Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Ichi-gänget skapar syndigt läckra rätter på klassisk adress

Många rätter är vackra. Allra mest intagramvänlig är nog uern med tunt hyvlad kålrabbi. Symbios, Skånegatan 80, Södermalm.
Många rätter är vackra. Allra mest intagramvänlig är nog uern med tunt hyvlad kålrabbi.

Testat: Symbios

— Ichi-gängets nya krog i Pet Sounds tidigare lokal
Skånegatan 80, Södermalm
Betyg 4/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

På en klassisk krogadress har brödraparet bakom Bara Bao och Ichi återigen lyckats skapa en förbaskat bra krog, tillsammans med sina kompanjoner.
Maten är genomgående genomtänkt och i flera fall är rätterna syndigt läckra.

ANNONS

Symbios ligger på klassisk mark; på adressen som under första halvan av 90-talet var Sveriges hetaste (Hannas krog) har också haft några lyckade och mindre lyckade år som Pet Sounds bar och sedemera Almost Famous.

Krogen skulle lika gärna
kunnat heta Synergi, för
smakkombinationerna
inte bara samspelar
utan lyfter varandra
till spännande höjder.

Men av det syns inga spår, lokalen måste vara en av Krogstockholms stilrenaste och restaurangen drivs av gänget bakom bland annat Ichi. Precis som där är ambitionsnivån på Symbios hög och utförandet nästintill prickfritt.

Kanske allra godast är de små tartarmackorna. Nästan så att man blir tårögd av lycka. Symbios, Skånegatan 80, Södermalm.

Kanske allra godast är de små tartarmackorna. Nästan så att man blir tårögd av lycka.

Krogen skulle lika gärna kunnat heta Synergi, för smakkombinationerna inte bara samspelar utan lyfter varandra till spännande höjder.

Bovete är en rolig återkommande ingrediens både som mjöl i ett härligt sprött knäckebröd, som tillbehör i puffad form och som ”risotto”. Så att välja menyns höjdpunkter blir en angenäm utmaning.

Vi landar ändå i rådet att satsa lite extra på förrätterna. Den hårt grillade ostronskivlingen exempelvis med sitt fina tuggmotstånd i kombination med puffad bovete, ger ett krispigt bryt. Äggulesåsen fulländar rätten med sin krämighet.

Urbenad kyckling stekt under press med rostade vaxbönor och aprikos – en smakkombination som prickar helt rätt. Symbios, Skånegatan 80, Södermalm.

Urbenad kyckling stekt under press med rostade vaxbönor och aprikos – en smakkombination som prickar helt rätt.

Tartaren är fyra små smörgåsar som är så njutbara att man bara måste sluta ögonen: Smöriga, frasiga, krämiga och läckert köttiga. Perfekta att dela på.

ANNONS

Maten på Symbios är inte bara god, den är vacker också. Kanske mest i ögonfallande är uern. Presentationen är elegant som en japansk tavla. Den vita fisken är mjäll och fint stekt med flortunn, krispig kålrabbi och majs som inte tar över utan bara spelar med helheten. Ovanpå det vacker och frisk oxalis (harsyra) som garnityr.

Bra alkoholfritt utbud,
till exempel en fantastisk
äppelmust.

Allt känns genomtänkt in i minsta detalj. Ska man hitta något att anmärka på är sältan i varmrätterna aningen för hög och blåbärsglassen till en av desserterna alltför försynt. Och på tal om desserter: Orkar du inte den skojiga bubbelvåfflan eller den läckra chokladganachen med körsbärssorbet till efterrätt, får du inte missa den himmelska äppelsorbeten. Som ett luftigt och lent koncentrat av det godaste äpple man kan föreställa sig.

Vego: En hel del lakto-ovo-vegetariskt på menyn. En vegansk varmrätt (av fyra).

Dryck: Ambitiös vinlista med ett 20-tal viner på glas. Dock bara fyra flaskor under 600. Bra alkoholfritt utbud, till exempel en fantastisk äppelmust.

Pris: Medel. Varmrätter kring 275 kr. Förrätter: 145–180 kr.

145 kronor för purjolök med äggsallad och krasse är lite magstarkt men det är en vacker och rolig rätt. Symbios, Skånegatan 80, Södermalm.

145 kronor för purjolök med äggsallad och krasse är lite magstarkt men det är en vacker och rolig rätt.

Bubbelvåfflan är kul! Bara själva formen gör en glad. Det borde dock vara lite mer tryck i blåbärsglassen. Symbios, Skånegatan 80, Södermalm.

Bubbelvåfflan är kul! Bara själva formen gör en glad. Det borde dock vara lite mer tryck i blåbärsglassen.

MILJÖ

Öppen, avskalat ljus, nordiskt inrett utan att för den skulle kännas för sval eller stel.

Gäster: Krogen har högt tryck fredag–lördag. Men när vi är där en vardag är det desto glesare, vilket är synd. Symbios förtjänar fullsatt jämt.

Stora sällskap: Ja. På nätet kan man dock boka för högst sex personer.

Barnvänligt: Inte särskilt, även om barnen säkert skulle gilla den roliga bubbelvåfflan.

Toalett: Två ljusa och fräscha med fintvål och frottéhanddukar.

Inte mycket är sig likt från Hannas krog-tiden. Eller för den delen Pet Sounds-tiden. Symbios, Skånegatan 80, Södermalm.

Inte mycket är sig likt från Hannas krog-tiden. Eller för den delen Pet Sounds-tiden.

SERVICE

Trevlig och inte allt för ”på”. Det känns som att de verkligen bryr sig om maten de serverar. Kockarna kom ut och presenterade vissa av rätterna.

Prisklass medel

Skånegatan 80, Stockholm, Sverige