Krogrecension: Restaurang Matilde – prydligt och rustikt
Krogrecension. Restaurang Matilde
Antipasto och rökt bläckfisk med vedugns­grillade musslor på Matilde.

Prydligt och rustikt – men vad vill Matilde?

Krogtest 

Uppmärksammade italienska restaurangen Matilde i Sundbyberg är överraskande elegant – men alldeles övertygade är inte krogtestarna Gourmé och Gourmand.

ANNONS

Matilde

Adress: Landsvägen 58
Kök: Italienskt
Miljö: Stort och förvånansvärt elegant­.
Vegetariskt: En förrätt, en pasta och ett några pizzor.
Pris: Varmrätterna kostar mellan 175 och 695 kronor.
Gourmé:
Gourmé 3/5 poäng Gourmé 3/5 poäng Gourmé 3/5 poäng Gourmé 3/5 poäng Gourmé 3/5 poäng
Gourmand:
Gourmand 3/5 poäng Gourmand 3/5 poäng Gourmand 3/5 poäng Gourmand 3/5 poäng Gourmand 3/5 poäng
Betygskala:
1. Uselt 2. Håller inte måttet 3. Bra 4. Mycket bra 5. Högsta klass
Gourmé gillar lyx och trendig inredning, men är konservativ när det gäller mat och service. Priset spelar ingen roll.
Gourmand vill bli mätt till ett rimligt pris. Är öppen för nyheter och störs inte av stimmiga miljöer.

– En italienare – i Sundbyberg?! När jag åker utanför tullarna är det för att frekventera etablissemang med klass.

Gourmand lugnar sin upprörde vän med att Matilde faktiskt finns med i årets upplaga av White Guide.

– Dessutom, får du bevittna gentrifieringen av Sumpan i ett nötskal. I det förr så beryktade Bananhuset där restaurangen ligger, sov och söp Maraboufabrikens arbetare en gång i tiden.

Piggt och oväntat

Trots historien är Matilde ett prydligt ställe, ett sådant man gärna tar mamma­ på söndagsmiddag till. Uppläggen är rustika och trevliga men en hel del rätter ser bättre ut än de är. Den italienska råbiffen är till exempel dränkt i tillbehör och sås. Antipaston är kylskåpskall och snålt tilltagen.

Rökt pulpo flambé, bläckfisk med vedugnsgrillade musslor, känns där­emot piggt och oväntat.

– Och klart prisvärt, säger Gourmand glatt.

Gourmé gläds å sin sida åt fem vita och sex röda viner på glas.



”Riktigt lyckat”

Bland varmrätterna hyllar Gourmand­ lemon tonno Cesar. Två rejäla och perfekt tillagade tonfiskfiléer med en mjuk touch av citron ackompanjerades­ av stora bitar kikärtscrisp och en len parmesancreme. Allt vilar på en halv romansallad.

– De ganska enkla tillbehören lyfter­ fram tonfisken och det blir riktigt lyckat.

Även den halstrade rödingen är fint tillagad med milda, läckra tillbehör.

– Men din kalventrecôte var väl i dyraste­ laget, anmärker Gourmand. 275 spänn plus 35 kronor var för två tillbehör blir rätt blodigt.

– Blodigt!, skrattar Gourmé. Det kan man verkligen inte säga om köttet. Inte det minsta rosa. Men både tryffel­majonäsen och risotton var fina.

Krogrecension restaurang Matilde: Cesarsallad med grillad tonfisk och tiramisu – med en twist.

Cesarsallad med grillad tonfisk och tiramisu – med en twist.

Söt pizzabotten tar över

Gourmand är fortfarande paff över sin snobbige vän som vågat sig på en allt annat än klassisk tiramisu med smak av citron och lakrits.

– Gifter sig föträffligt med grappa, kommenterar finsmakaren.

Gourmands pizza Gino är en lite väl italiensk tolkning av den numera klassiska Stockholmsefterrätten. Den söta pizzabottnen tar över showen.

– Nästan lite mastigt till och med för mig…

Gourmé får sista ordet:

– Resan kanske inte var helt bortkastad men jag vet inte riktigt vad de vill med sin ”italienska provins”, som de kallar den.


Läs fler krogrecensioner

Krogtest

Milda smaker på minirestaurangen vid Nytorget

Oxtartar med picklade betor
Krogtest

Gott men spretigt på ambitiös bistro

Kockarna som gör sushi står för showen på Imouto
Krogtest

Stor konst på Stockholms bästa sushi

Friterad svartrot. Och pannkaka
Krogtest

Vi önskar mer smak på hajpad takkrog

Donald Duck. Och banana fritters
Krogtest

Pigg och fräsch meny – men trött service

Gourmé och Gourmand på restaurang Vina, vinbar på Södermalm
Krogtest

Avslappnad vinbar med hög stämning