Gott men spretigt på ambitiös bistro – Allt om Stockholm
Oxtartar med picklade betor.
Oxtartar med picklade betor. Och gott om koppar i inredningen.

Gott men spretigt på ambitiös bistro

Krogtest 

Kobber på Kungsholmen är en ambitiös satsning i segmentet hipp bistro med kvarterskrogsambitioner. Men med allt från husmanskost till bistroklassiker och ambitiösa skandinaviska smaker på menyn blir konceptet lite spretigt.

ANNONS

Kobber

Adress: Hantverkargatan 47
Kök: Nordiskt klassiskt, Nordiskt modernt
Miljö: Metall och betong, men ändå ganska mysigt
Vegetariskt: Ja, nätt och jämt
Pris: Förrätter 110–175 kr, huvud­rätter 165–295 kr
Gourmé:
Gourmé 3/5 poäng Gourmé 3/5 poäng Gourmé 3/5 poäng Gourmé 3/5 poäng Gourmé 3/5 poäng
Gourmand:
Gourmand 3/5 poäng Gourmand 3/5 poäng Gourmand 3/5 poäng Gourmand 3/5 poäng Gourmand 3/5 poäng
Betygskala:
1. Uselt 2. Håller inte måttet 3. Bra 4. Mycket bra 5. Högsta klass
Gourmé gillar lyx och trendig inredning, men är konservativ när det gäller mat och service. Priset spelar ingen roll.
Gourmand vill bli mätt till ett rimligt pris. Är öppen för nyheter och störs inte av stimmiga miljöer.

Restaurang Kobber på Kungsholmen utlovar gemyt och husmanskost, och när Gourmé och Gourmand slagit sig ner vid ett fönsterbord mot Hantverkargatan konstaterar de snabbt att stället uppfyller båda två. Trots en rätt så stram inredning där blank koppar och rå betong sätter tonen är det ganska mysigt.

Menyn spänner över flera genrer. Förutom sill och köttbullar, som verkar­ bära husman-profilen helt av egen kraft, syns allt från bistro-klassiker­ som moules frites och det säkra burgar­kortet till ambitiösa kompositioner med en skandinavisk röd tråd (kål, betor, ramslök – check).

– Något för alla, om man vill vara generös. Eller bara lite spretigt, säger Gourmé.

Tyvärr är även genomförandet spretigt. Servicen är trevlig men sittningen drar ut på tiden mer än lovligt. Maten är betydligt bättre, men inte utan anmärkningar.

Förrätterna är fin och aptitliga

Oxtartaren med krassemajonäs (135 kr) är en fin liten förrätt, och med picklade betor och krisp från rostade rotfrukter är den på gränsen till fräsch och nässelsoppan med 63-graders­ägg och tryffel (110 kr) är mild och ­aptitlig på samma gång.

– Men var är tryffeln? undrar Gourmand.

Silltallrik och pilgrimsmusslor.

Silltallriken är god men väl mastig för en förrätt. De halstrade pilgrimsmusslorna är ett föregångsexempel.

Pilgrimsmusslorna är en fullträff

Bland huvudrätterna är de halstrade pilgrimsmusslorna (275 kr) ett föregångsexempel. Risotton är spänstig och lagom syrlig, sparris och bakade endiver lättar upp och musslorna har rätt mängd sot och sälta.

De kolgrillade iberico racksen (275 kr) kommer med trevliga tillbehör; knaprig griskind och en citrusdoftande spetskålskräm ger massor av smak, men kompenserar inte för att kotletterna är överstekta.

Mangolddolmarna med fårost, ramslökspesto och rostad dinkel (245 kr) är riktigt goda, men som enda ­alternativ utan kött eller fisk drar de ett tungt lass om det finns ambition att locka även vegetarianer till ett återbesök.

Överraskande desserter

Dessertmenyn bjuder på lokalproducerad glass från Kungsholms­baserade FRYST. Och ett par överraskningar. Den lilla crème brûléen visar att lakrits och hallon (55 kr) är en kombination som funkar bortom lösviktshyllan.

Gourmé och Gourmand lämnar Kobber mätta och på det stora hela ganska nöjda. Men om de kommer tillbaka återstår att se. Konkurrensen i segmentet hipp bistro med kvarterskrogs­ambitioner är trots allt mördande.

Läs fler krogrecensioner

Köttmacka
Krogtest

I köket käkar du finfint till fyndpris

Het paella med bläckfisk
Krogtest

Spanjorskan kan konsten att grilla bläckfisk

Moules marinère
Krogtest

Bra men ojämnt på frankofilernas vattenhål

Cesarsallad med räkor
Krogtest

Högklassig öl med helt okej pubmat

Pasta Bucatini
Krogtest

Vegotätt på Karlaplans nya kvarterskrog

Sparrisbroccoli och zucchini
Krogtest

Elegant och självklart på Lux dag för dag