Pat serverar underbara thai-tapas på Folkungagatan

Testat: Pat's Place
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt
Till Pat’s Place kommer du för gemytet och ruskigt gott thaikäk.
Vällagat och autentiskt – men med alldeles egen twist. För när tog du senast en tugga av Hulken på din charterstrand?
Pat Prommeenate förverkligade sin dröm och stängde thai-kiosken i Bagarmossen för att öppna Pat’s Place, en modern thailändsk krog långt ner på Folkungagatan. Bland stamgästerna finns Eva Dahlgren som hyllat stället på sitt Instagram. I dag är här så populärt att bordsbokning är ett måste.
Pat serverar vad
hon kallar thai-tapas.
Att Pat serverar vad hon kallar thai-tapas låter lite skruvat, men är pedagogiskt. Det här är små rätter som delas på flera. Är du ensam blir du väldigt mätt på tre, är ni ett par räcker fem långt.
”Full moon party” – mumsiga fiskkakor. Och ”The Mummy”, kyckling inlindad i pandanblad är tyvärr i torraste laget. Synd på fin ekologisk gårdskyckling.
”Hulken”, avacadoröra som äts med rispapper, är en smaklig fullträff.
Menyn består av ett 15-tal rätter, samt tre efterrätter, alla med fyndiga namn. Inte mindre än sju är vegetariska.
Vi börjar med Hulken, avokadoröra fint smaksatt med dressing på citrongräs, fisksås och chili som äts med krispigt rispapper, och fortsätter med Full Moon party, klassiska fishcakes, så välgjorda att en siamist känner sig hemma.
Jaws är en ceviche på lax fast med thailändska örter. Ett bra exempel på Pat’s signatur – thai med en twist.
Ett bra exempel
på Pat’s signatur
– thai med en twist.
Pat Prommeenate har sina rötter i Ayutthaya, sedan 1300-talet ett kulturellt och politiskt centrum. Tänk Uppsala. Och det märks på menyn. Paradrätten Nana in my heart, farmors recept på oxkind, har fått puttra i kokosmjölk och curry massaman i 12 timmar. Resultatet är ett härligt trådigt, mört kött men där köket kanske ska våga sig på lite mer av den kryddiga curryn.
Vego: Sju, en är vegansk. De veganska vårrullarna får väl godkänt. Plommonåsen är fräscht söt och sweet chilin ger sting.
Dryck: Singha och Mekong såklart. Alla viner finns på glas. Grüner Veltliner, ett toppvin för 115 kronor glaset, har de ”lånat” från grannkrogen.
Pris: Budget. Prisvärt då de flesta mellanrätterna ligger under hundringen (tre rätter rekommenderas).
Buddahuvuden i guld, gröna växter och levande ljus sätter stämningen på Pat’s Place.
”Banana in pyjamas”, pannkakor på pandan-blad fyllda med skivad banan och lätt saltad kokossås är en smakvinnare.
MILJÖ
Affischer från gamla thai-filmer, gröna växter och några buddhastatyer i guld sätter stämningen. Annars ljusa väggar och enkla nakna träbord med levande ljus.
Gäster: Bästisar, barnfamiljer och par.
Stora sällskap: Det går att sätta ihop till ett rejält långbord.
Ljudnivå: Lagom pratigt.
Barnvänligt: Ja.
Toalett: Två stycken mysigt inredda med levande ljus och blommor.
SERVICE
Pat och hennes personal som serverar den vackert upplagda maten presenterar den kunnigt.
Upplevelsen skulle bli ett snäpp bättre om kyparen kommer med vassare vintips än ”vad de flesta tar”.
När det är fullsatt får du räkna med längre väntetid.