Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Missa inte Madam från Seouls gator

Tteokbokki, asiennördars wow, är riskakor med lite gummiaktig men intressant konsistens.
Tteokbokki, asiennördars wow, är riskakor med lite gummiaktig men intressant konsistens.

Testat: Madam

— hajpad koreansk kvarterskrog med ambitionen att komma så nära originalen i Seoul som möjligt
Tjärhovsgatan 5, Södermalm
Betyg 4/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

På Tjärhovsgatan har Madam flyttat in och bjuder på en snabbresa ner till Seouls ­gytter där allt från besticken – pinnar och sked – till toans alla knappar känns rätt.
Här kan vi nordbor byta raggmunken och fläsket mot ­bo ssam och annan koreansk comfort-food.

Med bara tolv rätter på menyn har gästen på ett par besök ätit sig igenom­ allt Madam serverar – och samtidigt fått en snabbkurs i det koreanska köket.

Sydkorea bjuder
snarare på Asiens
comfort food med
värmande hetta.

Hetta, syra, långkok och fermenterat. I Sydkoroea äter man inte lika aromatiskt som i Thailand, inte lika örtigt och syrligt som i Vietnam, långt ifrån så utstuderat raffinerat som i Japan ­eller så varierat som i Kina.

Bo saam, fläsk som lindas i sallad, är mums för magen.

Bo saam, fläsk som lindas i sallad, är mums för magen.

Hoe, är rå marinerad fisk som är en bra aptitretare.

Hoe, är rå marinerad fisk som är en bra aptitretare.

Sydkorea bjuder snarare på Asiens comfort food med värmande hetta. Mat som gör en glad och varm om magen, helt enkelt.

Börja gärna med hoe, rå fisk, som kan vara fin tonfisk och gös, som marinerats i risvinäger och chili. Perfekt som aptitretare.

Mest intressant bland förrätterna är tteokbokki, ett slags avlånga riskake-fingrar som tillagats i gochujang, en röd stark sås gjord på fermenterad chili. För Asiennördar är det ”Äntligen”-läge, tteokbokki är gatumat som Seoulresenärer kan yra längtansfullt om i timmar.

För vegetarianen/
veganen finns en
utmärkt bibimbab.

Fermenterat är grejen i Korea och kimchi på kinakål, rättika och purjolök ställs på bordet för alla att ta av.

Och testa gärna Bo ssam. Fina skivor fläsk med fettkappa, som gästen lindar in i salladsblad med en bit kål, lite wokad rotfruktssallad och ssamjang, ännu en god sås på fermenterade grejer.

Vego: Tre av tolv rätter. För vegetarianen/veganen finns en utmärkt bibimbab.

Dryck: Madam brygger sitt eget öl. Den modige testar soju, som dricks friskt till maten i Sydkorea och smakar som utspädd, lite söt, vodka. Här finns även flera bra viner på glas.

Pris: Medel. Varmrätter 175–265 kr.

Yokhue, koreansk råbiff, är hos Madam i ganska stora strimlor snarare än hackat kött.

Yokhue, koreansk råbiff, är hos Madam i ganska stora strimlor snarare än hackat kött.

Ojingeo bokkeum, mjäll bläckfisk med vårlök i kryddig sås.

Ojingeo bokkeum, mjäll bläckfisk med vårlök i kryddig sås.

MILJÖ

Ljust trä, avskalat och enkelt. Hit går man för maten, inte inredningen.

Gäster: Foodies i alla åldrar.

Stora sällskap: Lokalen är inte stort nog för större sällskap.

En asiatisk toa med
tiotalet knappar och
lika många varianter
av rumpservice.

Ljudnivå: Härligt snackigt när det är fullt.

Barnvänligt: Beror på barnets känslighet för starka saker.

Toalett: Missa inte! Madam har installerat en asiatisk toa med tiotalet knappar och lika många varianter av rumpservice. Det är uppvärmd toasits med vattenstrålar från olika håll. Sedan lite varmluft på det och behaget är både rent och torrt.

Vegetarisk bibimbab är en skål fullproppad med smak.

Vegetarisk bibimbab är en skål fullproppad med smak.

Hajpade Madam har satsat på maten snarare än inredningen – enkelt och ljust, inget lull.

Hajpade Madam har satsat på maten snarare än inredningen – enkelt och ljust, inget lull.

SERVICE

Engagerat och vänligt.

Väntetid: Madam är hajpat just nu, så se till att boka bord i god tid inför helgen.

Prisklass medel

Tjärhovsgatan 5, Stockholm, Sverige