Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Nya Zink påminner om originalet – men smakar inte lika gott

Krogen verkar ha fått något av kvarterskrogsstatus redan. Gastrotek Zink, Grev Turegatan 20, Östermalm.
Gastrotek Zink verkar ha fått något av kvarterskrogsstatus redan.

Testat: Gastrotek Zink

— trevlig krog med identitetskris
Grev Turegatan 20, Östermalm
Betyg 3/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

En trevlig atmosfär och god mat räcker inte. Trots flera besök är det svårt att förstå riktigt vad Gastrotek Zink vill. Många av rätterna funkar bra, vissa är till och med utmärkta men helheten saknas och servisen behöver läsa på.
Det är svårt att inte jämföra med förra versionen av Zink som saknas i Krogstockholm.

ANNONS

Vad sätter man för betyg på en restaurang där varje rätt, för sig, smakar gott, men där middagen, ja hela menyn, saknar röd tråd och smakerna krockar ideligen under måltiden. Frågan är också om köket över huvudtaget har någon inriktning. Det är spanskt, italienskt, franskt men också asiatisk och amerikanskt.

Men rätterna hänger
inte ihop och ännu
mindre vinet.

Vi besöker restaurangen två gånger och ber servitrisen om hjälp med att förstå menyn. Här finns förrätter, ­mellanrätter, huvudrätter och efterrätter.

Servitrisen råder oss att dela på fem, sex mellanrätter eller ta varsin förrätt och huvudrätt. Vi gör som hon säger. Men med facit i hand skulle vi tänkt till mer själva.

Riven comté har fått smälta in i de nypoppade cornen och sen riven svart tryffel på det. Mums! Gastrotek Zink, Grev Turegatan 20, Östermalm.

Riven comté har fått smälta in i de nypoppade cornen och sen riven svart tryffel på det. Mums! Foto: Krogtestarna

Vi tar fem mellanrätter som hon rekommenderar och ett glas rött vin till, men rätterna hänger inte ihop och ännu mindre vinet. De snarare överröstar varandra och krocken med det rekommenderade rödvinet vi får till är brutal.

I Gastrotekets version
har det tillkommit sky,
salvia och broccoletti,
vilket blir för mycket.

Trots det finns det ett gäng riktiga höjdpunkter: Medan vi väljer mat, beställer vi en skål popcorn som fyller hela salen med gudomlig doft av tryffel. Riven comté har fått smälta in i de nypoppade cornen och sen riven svart tryffel på det.

ANNONS

Ett annat utropstecken är den moderna tolkningen av rösti med löjrom, lök, smetana och västerbottenost. Röstin är små kuber av friterad, riven potatis. Fina munsbitar med den klassiska smakkombinationen.

Pulpo escabeche smakade också gott. Kokt åttaarmad bäckfisk, skuren i bitar serverad med en spansksmakande vinägersås. Mycket umami och hav. Modigt av kocken.

Kalven i citronsås, vitello al limone var också en rätt på gamla Zink grill, när restaurangen låg på Biblioteksgatan. Vi minns den med välbehag. En superenkel rätt med sås på smör, citronsaft och mjölk till kalvköttet. I Gastrotekets version har det tillkommit sky, salvia och broccoletti, vilket blir för mycket.

Gastrotek Zink är mer
en kopia av originalet,
om än en färgstark
sådan.

Gamla Zink grill var aldrig rädd för det enkla. Den var en klassisk bistro uppbyggd kring den gamla bardisken i zink som Peter och Carina Nordin hittade i en ladugård på vischan i Frankrike. Den krogen hade själ. Gastrotek Zink är mer en kopia av originalet, om än en färgstark sådan.

Vego: Vegetarianer har mycket att välja på i menyn, men den som vill äta helt växtbaserat får höra med köket vad de kan erbjuda.

Dryck: En kort men bra vinlista med tyngdpunkt på Italien och Frankrike men också ett par intressanta amerikanska viner. Bara ett fåtal säljs på glas, resten måste köpas flaskvis.

Pris: Medel. I övre delen av medelprisspektrat. Varmrätter 195–325 kr.

Zinks moderna tolkningen av rösti med löjrom är en riktig fullträff. Gastrotek Zink, Grev Turegatan 20, Östermalm.

Zinks moderna tolkningen av rösti med löjrom är en riktig fullträff. Foto: Krogtestarna

Kalven i citronsås var också en rätt på gamla Zink grill. En superenkel rätt med sås på smör, citronsaft och mjölk till kalvköttet. I Gastrotekets version har det tillkommit sky, salvia och broccoletti, vilket blir för mycket. Gastrotek Zink, Grev Turegatan 20, Östermalm.

Kalven i citronsås var också en rätt på gamla Zink grill. En superenkel rätt med sås på smör, citronsaft och mjölk till kalvköttet. I Gastrotekets version har det tillkommit sky, salvia och broccoletti, vilket blir för mycket. Foto: Krogtestarna

MILJÖ

Mycket trevlig atmosfär. Inredningen är snyggt brokig med fina väggmålningar. Hela stället andas bistro, liksom föregångaren.

Gäster: Vi ser flera kända ansikten bland gästerna. Men krogen verkar­ också ha fått något av kvarters­krogsstatus redan.

Stora sällskap: Max 8–9 personer om man vill sitta vid samma bord.

Vi hade behövt
mer genomgripande
hjälp att välja rätter.

Ljudnivå: Ganska stimmigt.

Barnvänligt: De är säkert välkomna, om de beter sig som vuxna.

Toalett: Fräsch.

Nya Zink ligger på Grev Turegatan 20 på Östermalm. Gastrotek Zink, Grev Turegatan 20, Östermalm.

Nya Zink ligger på Grev Turegatan 20 på Östermalm. Foto: Pekka Pääkkö

SERVICE

Trevlig och pigg personal, men vi hade behövt mer genomgripande hjälp att välja rätter för att hålla ihop måltiden.

Prisklass medel

Grev Turegatan 20, Stockholm, Sverige