Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Smakerna sitter som en schmäck på Schmaltz

Kalkon- och baconpaj med morot, dragon och rödkålssallad. Schmaltz Bar & Delicatessen, Nybrogatan 19, Östermalm.
Kalkon- och baconpaj med morot, dragon och rödkålssallad.

Testat: Schmaltz Delicatessen

— fransk/österuropeisk deli
Nybrogatan 19, Östermalm
Betyg 4/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

Bland jättarna på Nybrogatan ligger en av stans charmigaste krogar.
Bra vin och enkla ­moderna rätter i klassisk miljö gör Schmaltz till den perfekta ­mötesplatsen mellan entusiasm och tradition.

ANNONS

Schmaltz Bar & Delicatessen på Nybrogatan hämtar inspiration från italienska aperitovo­barer och New Yorks judiska deli-kultur. Men frågan är om det som hamnar på tallriken inte mer påminner om det som händer i Paris, där en ny generation bistrokockar visar upp en helt ny sorts fransk matlagning.

Den rustika menyn på Schmalzt skvallrar om det: En kort och koncis historia i A5-format bestående av förrätter, huvudrätter, mindre plock och ett par enkla efterrätter som varierar lite månad för månad. En Reubenmacka hänger dock alltid med.

Hämtar inspiration
från italienska aperitovo-
­barer och New Yorks
judiska deli-kultur.

Bland jättarna på Nybrogatan ligger Schmaltz Bar & Delicatessen, en av stans charmigaste krogar. Schmaltz Bar & Delicatessen, Nybrogatan 19, Östermalm.

Bland jättarna på Nybrogatan ligger Schmaltz Bar & Delicatessen, en av stans charmigaste krogar. Foto: Hanna Lilja

Naturligt att slinka in. Krögaren Johan Agrell har lyckats skapa en kvarterskrog som faktiskt känns som en äkta kvarterskrog. Schmaltz Bar & Delicatessen, Nybrogatan 19, Östermalm.

Naturligt att slinka in. Krögaren Johan Agrell har lyckats skapa en kvarterskrog som faktiskt känns som en äkta kvarterskrog. Foto: Arkivbild

Efter rekommendation från köket börjar en av kvällarna med mild kycklingleverparfait, en råvara som trivs med syrliga tillbehör – hos Schmaltz stavas det cornichonger. Rätten kompletteras med kraftigt surdegsbröd som serveras varmt. Till det dricker vi kall Södermalmspilsner i lövtunna glas och svårare än så behöver det inte vara för att man ska bli på riktigt gott humör.

Jordärtskockor med endiver, där skockorna både serveras som puré och rostade, funkar väldigt bra med de bittra endiverna och för att det ska krasa lite har man slängt på hackade hasselnötter.

ANNONS

Känns som något du
kan äta på den finare
delen av den engelska
landsbygden.

Vid ett annat tillfälle har vi ätit flap­steak som serveras med rostad pumpa och en pesto gjord på solrosfrön. Även den är genial i sin enkelhet.

De pajer som ofta finns på menyn, ibland med hjort ibland med kalkon, känns som något du kan äta på den finare delen av den engelska landsbygden.

Hemligheten bakom Schmaltz och krögaren Johan Agrell (som även äger Babette) är att smakerna sitter – klassiska idéer presenterade på ett sätt som känns otvunget modernt.

Lokalen är liten, 32 kvadrat, men fem meter högt i tak. Inredningen med gröna läderdetaljer och mörkt trä är skapade av ägarna själva. Schmaltz Bar & Delicatessen, Nybrogatan 19, Östermalm.

Lokalen är liten, 32 kvadrat, men fem meter högt i tak. Inredningen med gröna läderdetaljer och mörkt trä är skapade av ägarna själva. Foto: Hanna Lilja

Lena jordärtskockor med endiver och hasselnötter – en typisk rätt för Schmaltz; enkel och modernt fransk. Schmaltz Bar & Delicatessen, Nybrogatan 19, Östermalm.

Lena jordärtskockor med endiver och hasselnötter – en typisk rätt för Schmaltz; enkel och modernt fransk. Foto: Krogtestarna

När krögare etablerar nya ställen pratas det ofta om kvarterskrog, ett ställe att slinka in på när som helst. Så blir sällan fallet, men Argrell har verkligen lyckats: Vare sig det handlar om lunch, en fika, eftermiddagsdrinken  eller en trerätters middag så passar det sig alltid att just slinka in.

En genomtänkt
vinlista med en
hel del naturviner.

Vego: Du kombinera ihop en helt vegetarisk middag av det som finns bland små-, för- och huvudrätterna.

Dryck: En genomtänkt vinlista med en hel del naturviner. Trots att den är kort finns det tre–fyra alternativ på glas, både rött och vitt. Även ett orange vin.

Pris: Medel. Drygt 300 kronor för en huvudrätt och ett bra glas vin.

MILJÖ

Lokalen är liten, 32 kvadratmeter, men fem meter högt i tak. Den riktigt snygga inredningen med gröna läderdetaljer och mörkt trä är gjord av ägarna själva. Den som sitter i rullstol kan nog få svårt att få plats.

Stora sällskap: Det går att boka för sex personer på sajten. Är ni fler – prova Ciccos som ligger vägg i vägg.

Barnvänligt: Inte direkt.

Toalett: Lika snygg som lokalen i övrigt.

Ljudnivå: Lågmält sorl.

Gäster: Vare sig du drar hit på dejt, käkar med morsan, tar ett glas efter jobbet eller sitter själv och äter trerätters är du i gott sällskap.

En citrontarte tackar man väl aldrig nej till? Åtminstone inte vi. Schmaltz Bar & Delicatessen, Nybrogatan 19, Östermalm.

En citrontarte tackar man väl aldrig nej till? Åtminstone inte vi. Foto: Krogtestarna

SERVICE

Personalen är personlig men diskret, hjälpsam och kunnig. Mer kan man inte begära.

Prisklass medel

Nybrogatan 19, Stockholm, Sverige