass och inkokta körsbär är en trevlig avrundning.

Vego: Ett par förrätter och den numera obligatoriska spetskålen som huvudrätt.

Dryck: Fint vinutbud, många på glas och till bra priser. Till exempel Lallerstedts egna skumpa.

Pris: Mellan. Förrätter från 135 kr, varmrätter från 235, dessert från 35.

Eriks har två avdelningar. Här bistron med kaklat golv och grönt i inredningen.

Eriks har två avdelningar. Här bistron med kaklat golv och grönt i inredningen.

Matsalen går i sobert blått och beige tryfferat med ljusa träslag.

Matsalen går i sobert blått och beige tryfferat med ljusa träslag.

MILJÖ

Lokal:  Ett Gert Wingårdh-ritat hus som är coolt från utsidan och vackert på insidan. I bistron är det öppna köket rummets blickfång medan matsalen är uppbyggd kring den vackra baren, lokalens hjärta.

Ljudnivå: Bo Kaspers i högtalarna som tonas ned i takt med att restaurangen fylls på.

Gäster: Firare i flera generationer, mer medelålder än ungt.

Toaletter: Vackert inredda och många i separat avdelning.

Espressoglass passar fint med chokladkaka och körsbär.

Espressoglass passar fint med chokladkaka och körsbär.

SERVICE

Bemötande: Maten får definitivt tummen upp. Men vid båda våra besök är personalen ny och har inte lärt sig menyn. När vi efter ett besök frågar varför vi placerades vid ett bord intill en köksdörr som inte gick att stänga, fick vi till svar att det blir så i bland. Trots att lokalen var halvtom.

Det lämnar besöket med lite sämre eftersmak än vad som hade behövts.

Prisklass medel

Hantverkargatan 71, Stockholm, Sverige