Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Vi önskar mer smak på hajpad takkrog

Saké och uer.
Saké på Tak. Och uer, även känd som större kungsfisk eller rödfisk.

Testat: Tak

— I hotell At Six takrestaurang äter du japanskt och nordiskt med snygg utsikt
Brunkebergstorg 4, Norrmalm
Betyg 3/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

Plötsligt har Brunkebergs torg blivit ”the place to be”. Nya barer och en takrestaurang på 13:e våningen ligger bakom hajpen. Men Gourmé och Gourmand tycker att restaurangen behöver spetsa till smaken på rätterna.

ANNONS

Varma våta handdukar innan maten

Nu verkar Brunkebergs torg ha tagit över Kungsan som citys hippaste utehäng. Vem kunde tro det? Inte Gourmé och Gourmand, som dock inte är sena att boka bord i nya restaurangen Tak på 13:e våningen i Hotel At Six.

De tar hissen upp och känner sig lite som i New York, kollar in takbaren där många njuter av utsikten trots den ­kyliga kvällen.

Men i restaurangen är det varmt. Inredningen är, liksom menyn, inspirerad av japansk och svensk tradition. Blont trä, halvmåneformade sittgrupper, rumsavdelare i mässing med rispappermönstrat glas. Den vänliga servicen kommer med varma våta handdukar att torka händerna på, och bjuder på miso. Och snart anländer förrätterna.


Höjdrädd? Satsa på innergårdar i stället!


Uern är precist grillad

Gourmand har valt algodlad potatis och kaviar (125 kr) med rökt sill, Arenkha-kaviar och potatiskräm. En fin liten start på måltiden.

Gourmé äter friterad svartrot (135 kr)­ serverad med nori (rödalg), Kalix­löjrom och gräddfil. Rätten smakar inte så mycket, konstaterar Gourmé.

Gourmé har beställt in grillad uer och isbergssallad (285 kr). Salladen ligger på en bädd av ris, är lite avbränd, och har ett täcke av rivet torkat fläsk och vitlök. Uern är precist grillad, salladen krispig och fläsket ger fin sälta.

Gourmand har slagit till på temaki (275 kr) och rullar nu sina egna strutar med ris, picklad lök, sallad, tamago (pytteliten äggomelett), bakad fläsk­sida, fläsksvålskrisp, forellrom, kålrotsgari (tunt skivad inlagd kålrot) och en ljuvlig sås som smakar lite chili.

ANNONS

Tyvärr tar smaken av maki (sjögräset som bildar struten) över. Mätt blir man inte heller.

Man har ju höga
förväntningar på en
ny restaurang som
är så här hajpad!

Gourmé

Friterad svartrot. Och pannkaka.

Friterad svartrot med nori. Och Pannkaka med blåbär och lavendelglas.

Önskar lite mer spets

Till dessert blir det en soja-creme brûlée (105 kr) och här är det en rejäl portion till Gourmands stora glädje. Gourmé har valt blåbär och pannkaka (115 kr). På pannkakan smälter blåbärs- och lavendelglass sakta och på toppen finns hasselnötter med lite tuggmotstånd.

Slutet gott, allting gott, enas de om. Men de önskar lite mer spets på för- och varmrätter. Kanske kommer det, när etablissemanget blivit lite varmare i kläderna.

– Man har ju höga förväntningar på en ny restaurang som är så här hajpad! säger Gourmé.


Brunkebergstorg 4, Stockholm, Sverige