Recension: Tre nyanser av brunt på Ebenist i Gamla stan
Creme brulée och ren­innanlår.
Brunt – Creme brulée. Brunare – Ren­innanlår.

Tre nyanser av brunt på Ebenist

Krogtest 

Ebenist är trivsamt och långtifrån någon turistfälla trots läget på Stortorget. Maten är god men når inga högre höjder.

ANNONS

Ebenist

Adress: Stortorget 7
Kök: Nordiskt modernt
Miljö: Designat – och hemtrevligt
Vegetariskt: Ja. En förrätt och en varmrätt
Pris: Varmrätter 195–355 kr
Gourmé:
Gourmé 3/5 poäng Gourmé 3/5 poäng Gourmé 3/5 poäng Gourmé 3/5 poäng Gourmé 3/5 poäng
Gourmand:
Gourmand 3/5 poäng Gourmand 3/5 poäng Gourmand 3/5 poäng Gourmand 3/5 poäng Gourmand 3/5 poäng
Betygskala:
1. Uselt 2. Håller inte måttet 3. Bra 4. Mycket bra 5. Högsta klass
Gourmé gillar lyx och trendig inredning, men är konservativ när det gäller mat och service. Priset spelar ingen roll.
Gourmand vill bli mätt till ett rimligt pris. Är öppen för nyheter och störs inte av stimmiga miljöer.

Med mallig min konstaterar Gourmé att det nästan känns som en gammaldags herrklubb när de slår sig ner i sköna­ fåtöljer. Gourmand låtsas inte lyssna på det illa dolda skrytet. Mysigt är det i alla fall en ruggig vinterkväll.

”Ebenist kommer av franska ordet för finsnickare”, stajlar Gourmé vidare. Det låg visst ett möbelsnickeri här på 1700-talet. Precis som hos syskon­krogen och grannen Pharmarium har man jobbat hårt på inrednings­detaljerna. Maten har man kanske inte lagt fullt så mycket möda på.

 

Klassiker överraskar

Gourmand är klart tillfreds med råbiffen (155 kr) som sticker ut med ett litet berg av krispig rostad potatis ovanpå.

– Kul när en klassiker kan överraska! Men måste det vara så brunt?!

När de några timmar senare börjar tänka på den så kallade refrängen skrattar Goumand till.

– Min mat var verkligen tre nyanser av brunt. Den kanske ska matcha inredningen.

Trots färgen är råbiffen kanske bäst av förrätterna.

– Kalvbrässen är fint stekt och havskräftan passar faktiskt bra till. Men vad surkålen har där att göra vet bara gud – och möjligen kocken, säger Gourmé.

Crudo (165 kr) på dagens fiskfångst är inte särskilt lyckad, trots fint hanterad fisk. All fisksmak försvinner i ett hav av chili och citron.

 

Lamm­lägg bourguignon och brun inredning.

Brunast. Lamm­lägg bourguignon är verkligen mört. Även inredningen går i brunt.

 

Även varmrätterna svajar

Både lammlägg (270 kr) och renfilé (345 kr) är väldigt bruna i presentationen. Smakmässigt är de okej. Lammlägget är mjällt och mustigt men puylinserna tillför inte så mycket karaktär. Reninnanlåret är aningen för lite rosa och hade lyft av något mer tillbehör än morötter.

Mycket fint tillagad är torskryggen­ med bränd broccoli, svartrot och grönkål (355 kr). Ändå händer det inte så mycket i munnen, konstaterar Gourmé.

Det vegetariska alibit, friterad jordärtsskocka (210 kr) är gott de första tuggorna men hade trivts bättre med något fantasifullare än fetaost.

 

Mindre brunt bland efterrätterna

Precis som bland förrätterna står sig en klassiker bäst av desserterna: Creme brûléen (95 kr). Väl tilltagen och prydd av ett härligt knäckigt täcke.

Den milda men smakrika passionsfruktmoussen (110 kr) blir fullständigt överkörd av citruscurden.

– Men färgerna är snygga! Inte brunt som resten, skojar Gourmand.

Läs fler krogrecensioner

Krogtest

Milda smaker på minirestaurangen vid Nytorget

Oxtartar med picklade betor
Krogtest

Gott men spretigt på ambitiös bistro

Krogrecension. Restaurang Matilde
Krogtest

Prydligt och rustikt – men vad vill Matilde?

Kockarna som gör sushi står för showen på Imouto
Krogtest

Stor konst på Stockholms bästa sushi

Friterad svartrot. Och pannkaka
Krogtest

Vi önskar mer smak på hajpad takkrog

Donald Duck. Och banana fritters
Krogtest

Pigg och fräsch meny – men trött service