Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Det moderna Tyskland ligger i Sibirien

Rotsellerikräm med smörstekt svamp är en av höjdpunkterna på menyn. E&G, Birger Jarlsgatan 112, Vasastan.
Rotsellerikräm med smörstekt svamp är en av höjdpunkterna på menyn.

Testat: E&G

— mysig vinbar med mycket tyskt på menyn
Birger Jarlsgatan 112, Vasastan
Betyg 3/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

Familjärt snack, god stämning och ­fokus på udda tyska viner. Maten är inte den främsta anledningen att ta sig till E & G i Sibiriens utkant – men besökaren lämnar vinbaren både mätt och nöjd.
Maträtterna består av ett antal små- och mellanrätter samt ett par tre ­regelrätta varmrätter. Flera av dem byts ut varje vecka.

ANNONS

Den första gången vi besökte E&G, en tysk vinbar med mellanrätter, var det sensommar. Då serverades rätter som säsongens grönsaker (gott men lite trist), svensk tomatsallad och friterad torsk med remoulad där fisken var fin men andades lite skolbespisning.

Rätterna kändes helt enkelt som tillbehör som inte tog ut svängarna och det var med viss skepsis som vi tog oss bort till Birger Jarlsgatan 112 igen.

För vin i allmänhet och
tyska viner i synnerhet
är krögarens stora
intresse.

Men, mycket har hänt sedan vi var här förra gången. Nu är det höst, elden sprakar i den öppna spisen. Sommargrönsakerna är utbytta mot bönor, rotfrukter, svamp och smör. Nu finns den tanke, eller röda tråd i rätterna som vi saknade förra gången.

Vi börjar med en len, nötig puré på rotselleri som rostats hårt i ugnen, serverad med smörstekt frasig, lagom salt blandsvamp. Kartoffelknödel med kantareller och gruyere är också toppen, till stor glädje för sällskapets vegetarian.

Schnitzeln till trots så innehåller menyn betydligt mer än tyskklingande tunga klassiker. Och Käsespätzle – små tyska pastaliknande bitar i ostig sås. Inte så raffinerat men oj så gott.

Schnitzeln till trots så innehåller menyn betydligt mer än tyskklingande tunga klassiker. Som Käsespätzle – små tyska pastaliknande bitar i ostig sås. Inte så raffinerat men oj så gott!

Ostfesten käsespätzle – mac n cheese på tyska – är lyckligtvis kvar från tidigare på säsongen precis som rätten Om kriget kommer, importerad portugisisk sardin i curry- och piripirisås, serverad i sin burk med cornichoner och en bit bröd. Ett roligt koncept, men kanske lite väl simpelt.

Desto mer avancerat är det på dryckesfronten. För vin i allmänhet och tyska viner i synnerhet är krögarens stora intresse och det lyser i ögonen på honom när vi beställer en lite kraftigare spätburgunder vid namn Gaul. Enligt servitören är det en typ av arbetshäst.

ANNONS

Passande när vi nu ger oss på huvudrätten fläskschnitzel. Den är tallriksstor, lagom tunn, frasig, med en stor klick kaprissmör serveras den med en krämig potatissallad med majrova. Senapssmaken är distinkt och de picklade senapskornen bryter av fint – och trots att vi väljer bort det bakade äpplet med crème fraiche-glass till efterrätt för den lite lättare salta chokladkrämen är mättman total.

Ett bra franskt dessertvin räddar oss från att sjunka ner i total matkoma.

Som servitören säger,
”jag är vinlistan”. Det
handlar med andra ord
om kunnig personal som
själva köper in vinet.

Vego: Flera av små- och mellanrätterna är vegetariska eller går att få vegetariska. Bland huvudrätterna är det mer fokus på kött och fisk. För veganen finns någon enstaka mellanrätt.

Dryck: Fokus på tyska viner, men även en del franskt, ofta till rimliga priser. Ett mindre antal på glas, men, som servitören säger, ”jag är vinlistan”. Det handlar med andra ord om kunnig personal som själva köper in vinet.

Pris: Medel. Smårätter 65–135 kr, huvudrätter 210–275, efterrätter 65–120.

Portugisisk sardin serverad i sin burk med tillbehör. Och säsongens grönsaker med grön ärtkräm och fetaostkräm kan fås som hel eller halv portion. E&G, Birger Jarlsgatan 112, Vasastan.

Portugisisk sardin serverad i sin burk med tillbehör. Till höger: Säsongens grönsaker med grön ärtkräm och fetaostkräm kan fås som hel eller halv portion.

MILJÖ

Väldigt mysigt. En en vägg med vinflaskor. Vinkylen står i centrum i lokalen.

Gäster: Grannar från kvarteret. Någon med bäbis. Par i 35-årsåldern. Några medelålders. Trivsamt halvfullt. Många verkar vara stammisar.

Stora sällskap: Några större bord. Är ni fler än sex måste ni höra av er innan.

Engagemanget
i framför allt vinet
känns äkta.

Ljudnivå: Stillsamt, inte så mycket folk.

Barnvänligt: Ja, många smårätter.

Toalett: Fräsch med frottéhanddukar.

Chokladkräm med salt och rostade sesamfrön. Många rätter kommer på assietter av pressat glas. Kul och snyggt! E&G, Birger Jarlsgatan 112, Vasastan.

Chokladkräm med salt och rostade sesamfrön. Många rätter kommer på assietter av pressat glas. Kul och snyggt!

SERVICE

Otroligt familjär och avslappnad personal som skapar trivsel utan att tränga sig på. Engagemanget i framför allt vinet känns äkta.

Vid första besöket hade vi velat ha fler rätter samtidigt för att kunna kombinera. Blir lite skumt att först bara äta grönsaker och sedan friterad potatis.

Prisklass medel

Birger Jarlsgatan 112, Stockholm, Sverige