Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Milda smaker på minirestaurangen vid Nytorget

En minirestaurang med maximalt mys.
En minirestaurang med maximalt mys.
Pickles, direkt från sillburken?
Pickles, direkt från sillburken?
En dekonstruerad smörgås med Ricotta kostar 95.
En dekonstruerad smörgås med Ricotta kostar 95.

Testat: Bar Agrikultur

— Stockholmsversion av sydeuropeiskt mys-hål-i-väggen
Skånegatan 79, Södermalm
Betyg 4/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

Stämningen är på topp, läget oslagbart och gin & tonicen frisk. Dessutom har Bar Agrikultur mycket sympatiska priser.
Maten är något ojämn fram tills efterrätterna. Då smälter våra recensenter Gourmé och Gourmand.

ANNONS

På Bar Agrikultur, som öppnat i Sardins gamla lokaler, har man lyckats behålla den goda stämningen från förr. Det går att konstatera så fort man kommer innanför dörren:  Servicen är kamratlig, men inte inte slapp och de unga servitriserna har lätt till skratt. Kocken är också ute en eller två gånger för att kolla så att allt smakar bra. Och det gör det, för det mesta.

Inlagt smakar sill

De picklade grönsakerna (45 kr) smakar som något man kan fiska upp ur burken med fransk löksill och är egentligen den enda plumpen i protokollet tillsammans med det faktum att vissa av rätterna, exempelvis potatis (65 kr) och sparris med äggkräm och rostat hö (100 kr) är lite för milda – kanske till och med intetsägande. Vilken tur då att Gourmé och Gourmand i princip beställde in samtliga rätter och fick äta mästerverket Jordärtskocka med bränd grädde och miso (85 kr) en frisk sallad med både gurka och ost (65 kr) samtidigt som de sitter i fönstret med utsikt över Nytorgets konstgräsmatta.

Jordärtskockan.

Jordärtskockan.

Egen ginblandning

Bar Agrikultur är kockarna Filip Fastén och Joel Åhlins senaste låda. Stället kallar sig för minirestaurang: liten yta, en ganska kort meny fylld av med mellanrätter och ett extra fokus på att göra en bra gin & tonic, ett fokus som burit frukt. En riktigt kul ginblandning som är både mildare och piggare än standardvarianten.

– Och så har man förstått att det behövs något godare än Schweppes att blanda med, säger Gourmé och lyfter glaset mot munnen för att i nästa sekund inse att det faktiskt är världens vanligaste tonic han blandat sin gin med.

– Jag börjar bli gammal, mumlar han.

Gin från Härnö. Och tonic.

Gin från Härnö. Och tonic.

ANNONS

Efterrätterna först på listan

Efterrätterna visar sig till sist vara kvällens höjdpunkt. Den första är bread pudding gjord på gårdagens bullar från ett bageri vid Mariatorget (75 kr) som landar mycket väl i både mage och själ  (den är ju återvunnen). Sen kommer en rabarberkompott (85 kr) lika sötsyrlig som den svenska sommaren toppad med lavendel och Gourmé och Gourmand blir nästan ovänner om vem som ska få den sista tuggan.

raberberkompott_bar_agrikultur

Rabarberkompott får full pott.

Sympatiska priser

Att vara en kvarterskrog är ledordet för många krögare i dessa dagar. Och detta är ett lyckat exempel på en ställe du slinker in på för att äta ett par snabba smårätter och ta ett glas utan att bli ruinerad (antagligen är detta kvarterets mest prisvärda alternativ).

– Särskilt trevligt nu på sommaren när just den här delen av Skånegatan är bilfri och krogarnas uteserveringar tar över asfalten, säger Gourmand, tänder en cigarett och ser röken försvinna upp mot den klara junihimmeln.

Skånegatan 79, Stockholm, Sverige