Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

Rena smaker på stans nya japanska grillbar

Kammusslorna serveras med en wasabi-majonnäs
Kammusslorna serveras med en wasabi-majonnäs med härligt sting.

Testat: Rawbata

— prisvärd japansk grillbar med fullt fokus på råvarorna
Rörstrandsgatan 15, Vasastan
Betyg 3/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

Från hamachi-fisk och ris­bollar till lammkotletter. På nya Rawbata på Rörstrandsgatan är den japanska grillen central, både på menyn och i lokalen. Här får råvarorna tala för sig, när inte kolgrillen lägger munkavel på smaken...

MENY

Kök: Japansk grillbar med mellan­rätter (fyra–fem rätter per person ­rekommenderas) att dela på. Grön­saker, fisk, skaldjur och kött tillagas med den japanska grilltekniken robata­yaki. Ett genomgående tema är även den söta tare-såsen, gjord på mirin, soja och socker, som allt glaseras i före grillningen.

På Rawbata grillas rätterna på kolgrill i öppet kök

På Rawbata grillas rätterna på kolgrill i öppet kök.

Sashimi och tataki

För den som är sugen på något kallt finns både sashimi och tataki på menyn. Den halstrade tonfisken är en av kvällens höjdpunkter.

Generellt får råvarorna tala för sig själva på Rawbata. Bäst gör sig de som har mycket smak från början. Annat tenderar att smaka ganska likartat, det vill säga tare (glaseringssåsen) och kolgrill.

Rekommenderas: Kockarna lyckas väl med kammusslorna som serveras med en wasabi-majonnäs med härligt sting. Bland fisken är den grillade hamachin (japansk yellowtail) en klar favorit.

Sugen på något kallt? Den halstrade tonfisken har en god sälta som gör sig bra ihop med den fräscha ingefära­dressingen.

Men så värst
roligt blir det
inte för en
herbivor

Undvik: Den grillade riskakan med rostade sesamfrön (kiri mochi) smakade som pannkaka, vilket inte var helt fel, men till konsistensen var den svårtuggad som klister. Och tyvärr tar smaken av kolgrill helt över bläckfisk­en vid vårt besök.

Vego: Alla snacks är vegetariska. Utöver det finns risrätter, många grönsaker och tofu på menyn. Men så värst roligt blir det inte för en herbivor.

Dryck: Dryckesmenyn fokuserar på vin, som finns på både glas och flaska. Men det finns även sake, öl och cocktails för den som är sugen.

Pris: De dyraste rätterna på menyn kostar 145 kr och de billigaste 45.

Grillade risboll (yaki onigiri)

Den grillade risbollen (yaki onigiri) är riktig god, till skillnad från riskakan.

Grillade lammkotletterna

De möra, perfekt grillade lammkotletterna är ett säkert kort på menyn.

MILJÖ

Lokal: En trivsam lokal, med 74 sittplatser, där trä och sparsam belysning från lampor med industrikänsla sätter stämningen. För den som är nyfiken på hur maten tillagas finns även bord och barplatser placerade intill grillen där du kan se hur kockarna jobbar.

Ljudnivå: Lågmäld musik och lugn stämning.

Gäster: Blandade åldrar, från yngre gäng till äldre par.

Mycket vänlig
och hjälpsam
personal

Stora sällskap: Tar max sällskap på tio personer, för fler än sex personer krävs förbeställning av mat.

Barnvänligt: Nja, maten känns väl inte direkt som något barn går igång på.

Toaletter: Väldigt fräsch toalett – med sitt eget soundtrack.

Grillad riskaka med rostade sesamfrön

Den grillade riskakan med rostade sesamfrön var svårtuggad och bläckfisken smakade mest kolgrill.

SERVICE

Bemötande: Mycket vänlig och hjälpsam personal, som gärna rekommenderar både rätter och viner från menyn.

Väntetid: Eftersom det rör sig om smårätter kommer maten i omgångar, men väntetiden är inte särskilt lång vid våra besök.

Cheesecake med smak av passionsfrukt. Och sakeinkokta plommonen med mjölkpudding

Bland efterrätterna finns en krämig cheesecake med smak av passionsfrukt. De sakeinkokta plommonen med mjölkpudding är en fin kombo av syrligt och sött.

Rörstrandsgatan 15, Stockholm, Sverige