Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Vällagat men anonymt på Hillenberg

Stimmigt och ”gå ut”-känsla på Hillenberg.
Stimmigt och ”gå ut”-känsla på Hillenberg på Humlegårdsgatan 14.

Testat: Hillenberg

— bred och klassisk krogmeny i sober miljö
Humlegårdsgatan 14, Östermalm
Betyg 3/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

Hillenberg är en lyxig krog ett stenkast från Stureplan med bred och klassisk meny. Det är sobert och elegant och en pigg sommerlier guidar oss genom hela kvällen.
Men maten sticker inte ut och lider precis som inredningen av att vara lite opersonlig.

MENY

Niklas Ekstedt skapade sig ett eget krogkvarter när han tog över Hillenberg i februari. Sedan tidigare driver han Ekstedt och vinbaren Tyge & ­Sessil strax intill. Men hans övertagande har än så länge inte satt några ­direkta spår i menyn. Hillenberg har fortfarande en bred och klassisk meny där det nordiska köket möter det franska. Här kan du välja om du vill äta en omelett eller en trerättersmeny med caviar för 795 kronor till förrätt.

Så här års serveras
nässelsoppa, vit
sparris och lamm.

Det finns många klassiska rätter på menyn som Kalixlöjrom, Waldorf­sallad eller Tournedos Rossini. Men den är också påtagligt säsongsbetonad. Så här års serveras nässelsoppa, vit sparris och lamm.

En riktigt vårig nässelsoppa.

En riktigt vårig nässelsoppa.

Vit sparris med björkspånsrökt lax och forellrom

Vit sparris är en delikatess. Här serveras den med björkspånsrökt lax och forellrom.

Det är vällagat och råvaror av hög kvalitet. Men det sticker inte ut smakmässigt och känns lite anonymt.

Rekommenderas: Om sparrisen finns kvar på menyn vid ditt besök så hugg den. Här serveras den med härligt björkspånsrökt lax, forellrom och en hollandaise. Som att smaka på våren!

Piggvar ”Grenoble”

Piggvar ”Grenoble” med betor, kapris och skirat smör.

Lammkotletter

Lammkotletter med grillad aubergine och kronärtskocka.

Piggvar ”Grenoble” är också ett lycko- kast. En rejäl bit fisk – matig som en köttbit – serveras med betor, kapris och brynt smör på utmärkt klassiskt vis.

Bland desserterna är ananas med kokospannacotta, syrlig örtsorbet och granatäpplekärnor alldeles ljuvlig.

Vego: Bland förrätterna finns både rödbetor och grillad spetskål. Bland varmrätterna är det lite skralare; endast tryffelpasta med Karljohansvamp är helt vegetarisk.

Hillenberg går under
kategorin dyrare och
ibland kostar det mer
än det smakar.

Dryck: Gedigen vinlista. Ta gärna hjälp av sommelieren Clara Grabe som guidar med stor lyhördhet. Dessutom finns en generös drinklista och dessertmenyn innehåller både hot shots och andra sötstarka saker.

Pris: Hillenberg går under kategorin dyrare och ibland kostar det mer än det smakar. Men för den som vill ha enklare middag finns flera rätter precis­ under tvåhundrakronorsstrecket. Varmrätter: 195–455 kronor.

Aananas med kokosmousse och örtsorbet

Aananas med kokosmousse och örtsorbet – som en tropisk dröm.

Bavaroise med svartvinbärssorbet

Bavaroise med svartvinbärssorbet är en snygg skapelse.

MILJÖ

Lokal: Stor öppen lokal, sobert inredd där gästerna sitter i välvda skinnsoffor. Större sällskap får plats runt samma bord. Trevlig bardel intill. Det är en restaurang med gå ut-känsla, vilket inte minst drinklistan och hot shotsen vittnar om.

Det är en restaurang
med gå ut-känsla,
vilket inte minst drink-
listan och hot shotsen
vittnar om.

Gäster: Varierande åldrar från eleganta Östermalmspar i övre medelåldern till yngre killgäng.

Toaletter: Elegant rum en trappa ner.

SERVICE

Bemötande: Bra och trevlig servis. Avslappnat, samtidigt som det är hjälpsamt och uppmärksamt.

Prisklass medel

Humlegårdsgatan 14, Stockholm, Sverige