Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Svängigt trendhäng på 90-talsklassikern

Råbiff med chips, majonnäs och kapris är en väl förvaltad klassiker.
Råbiff med chips, majonnäs och kapris är en väl förvaltad klassiker.

Testat: Calle P

— europeiska mellanrätter på återupplivad 90-talsklassiker
Berzelii Park 10, Norrmalm
Betyg 3/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

Många jublade när det stod klart att Kungsholmens älsklingar Sixten & Frans skulle ge liv åt 90-talsklassikern ­Calle P.
Hajpen och det oslagbara läget i Berzelii Park ger goda förutsättningar – men den krävs en del finjusteringar.

MENY

Calle P serverar modern europeisk mat i säsong. Men på menyn finns även libanesisk mhamara och jordärtskocka insprängda mellan klassiker som råbiff och gös. Mellanrätterna är uppdelade i kalla och varma varianter och det räcker med tre, fyra per person.

Allt är fräscht, snyggt
och gott men smakerna
lyfter inte till några
högre höjder.

Vi inleder kvällen med en pappar­delle med kantareller och rosmarin som är härligt höstig och lyxig, men som ändå lämnar oss otillfredsställda – det smakar­ för lite svamp! Råbiffen med chips, kapris är en väl förvaltad klassiker och den brända gurkan med mandlar, labneh och dill är en modern fullpoängare. Pastan med vongole däre­mot är trots chilihettan tam – och varför är savoykålen så salt?

Sammanfattat: Allt är fräscht, snyggt och gott men smakerna lyfter inte till några högre höjder.

Efterrätterna är däre­mot svängigare. Chokladkräm med kardemumma­kaka och havssalt är sofistikerad comfort food utan att bli för söt och svartvinbärssorbet med sabayonne­ är fräsch och elegant.

Bränd gurka med labneh, dill och mandel är en riktigt fräsch kombo. Perfekt inledning.

Bränd gurka med labneh, dill och mandel är en riktigt fräsch kombo. Perfekt inledning.

Pasta vongole med chilikorven nduja är het och välsmakande, men saknar djup.

Pasta vongole med chilikorven nduja är het och välsmakande, men saknar djup.

Vego: Fem av tio rätter är vegetariska. Inga veganska alternativ på menyn.

Dryck: I baren är det spexiga cocktails som gäller. Inte så konstigt med tanke på Sixten & Frans bakgrund som Kungsholmens drinkkungar. Vad sägs till exempel om drinken ”Breakfast Club” med whisky, björnbär och kalaspuffar? Eller ”Spinocchio” med grappa och spenat? På vinfronten finns en gedigen lista och kunnig personal som gärna guidar dig rätt.

Pris: Medel. Mellanrätterna kostar mellan 95 och 165 kronor.

Chokladkräm med kardemummakaka och kolaglass. Ljuvlig!

Chokladkräm med kardemummakaka och kolaglass. Ljuvlig!

Miljö

Atmosfären i den välvda glaspaviljongen i Berzelii park är varm och intim och stämningen kring baren är härligt stökig. Många kommer hit för att ta en drink i baren innan de glider in på stora­syster Berns. Perfekt för att sitta och spana in folk.

Många kommer hit
för att ta en drink
i baren innan de
glider in på stora­-
syster Berns.

Gäster: Förfestande Handels-killar, aw-gäng och dejtande par.

Stora sällskap: Det går, men flera av borden är till för par eller smågrupper.

Barnvänligt: Det är för trångt för barnvagnar och barnen ska ha rätt avancerade smaklökar för att riktig kunna njuta här.

Toalett: Vi hittade bara en och höjde ett varnande finger för viss körisk. Men fick sedan reda på att det faktiskt finns två, en på varsin sida om baren. Skönt.

I glaspaviljongen i Berzelii park är det härligt stimmigt.

I glaspaviljongen i Berzelii park är det härligt stimmigt.

Service

Personalen på Calle P är vänlig, proffsig och personlig. Vid ett av våra besök måste vi sitta väl länge med tomma glas. Den som väntar på bord kan dock få ett med kort varsel vilket öppnar upp för mer spontana besök här, mitt i stan.

Prisklass medel

Berzelii park, Stockholm, Sverige