Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Adria tar ut svängarna i det italienska köket

Pugliesik burrata med bläckfiskarm är både vacker och utsökt.
Pugliesik burrata med bläckfiskarm är både vacker och utsökt.

Testat: Adria Ristorante & Bar

— traditionellt italienskt med en twist
Tulegatan 10, Vasastan
Betyg 4/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

Viner som får tungan att sjunga och en ljuvligt rökig burrata. Det är omöjligt att inte charmas av Montanari-släktens pärla på Tulegatan.
Men en överarbetad tartar och underkokt pasta drar ned betyget något.

MENY

Kök: Att servera ankbröst och röding på en krog som som kallar sig för traditionellt italiensk är ovanligt. Kanske till och med riskabelt. Men så vill också krögaren Michele Montanari servera rätter som inte är helt kända för Stockholmspubliken (som förvisso är både kräsen och kunnig). Men att avvika från det superklassiska visar sig dock vara ett framgångsrecept.

Pastan har dock
kokats någon
minut för lite och
tuggmotståndet
är inte behagligt

Den rökta buffelmozzarellan serveras med utsökta konfiterade tomater, minizucchini och salvia och är en ­perfekt sommarförrätt. Burratan får sällskap av bläckfiskarm och gräslöksolja och är en smakmässig och estetisk fullträff.


”Öppnade de verkligen i höstas? Det känns som stället funnits i 20 år”. Gourmé och Gourmand besökte Adria i fjol, strax innan de gick i pension:


Nästa rätt är en bifftartar med honung, vaktelägg, hasselnötter och tonnatosås som däremot är en spretig historia som behöver förfinas.

När vi hugger in
i Adrias klassiska
tiramisú är allt
förlåtet!

På pastamenyn är det fortfarande helklassiskt som gäller. Ravioli med svart tryffel är riktigt läcker och hjortragun med kakao och finriven pecorino är exklusiv comfort food. Pastan har dock kokats någon minut för lite och tuggmotståndet är inte behagligt, det handlar om en hårfin gräns och den här gången hamnar Adria tyvärr på fel sida. Men det handlar om små­missar – och när vi hugger in i Adrias klassiska tiramisú är allt förlåtet! Efterrätten är en perfekt avvägning mellan len mascarpone, espresso och sprit.

Hjortragu med kakao är mitt i prick

Hjortragu med kakao är mitt i prick, men pastan har tyvärr tagits från plattan för tidigt.

Ravioli med tryffel och jordärtskocka

Ravioli med tryffel och jordärtskocka gör ett tillfälligt besök på menyn.

Vego: Det vegetariska utbudet är, inte helt oväntat, skralt. Bara två rätter på menyn är vegovänliga.

Dryck: Vinlistan är flerfaldigt belönad som ”Stockholms bästa italienska vinlista” och det är lätt att förstå varför. Vinsortimentet på Adria är spännande och raffinerat. Dessutom är personalen mer än generösa när det gäller provsmakning.

Pris: Övre medel. Huvudrätter för 219–320 kr, förrätter 120–169 kr.

Själva bifftartaren är väldigt god, men döljs under en drös onödiga ingredienser

Själva bifftartaren är väldigt god, men döljs under en drös onödiga ingredienser.

MILJÖ

Lokal: Gemytligt och familjärt. I lokalen finns plats för omkring 40 gäster.

Ljudnivå: Lågmäld popmusik och trivsamt snack med kunniga servitörer.

Personalen utstrålar
en genuin kärlek till
sitt arbete och är
oerhört kunnig.

Stora sällskap: Ja, det går att boka bord för åtta personer på sajten.

Barnvänligt: Ja.

Toaletter: Unisex, men inte handikappvänlig. Akta tröskeln!

Det är inga problem att få plats i Adrias lokaler på Tulegatan 10

Det är inga problem att få plats i Adrias lokaler på Tulegatan 10. Det är sällan fullbokat.

SERVICE

Bemötande: Det märks att Adria är en familjerestaurang. Personalen utstrålar en genuin kärlek till sitt arbete och är oerhört kunnig när det kommer till både råvaror och viner.

Väntetid: Inget att anmärka på. Rätterna kommer in fort och med lagom jämna mellanrum.

Prisklass medel

Tulegatan 10, Stockholm, Sverige