Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

En äkta kvarterskrog med fisken i fokus

Limestinnt mos med lax, bläckfisk och kolja
Limestinnt mos med lax, bläckfisk och kolja – en mättande munsbit.

Testat: Checa

— enkelt och sydamerikanskt
Ringvägen 145, Södermalm
Betyg 3/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

Checa – en hipp men opretentiös kvarterskrog som är lika delar stämning som bra syd­amerikanskt käk. Den lilla lokalen, den hemsnickrade känslan och det vänliga bemötandet gör stället perfekt för den som vill umgås, käka fiskrätter, dricka peruanska bärs och chilenska drinkar.

ANNONS

MENY

Kök: På Valentio Checas restaurang är det fisk som gäller. Mormors gryta från uppväxten i Peru och ceviche blandas med mer moderna kreationer lånade från europeiska huvudstäder. Var limestinna potatismosrullar toppade med bläckfisk, kolja och lax kommer från är dock oklart.

Maten på Checa är
gjord med ett vant
handlag av någon
som tycker om det
han gör.

Steamed chili fish sitter som en smäck med sin djupa heta buljong där tomaten och löken ger den här enkla anrättningen en wow-upplevelse.

Steamed chili fish

Steamed chili fish – djupa smaker av salt, chili och grönsaker i denna torskgryta ger oss en wow-upplevelse.

Grillad bläckfisk

Grillad bläckfisk på en bönrröra. En mild historia.

Den grillade bläckfisken, som kunde varit lite mer salt, serveras på en bönpuré och fungerar toppen som huvudrätt även om den korta menyn (sju rätter) lika gärna går att dela upp mellan sig om man vill smaka fler grejer.

De friterade tillbehören av exempelvis sötpotatis och cassava lyckas med konststycket att vara fräscha trots att de är kokta i olja, mycket tack vare den pikanta färskostsås som serveras till.

ANNONS

Maten på Checa är gjord med ett vant handlag av någon som tycker om det han gör. Ingen av rätterna känns rutinmässiga (utom möjligtvis ceviche) och varje gång kocken dyker upp ute på golvet ser han glad och harmonisk ut. Det smittar av sig.

Rätterna kostar
aldrig mer än
200 kronor.

Dessvärre får vi aldrig chansen att äta efterrätt. Den finns inte på menyn de gånger vi är där. Men som tröst fixar servitrisen ett te på mynta, lime, ingefära och honung och vi lämnar stället stärkta i stället för dästa.

Vego: En huvudrätt är vego: Creamy butternut (pumpa) som serveras med tofu eller fetaost. En habil rätt som är mer ”comfort food” än kulinarisk upplevelse.

Dryck: En kul handskriven cocktaillista med sydamerikanska favoriter som Pisco Sour.

Pris: Budget. Rätterna kostar aldrig mer än 200 kronor. Käkar du exempelvis ceviche behöver du något mer till.

Friterad cassava och friterad sötpotatis

Den friterade cassavan och sötpotatisen lyckas med konststycket att vara fräscha – mycket tack vare den pikanta färskostsås som serveras till.

MILJÖ

Lokal: Många krögare kallar sina ställen för kvarterskrogar. Det är à la mode. Men få ställen ger den känslan. Checa, den lilla restaurangen i slutet av Ringvägen, lyckas dock. Stämningen är familjär, servitrisen är uppriktigt trevlig medan kocken och ägaren ser ut att lägga ner sin själ i varje servering i sitt minimala kök. Är lokalen full sorlar det på bra och dessutom har de en liten uteservering.

Gäster: Kvartersfolk i alla dess former.

Toalett: En, som doftar färska liljor.

Ceviche, enligt standardrecept

Perus nationalrätt ceviche, enligt standardrecept – sticker tyvärr inte ut på något sätt.

Checa, Ringvägen 145

På Valentio Checas restaurang på Ringvägen 145 är det fisk som står i fokus på menyn.

SERVICE

Bemötande: Vänlig och tillmötesgående. Trots att kocken och servitrisen som blandar drinkarna har väldigt mycket att göra och gästerna får vänta ett slag (särskilt på helgen) lyckas de hålla sina gäster på gott humör.

Prisklass budget

Ringvägen 145, Södermalm, Stockholm, Sverige