Krogrecension Pubologi: Nya menyn – dyr men härlig
Tsarskaya-ostron. Och skrei.
Grillade tsarskaya-ostron. Och bakad skrei på Pubologi.

Pubologis nya meny är dyr men riktigt härlig

Krogtest 

På gastropuben Pubologi äter man gott på väg hem eller som inledning på en kväll som slutar någon annanstans. Gastronomin är på hög nivå men den ­maximala smällen som utlovas är det plånboken som tar.

ANNONS

Pubologi

Adress: Stora Nygatan 20
Kök: Franskt, Nordiskt modernt
Miljö: Vänligt vardagsrum
Vegetariskt: Nej
Pris: Halvrätter mellan 150–195 kr
Gourmé:
Gourmé 3/5 poäng Gourmé 3/5 poäng Gourmé 3/5 poäng Gourmé 3/5 poäng Gourmé 3/5 poäng
Gourmand:
Gourmand 4/5 poäng Gourmand 4/5 poäng Gourmand 4/5 poäng Gourmand 4/5 poäng Gourmand 4/5 poäng
Betygskala:
1. Uselt 2. Håller inte måttet 3. Bra 4. Mycket bra 5. Högsta klass
Gourmé gillar lyx och trendig inredning, men är konservativ när det gäller mat och service. Priset spelar ingen roll.
Gourmand vill bli mätt till ett rimligt pris. Är öppen för nyheter och störs inte av stimmiga miljöer.

Gastropuben Pubologi har bytt skepnad. De hyllade avsmakningsmenyerna har bytts ut och en gastronomisk á la carte-smäll på käften utlovas.

Med höga förväntningar öppnar Gourmé och Gourmand dörren till den lilla skokartongformade restaurangen som ingår i Daniel Crespis matimperium runt Victory hotel i Gamla stan.

Vid långbordet samlas ett gäng kollegor, i fönstret ett turistande par. Restaurangen blir snabbt fullsatt.

Det här är inget ställe man slinker in på även om tilltalet är familjärt.

Oxinnanlår. Och tonfiskbuk.

Tartar på rökt oxinnanlår. Och råskuren tonfiskbuk.

Ett business causal-ställe

– Ett business causal-ställe. Uppknäppt skjorta men välfylld plånbok, konstaterar Gourmé.

Och plånboken behövs. Huvudrätterna är i halvstorlek och man rekommenderas att ta två vilket landar på över 300 kronor. Trots Stockholmsmått mätt är det dyrt.

Menyn är liten och behändig med flera dryckesförslag på glas till varje rätt. Ett gäng snacks för att få igång mathumöret, fem halvtallrikar och ett par ostar.

Servisen är lyhörd och matnördig på ett inspirerande vis. Snabbt dukas råskuren tonfiskbuk med picklade korianderfrön (75 kr) och en lagrad grissida med inlagda fläderblommor (45 kr) fram.

Tonfisken smakar lent och grisen har en härligt fet smak där flädern ger hopp om sommar.





”Det är det nyrika Norge”

Höjdpunkten är ostronen (65 kr styck) där lite talg fått smälta över dem när de ljummats över grillen och som rundar av tomatvinägretten.

Den bakade skreien med skummig mandelmjölk (175 kr) gör inte Gourmand besviken. Skreien – en torsk fast på norska och mer trendigt – är perfekt tillagad och Gourmand hamnar i fantasin på en brygga i Lofoten.

– Den där peppriga smaken, det är det nyrika Norge.

Anka med mjölksyrad kål (165 kr) skickar även ut Gourmé på en resa:

En andfådd upplevelse

– Kålen, levern och hjärtat är som ett besök i Korea, men bröstet tar mig tillbaka till Frankrike.

Pubologis sittid är två timmar och det blir en andfådd upplevelse om man som Gourmé är frågvis. När vännerna är på återbesök en tid senare har de bättre fokus. Ostron igen och endast en varmrätt var – det räcker faktiskt – för att hinna med desserten, en bit vällagrad comté (95 kr), grinig och skönt kliig i smaken. Och en jäst ­äppelsorbet (95 kr) får avrunda besöket.


Få tips, guider och nyheter från Allt om Stockholm: Följ oss på Facebook!


Krogkartan: Så bra är Stockholms krogar

Läs fler krogrecensioner

Köttmacka
Krogtest

I köket käkar du finfint till fyndpris

Het paella med bläckfisk
Krogtest

Spanjorskan kan konsten att grilla bläckfisk

Moules marinère
Krogtest

Bra men ojämnt på frankofilernas vattenhål

Cesarsallad med räkor
Krogtest

Högklassig öl med helt okej pubmat

Pasta Bucatini
Krogtest

Vegotätt på Karlaplans nya kvarterskrog

Sparrisbroccoli och zucchini
Krogtest

Elegant och självklart på Lux dag för dag