Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Ett lyckat mischmasch under lysrören

Knivmusslor med syrlig korianderstinn sås.
Knivmusslor med syrlig korianderstinn sås är en fullträff.

Testat: Misshumasshu

— japansk eatery med bra barvibb
Birger Jarlspassagen, Birger Jarlsgatan, City
Betyg 4/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

Med lysrör i taken och trångt mellan borden för Misshu­masshu tankarna till en diner. Men en väldigt raffinerad sådan.
Vill du bli mätt får du lägga en slant, men kockduon Adam och Albins säkra smakkombinationer gör det väl värt pengarna.

Belysningen från ljusrören i taket är sådär perfekt oigenomtänkta och ­arkitekterna har lyckats fixa känslan av en dive-diner trots att omgivningen egentligen är lika fräsch som maten på kockduon Adam och Albins nya ställe Misshumasshu.

Adam och Albin som
annars ägnar sig åt fine
dining har lyckats behålla
sin touch på de flesta av
de små rätterna som
lagas här.

Och käket är många gånger perfekt, ett billigare (om än ganska dyrt) sätt att käka duons mat. Adam och Albin som annars ägnar sig åt fine dining har lyckats behålla sin touch på de flesta av de små rätterna som lagas här: Knivmusslor med vitlök och en syrlig ingefärsdressing är en fullträff, precis som publikfavoriten grillat kycklinghjärta som serveras på ett spett.

Xxxx xxxx xxxx.

Både grillad nacke och grillat hjärta hör till ställets mest populära rätter.

Xxxx xxxx xxxx.

Så ska en tonfisk grillas. Tjocka bitar som smälter på tungan.

Brödet till burgare med kimchi-slidern är lite väl torrt och bläckfisk­salladen är lite av en vattendelare – alla är inte imponerade av den. Men när bifftartaren på krispigt ris kommer in får vi annat att tänka på. Det är den sortens rätt du måste blunda och mmmh:a över när den hamnar i munnen. Vilket också gäller lax­ceviche med yuzu – enkelt men genialt.

Det är den sortens
rätt du måste blunda
och mmmh:a över när
den hamnar i munnen.

Vego: Ett par av rätterna på menyn är helt vegetariska. Avokadon som du mortlar själv är ett måste. Den funkar som tillbehör till andra rätter, som auberginetaco exempelvis. Vegetarianer har också ramen (nudlar) att välja på som en större rätt i stället för flera mindre smakbitar.

Dryck: I baren satsar man på japansk sake och whiskey. Vid borden passar ljus lager och raka viner till maten – och listan är anpassad därefter.

Pris: Medel. Många smårätter gör att vi landar på en vanlig Stockholmsnota. Du får lägga 100–200 kronor per tallrik och behöver minst tre för att bli mätt.

En burgare med kimchi: Mört kött men lite för torrt bröd om man ska vara petig.

En burgare med kimchi: Mört kött men lite för torrt bröd om man ska vara petig.

Xxxx xxxx xxxx.

Mortla din egen marinerade och japanskt kryddade avokado.

Mango med yuzu var superfräsch. Chokladen med rispuffar var supersmarrig.

Mango med yuzu var superfräsch. Chokladen med rispuffar var supersmarrig.

MILJÖ

Det är enkelt inrett. Små bord med bra insyn i köket från nästan alla vinklar. Det är lite stökigt och stimmigt. Gästerna tittar ogenerat på andras tallrikar och ber om samma.

Gäster: Folk som jobbar runt Stureplan och folk i svängen med örat mot gatan; par, äldre och kompisgäng.

Stora sällskap: 5–6 personer går bra. Är ni fler så ring i god tid.

Ljudnivå: Samtalsnivå på sorlet i matsalen. I bardelen dunkar musiken lite högre.

Barnvänligt: Nej, varken meny eller lokal känns särskilt kul för barnen.

Toalett: Upp en våning ovanför baren har man byggt fyra toaletter, med bra speglar och trivsamt ljus. På grund av trappan upp är det knappast anpassat för funktionshindrade.

Xxxx xxxx xxxx.

Bra och stökigt barhäng med egen ingång.

Härligt stökigt och stimmigt under lysrörsbelysningen.

Härligt stökigt och stimmigt under lysrörsbelysningen.

SERVICE

Vänliga och tillmötesgående yngre förmågor, svarar på frågor om maten, rekommenderar rätter och är uppmärksamma utan att vi egentligen tänker på att de är där – ett gott betyg.

Men: Menyn är bara på engelska vilket inte är helt ovanligt runt Stureplan nuförtiden. Det är oklart varför. Vet gemene stockholmare vad sole eller razor clams är?

Väntetid: Några rätter i taget är ett bra tempo. Du har tid att smälta det du käkar, snacka och diskutera lite innan nästa gäng tallrikar hamnar på bordet.

Beställer du med dig mat härifrån kostar en bärs medan du väntar bara 40 kronor. Sympatiskt.

Prisklass medel

Birger Jarlspassagen, Smålandsgatan, Stockholm, Sverige