Smakerna sitter på hemtrevliga Hasselbo

Testat: Hasselbo
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt
Kvarterskrog och fine dining i ett. Restaurangen lånar namnet från en av ägarnas sommarställe men ligger på en av stans hetaste kroggator – tanken är att krögarna ska fånga en känsla av gemenskap, det bästa från två världar.
Och det lyckas man med.
Det händer mycket kul i kvarteren kring Tegnérgatan, vinbaren Savant, krogarna Allegrine, Nabo och Lådan, ligger ett stenkast bort precis som den uppskrivna Folkparken. I den konkurrensen står nykomlingen Hasselbo stark.
Krogen drivs av ett ungt men samtidigt erfaret gäng, som står på egna ben för första gången. De träffades hos stjärnkocken Mattias Dahlgren, tycke uppstod och nu är man här.
Varje detalj sitter.
Redan vid tilltuggen
anas stordåd.
Maten är genomtänkt och självsäker. Även om många smaker är tämligen milda kommer alla ingredienser till sin rätt. Varje detalj sitter. Redan vid tilltuggen anas stordåd. Krispiga kycklingskinn som med sina höga smaker och härliga konsistens är ljusår från sina släktingar på puben.
Cooper Palmer och Filippa Dahlberg öppnade Hasselbo på Tegnérgatan i höstas. Arkivbild: Johan Thornton
Bläckfisk serverad som pasta. Wow! Milda fina smaker som ändå sjunger. Foto: Krogtestarna
Menyn består som så ofta av nästan bara mellanrätter. Vi testar sju av tio och alla förtjänar egentligen en egen liten lovsång – men vi har valt ut tre:
I ena änden av menyn finns bläckfisken, försiktigt bakad och serverad med fänkål och grillad aioli. Både till utseende och konsistens påminner den om perfekt kokt al dente-pasta. Det smakar hav, ett uns lakrits och fint avrundad vitlök. I andra änden hittar vi biffen, där alla ingredienser vill – och får – ta plats. Balansen mellan kött, två sorters kål och rostade hasselnötter är perfekt.
Största överraskningen står dock rödbetan för. Mötet mellan tung, jordig beta, krämig sötaktig kokoskräm och frisk dill skulle kunna få många karnivorer att skrota köttkniven.
Till sist vill vi skicka
med ett lite tips,
lämna plats för
efterrätterna!
En udda fågel på menyn är taco de cabeza, tacos för två på oxkind och -tunga. Förklaringen är att det mysiga Hasselbo-gänget alltid vill kunna erbjuda comfort food. Att det är just tacos nu beror på att kökschefen nyss besökte Mexiko. Även om smakerna sitter som Wilhelm Tells pilar är 520 kronor för tacos i mesta laget med tanke på vilka köttdelar det rör sig om.
Till sist vill vi skicka med ett lite tips, lämna plats för efterrätterna. Chokladpuddingen är till exempel en Roll’s Royce-variant, en väl tilltagen puddingboll fylld och överströdd med lyx. Djup chokladsmak parat med krispig sälta, len mjölksorbet och saftig kaka.
Vego: En hel del. Både bland tilltugg och mellanrätter.
Dryck: Ambitiöst vinutbud. Dussintalet på glas. Ett par lokala öl på fat.
Pris: Medel. Mellanrätter 135–195 kr. Efterrätter 50–125 kr.
I en grotta finns ett chambre separée som rymmer minst tio personer. Foto: Pekka Pääkkö
Taco de cabeza är en stilren och mustig rätt som känns lite ”off” på menyn. Foto: Krogtestarna
MILJÖ
Öppnade i november på ett krogstråk med hög mysfaktor. Inredningen är sober men långt ifrån stel och belysningen dämpad utan att det blir för mörkt.
Timingen i serveringer
är oklanderlig.
Gäster: Allt från unga par till större sällskap och lokala välbeställda pensionärer.
Stora sällskap: Lokalen är liten men man kan boka för åtta på nätet. Dessutom finns ett chambre separée som rymmer minst tio personer. Personalen håller tio platser öppna för spontangäster varje kväll.
Ljudnivå: Lagom avstånd mellan borden, så att man slipper tjuvlyssna. Aningen hög musik.
Barnvänligt: Knappast.
Toalett: En mycket fräsch sådan med riktiga handdukar.
Chokladpuddingarnas Rolls Royce. Foto: Krogtestarna
SERVICE
Toppklass. Uppmärksam utan att vara påträngande, vänlig utan att bli smörig. Timingen i serveringen är oklanderlig.