Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Raka smaker på Söders nya kinahak

Tong ligger på Hornsgatan 66
Tong ligger på Hornsgatan 66, i Marie Laveaus tidigare klubblokaler vid Mariatorget.

Testat: Tong

— En modern kinakrog utan ambitioner att vara ”true”
Hornsgatan 66, Södermalm
Betyg 3/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

En modern kinakrog, med uppumpade smaker av soja, syra och chili, har flyttat in i Marie Laveaus tidigare klubblokaler. På Tong lever arvet från föregångaren kvar med tatueringar och en urban publik som viktiga hörnstenar, men även kärleken för seriösa cocktails.

MENY

Kök: Tong är en cool, modern asiat i linje med East, Farang och Surfers. Enligt egen utsago kinesiskt kök utan några ambitioner att vara ”true”, men med en uppenbar frihet att låna in från andra östasiatiska kök. Här är smakerna­ oftast långt i från subtila, i  stället­ är sältan och syran hög och chilin väl tilltagen.

Enligt egen utsago
kinesiskt kök utan
några ambitioner
att vara ”true”

Rekommenderas: Aubergine med jordnötskaramell, chili, koriander och vårlök är en perfekt liten tallrik att ­beställa in för att bryta av de ibland lite väl uppjagade smakerna i några av rätterna (som i hälleflundran och de rökta kycklingvingarna). Och spara plats åt desserterna, fantastisk bananglass och en mango- och kokosdessert som lyfter menyn.

Stekt ris samt aubergine med jordnötskaramell

Stekt ris med kalvbräss och tryffel är en kul idé men skulle vara mindre oljig. Och aubergine med jordnötskaramell är lite överraskande det godaste på menyn.

Undvik: Visst, chili är en stapelvara i flera kinesiska kök, men i shui zhu-kycklingen i buljong är det inget som mättar. En bra idé men utförandet är si sådär – här är det svårt att hitta något annat än just chilifrukter.

Fera av rätterna
går att få vegetar-
iska på förfrågan

Vego: Finns främst bland de mindre rätterna och tillbehören, men med tillägget på menyn att flera av rätterna går att få vegetariska på förfrågan.

Dryck: Kort men anpassad till det asiatiska köket – tänk Sauvignon Blanc, Riesling och Grüner Veltliner samt ljus asiatisk lager. En mer ambitiös dryckes­lista finns i cocktailbaren längst in i lokalen – ett perfekt ställe att både börja och avsluta kvällen.

Pris: Förrätter från 75 kronor, varmrätter från 165 och desserter från 105.

Mango- och kokosdesserten är både söt och syrlig och långt ifrån friterade banan.

Mango- och kokosdesserten är både söt och syrlig och långt ifrån friterade banan.

MILJÖ

Lokalen: Här är det mysigt. Belysningen är dov men bra. Och inredningen, som går i de lite mörkare tonerna, flirtar en aning med idén om en opium­håla. Baren och matsalen har bytt plats jämfört med Marie Laveau, och den väl tilltagna cocktailbaren ligger nu längst in i lokalen.

Ljudnivå: Trots att det är tätt mellan borden så är det ett trevligt sorl.

Inredningen, som
går i de lite mörkare
tonerna, flirtar en
aning med idén
om en opium­håla

Gäster: Tong lockar en lite äldre ­publik än Marie Lavaeu, men har för den sakens skull inte tappat den unga, urbana innerstadspubliken. Och de generösa öppettiderna (måndag–lördag 17–02) lockar många uppklädda tjejgäng till sen middag.

Stora sällskap: Här finns gott om plats. Men Tong är poppis så boka i tid.

Barnvänligt: Ja.

Toaletter: Fräscha och nyrenoverade.

Välkomnande och mysigt

Inredningen är mörk och belysningen dov vilket gör inramningen välkomnande och mysig.

SERVICE

Bemötande: Vänlig och uppmärksam service.

Väntetid: Här går det undan. Har man kort om tid hinns lätt en middag med på under en timma.

Hornsgatan 66, Stockholm, Sverige