Café Colette -
Moules marinère
Kvällens fullträff: moules marinère.

Bra men ojämnt på frankofilernas vattenhål

Krogtest 

Franskt så det förslår. Men snobbigt blir det aldrig. Café Colette på Sankt Eriks­gatan är ofta fullt – och vi förstår varför.
På menyn varvas franska klassiker som råbiff och ostron med mer ödmjuka inslag. Bistrons moules marinères är ren kärlek i en gryta.

ANNONS

Testat: Café Colette

— fransk bistro med full fokus på det traditionella
Betyg 3/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

MENY

Kök: På Café Colette serveras traditionell, fransk bistromat – varken mer eller mindre. Köket gör få avstickare in i det okända och kanske är det just det som gör krogen så populär. På menyn varvas franska klassiker som moules marinères och råbiff med mer ödmjuka inslag som omelett och sardiner på grillat bröd. Väldigt franskt, helt enkelt.

Smakar precis som
de ska – himmelskt

Rekommenderas: Restaurangens moules marinères är specialbeställda från kökets egen leverantör och är klanderfria. Dessutom ackompanjeras de av en tjusigt avvägd fond. Ett halvt dussin ostron serveras till ett relativt humant pris och smakar precis som de ska – himmelskt. En klassisk tarte tatin är en fin avslutning på middagen med frasig deg, ljuvlig karamell och krämig vaniljglass.

Ostron

Ostronen är felfria och serveras med en syrlig vinägrett.

Undvik: De rostade potatisarna som följer med musslorna har fått en märklig, svårtuggad konsistens. Byt ut mot grillat vitlöksbröd om möjligt (pommes frites finns överraskande nog inte på menyn). Glassen som är ett av de billigare dessertalternativen smakar misstänkt lik köpe-glass.

Vego: Begränsat utbud. Två varmrätter och ett fåtal förrätter.

Dryck: Personalen har stenkoll på viner och är generösa med provningar. Vinlistan är kort men noga utvald och innehåller uteslutande franska viner. Alla viner går att få på glas.

Prisnivå: Huvudrätter för 145–285 kronor. Varje dag erbjuds en prisvärd ”plat du jour”.

Gåslever med äppelsorbet

Gåslever med äppelsorbet. Bra på pappret, men når inga högre höjder. Och Tarte tatin med vaniljglass, rostad mandel och karamell.

MILJÖ

Lokalen: Nakna glödlampor, kaklade väggar och enkla träbord ger en autentisk bistrokänsla. Den stora baren med ett fåtal sittplatser är hjärtat i lokalen.

Ljudnivå: Stundtals hög. Det surras, klirras och kindpussas och vid ett tillfälle brister personalen ut i spontan stämsång. Oemotståndligt för vilsna frankofiler i Stockholms ibland stela krogvärld.

Det surras, klirras
och kindpussas

Gäster: Hög stammis-kvot. Flera gäster hälsar på ägarna i dörren och här samlas familjer för att fira födelsedagar.

Stora sällskap: Stället är litet och bäst anpassat för sällskap på mellan två och sex personer. Men här finns också ett chambre separée med plats för fler.

Barnvänligt: Ja. Men barnvagnen bör du förmodligen lämna vid ingången. Här är trångt.

Toaletter: Bara en. Risk för kö.

Café Colette

Café Colette ligger på Sankt Eriksgatan 90.

SERVICE

Bemötande: Här blir du väl omhändertagen. Personalen är både kunnig och vänlig.

Väntetid: Ojämnt. Stundtals måste vi vänta över 20 minuter på maten. Under den tiden hinner vi å andra sidan testa ytterligare ett av restaurangens utsökta viner.

Våra bästa helgtips direkt 
i mejlen – varje fredag!

Läs fler krogrecensioner

Köttmacka
Krogtest

I köket käkar du finfint till fyndpris

Het paella med bläckfisk
Krogtest

Spanjorskan kan konsten att grilla bläckfisk

Cesarsallad med räkor
Krogtest

Högklassig öl med helt okej pubmat

Pasta Bucatini
Krogtest

Vegotätt på Karlaplans nya kvarterskrog

Sparrisbroccoli och zucchini
Krogtest

Elegant och självklart på Lux dag för dag

Scampi-spett
Krogtest

Libanesisk finedining ger Klara mer liv