Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Sanslöst god sushi – men resten svajar

Sashimi på tonfisk, hälleflundra och marulkslever är i toppklass.
Sashimi på tonfisk, hälleflundra och marulkslever är i toppklass.

Testat: Minako

— ovanligt prisvärd lyxsushi mitt i Vasastan
Västmannagatan 48, Vasastan
Betyg 3/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

Stans mest prisvärda sushi­ställe satsar allt på käket men missar en del detaljer runt­omkring.
Ett splittrat besök på en restaurang som har potential att bli en riktig foodiemagnet vid Odenplan.

ANNONS

På Västmannagatan serveras stans kanske mest prisvärda lyxsushi. Här, på Minako, som tidigare låg i Södertälje, får du omakase, kockens val, för 500 kronor – en förbluffande bra deal med tanke på det utsökta hantverket. Den som lyckas knipa en plats i baren får se kockens sushikonster på nära håll. Dessutom får du en liten berättelse om varje bit.

Det är både vackert
och sanslöst gott.

Råvarorna är i toppklass och ibland av det äventyrliga slaget. Här serveras sashimi på marulks­lever och nigiri med havsruda. Det är både vackert och sanslöst gott: Textur och smak lirar ihop på det där sättet att du gnuggar händerna av förtjusning mellan tuggorna.

Nigiri med havsruda, makrill, havsabborre och tonfisk – smälter i munnen.

Nigiri med havsruda, makrill, havsabborre och tonfisk – smälter i munnen.

Tyvärr är övriga detaljer förvånansvärt svajiga. När vi beställer vatten hamnar en diskmaskinsliten megakaraff som tar upp halva bordet framför oss. Servicen är överraskande rörig och middagsfinalen är en katastrof: Soggig frityrdeg och smält glass av snabbköpets billigaste sort. Så läbbig att den borde strykas från menyn direkt.

Ganska lågmält
(kanske ­eftersom
alla gäster är nyktra?)

Vego: Att äta grönsaker på en sushirestaurang i den här klassen känns bortkastat, men är fullt möjligt. Ska man äta vegansk omakase bör man säga till i förväg.

Dryck:  Vi blir rekommenderade läsk till maten (!?). Lite klokare blir vi när vi får reda på man inte serverar något starkare än folköl på grund av kockens religösa övertygelser.

ANNONS

Pris: Medel. Omakase kostar mellan 425 och 625 kronor. Det dyrare alternativet gäller om du vill äta vid baren. Det mer traditionella utbud av nigiri kostar 205–245 kronor.

Rullar med friterad räka, rom och majonnäs. Oemotståndligt.

Rullar med friterad räka, rom och majonnäs. Oemotståndligt.

Kvällens efterrätt – friterad glass – är ett riktigt bottennapp.

Kvällens efterrätt – friterad glass – är ett riktigt bottennapp.

MILJÖ

Svart trä, med gardiner som lätt delar av matsalen i små intimare delar.

Gäster: Foodies i alla åldrar.

Stora sällskap: Nja. Många små bord. I bardelen finns plats för tio gäster.

Utan plats i baren
riskerar man att
förlora en del av
upplevelsen.

Ljudnivå: Ganska lågmält (kanske ­eftersom alla gäster är nyktra?).

Barnvänligt: Nja. De små lär inte ens uppskatta den friterade glassen.

Toalett: Ser ut som en sunkig rockklubbs. Alla skavanker är övermålade med tjock färg. Men i konceptkåta Vasa­stan där allt från matsilver till soundtrack brukar följer samma tema är det uppfriskande ogenomtänkt!

Om du ska käka på Minako – se till att få en plats i baren.

Om du ska käka på Minako – se till att få en plats i baren.

SERVICE

Utan plats i baren riskerar man att förlora en del av upplevelsen. Vår extremt vänliga servitris har ibland svårt att förklara vad som ligger på tallriken. Det borde vara ett minimikrav på ett ställe som serverar sushi i toppklass.

Väntetid: Inga problem att få bord med kort varsel.

Prisklass medel

Västmannagatan 48, Stockholm, Sverige