Elias – libanesisk finedining ger Klara mer liv
Scampi-spett.
Härligt scampi-spett med goda tillbehör och rejält med grönsaker.

Libanesisk finedining ger Klara mer liv

Krogtest 

Det är generöst, trevligt och mättande på restaurang ­Elias, nytt tillskott i Klarakvarteren, alldeles intill storsatsande Brunkebergstorg. Krogen har höga ambitioner och allt är snyggt – men ­maten skulle kunna smaka mer.

ANNONS

Testat: Elias

— libanesiskt mezeställe av hög klass med en touch av Frankrike
Betyg 3/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

MENY:

Kök: Med bland annat Beirut Café på sin meritlista är Elias Alekji en av pion­järerna inom den libanesiska köket
i Stockholm. Nu har han fått ge namn till Chef Elias, ett av de senaste tillskotten som ska ge liv till kontorsöknen runt Brunkebergstorg.

Grillspetten är jätte-
fina och snyggt
uppdukade på
höga mässingsfat

Krogtestarna

Rekommenderas: Bland mezen sticker­ muhammarn (kryddad paprikapuré med valnötter) och rakakat (friterade ostfyllda filodegsrulladar) ut. Grillspetten är jättefina och snyggt uppdukade på höga mässingsfat.

Meze.

Ett urval av de 25 kalla meze som ingår i den generösa avsmakningsmenyn.

Undvik: Det franska. Kärleken och kunnandet finns helt klart i det libanesiska. När vi är där finns inte grodlåren. Sniglarna doftar gott av vitlök, men smakar lite.

Dryck: Franska och libanesiska viner. För få – och tråkiga – på glas.

Vego: Inte direkt. Men köket plockar gärna ihop ett gäng vegetariska meze vid förfrågan.

Prisnivå: Meze-avsmakningsmenyn med grill kostar 490 kronor – men då rullar du därifrån. Tur att det finns doggy­ bag. Förrätt från 140 kronor, varmrätt från 245, desserter från 55.

Smakfullt och påkostat.

Det blänker om det smakfullt och påkostat inredda Elias.

MILJÖ:

Lokalen: Inredningen i nougat, grädde och brons ger en lyxig känsla. Dämpad belysning och snyggt dukat.

Ljudnivå: Lågmäld muzak i bakgrunden gör det lätt att samtala.

Gästerna: Stora sällskap av libaneser,­ både kompisgäng och familjer ute på helggalej. Det ligger nära flera stora ­hotell, så många utländska turister.

Stora sällskap: Flera långbord med plats för 10-talet gäster. Avsmakningsmenyerna är som gjorda för många och en helkväll.

Barnvänligt: Nja. Lite för stiligt för att kunna slappna av.

Toaletter: Två, men fräscha.

Nivån är blandad,
från tafatt till
riktigt kunnig

Krogtestarna

Söta macarons.

På en tvärgata till Brunkebergstorg ligger Elias, ett stenkast från At Six och Hobo. Till höger: Söta macarons med syrlig sorbetglass är en oväntad höjdare.

SERVICE:

Bemötande: Trevlig och serviceinriktad. Men nivån är blandad, från tafatt till riktigt kunnig. Vid ett av besöken blir vi ompysslade av köksmästaren, ägaren och servitören.

Väntetid: Kort – både vid beställning och servering. Det är också lätt att få bord.

Våra bästa helgtips direkt 
i mejlen – varje fredag!

Läs fler krogrecensioner

Het paella med bläckfisk
Krogtest

Spanjorskan kan konsten att grilla bläckfisk

Moules marinère
Krogtest

Bra men ojämnt på frankofilernas vattenhål

Cesarsallad med räkor
Krogtest

Högklassig öl med helt okej pubmat

Pasta Bucatini
Krogtest

Vegotätt på Karlaplans nya kvarterskrog

Sparrisbroccoli och zucchini
Krogtest

Elegant och självklart på Lux dag för dag

Bakad kronärtskocka
Krogtest

En kronärtskocka värd att dö för