Tabberaset drar husmanskosten till sin spets

Testat: Tabberaset
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt
Här är restaurangen där svensk husmanskost goes tapas. Eller som vi säger i mellanmjölkens land: mellanrätter.
Rätterna präglas av viss nybyggaranda och det funkar ibland. Men dessvärre är det lite för många missar för att vi ska vilja rensa faten på Tabberaset.
Svensk husman har fått lite av ett uppsving och är numera ett inte alls sällsynt inslag på många krogmenyer. På restaurang Tabberaset har man löpt linan ut och serverar bara svenska klassiker, men oftast med en liten twist; eller vad sägs om små syrliga äppelkulor till fläsklägget, eller friterade potatisstrimlor på sjömansbiffen?
… serveras på udda
assietter av modell
mormorsporslin.
Just sjömansbiffen är en av menyns höjdare. På en bädd av smörig mandelpotatispuré ligger flera perfekt stekta skivor innanlår, där finns lök, och så ett berg av potatisstrimlor som serveras på udda assietter av modell mormorsporslin.
Sjömansbiff med friterad potatisspagetti, en riktigt trevlig kombo.
Efter det är det inte lika roligt: Fläsklägget,serveras kallt i form av en puck som kommer med gurka och senap. Det påminner om aladåb, men utan daller.
Puritanen i oss har en del att säga om kroppkakorna också. De är inte runda och mjälla utan mer som potatisbakelser i konsistensen och serveras inte med fläsk till, utan svamp och hasselnötter. Modernt kanske. Men lite märkligt. Men med det skirade smöret till är det inte så dumt ändå.
Och glöm espresso
i slutet av måltiden.
Här är det svenskt
bryggkaffe som gäller,
i kanna.
Ett bättre val är saltbakade rödbetor och gulbetor som serveras med puré och chips av jordärtskocka. Rena krispiga smaker som lirar ihop, som ju rotsaker ofta gör. Den vita sparrisen med ramslöksmousse och forellrom är förstås också god så här års och vi kan kosta på oss att dra lite på smilbanden igen.
När det är dags för desserter får vi in en saffransgröt i martiniglas som är en ganska fadd historia och det blir inte bättre när vi provar smulpajen på rabarber, en oambitiös servering som räddas av vaniljsåsen med äkta vanilj. Och glöm espresso i slutet av måltiden. Här är det svenskt bryggkaffe som gäller, i kanna.
Det går förstås att
få en hederlig sup,
men även vargtass
och kaffekask.
När allt är uppätet kan man säga att man gjort tabberas, precis som när Emil i Lönneberga bjöd fattighusjonen på julmat och de åt upp allt som fanns
i huset. Men tyvärr är det lite för många missar på Tabberaset för att vi ska vilja rensa alla faten.
Vit sparris med ramslöksmousse och forellrom får oss att dra lite på smilbanden igen.
Vego: Ja, ett antal rätter, som exempelvis betor, vitkål med tryffel eller den fasta menyn Det gröna tabberaset för 450 kronor (finns även med kött).
Dryck: Det går förstås att få en hederlig sup, men även vargtass och kaffekask. Utvalda ölsorter och en vinlista där de olika druvorna som ingår i vinet presenteras. Föredömligt.
Pris: Budget. Mellanrätter 90–130 kr. Rekommendationen är tre rätter.
MILJÖ
Ljudnivå: Pratvänlig.
Gäster: Par, tantgäng, herrsällskap. Medelåldern är ganska hög de gånger vi är här.
Stora sällskap: Lokalen är inte jättestor så den passar bäst för mindre sällskap som trängs på de charmigt hopplockade möblerna.
Barnvänligt: Inte mycket yta att springa omkring på, men det går att hitta mat som kan smaka på menyn.
Toalett: Fräsch, med frottéhanddukar i stället för pappersdito.
Tabberaset på Folkungagatan 126 serverar tapas på svenska.
Finkaffenördar gör sig inte besvär, här är det bryggkaffe som gäller. I fin kopp dock. Men du kan få både vargtass och kaffekask.
Service
Trevlig personal i liten lokal och ingen väntetid att prata om.